Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İstihdam Paketi Uygulanmaya başlandı PDF Yazdır e-Posta
01 Temmuz 2008

Image

26 Mayıs 2008 Pazartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanan 5763 sayılı Kanun ile işverenlere birçok kolaylık getirildi. Daha önce 5084, 5568 ve 5615 sayılı Kanunlar ile teşviklerden yararlanmakta olan işverenlere iki yeni teşvik uygulaması daha getirildi ve teşvik sayısı 3’e çıktı.

- 1 Temmuz 2008 günü uygulanmaya başlanan 18-29 yaş arası erkekler ile 18 yaşından büyük kadınları işe aldıklarında işveren primlerinin devlet tarafından ödenecek olması,

- 1 Ekim 2008 günü uygulanmaya başlanacak olan işveren prim oranlarının 5 puan düşürülecek olmasıdır.

A-30 yaşından küçük erkek ve 18 yaşından büyük kadınlar

1 Temmuz 2008 günü ve sonrası için işe alacağınız 18-29 yaş arası erkekler ile 18 yaşından büyükleri işe alırsanız asgari ücret (SPEK alt sınırı) üzerinden hesaplanacak işveren primlerinin (121 YTL kadarının) aşağıdaki oranları İşsizlik Sigortası’ndan karşılanacak...

 
 Birinci yıl için yüzde yüzü (121 YTL),

 İkinci yıl için yüzde sekseni, (97 YTL)

 Üçüncü yıl için yüzde altmışı, (73 YTL)

 Dördüncü yıl için yüzde kırkı, (49 YTL)

 Beşinci yıl için yüzde yirmisi, (24 YTL) İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacaktır.

ŞARTLARI

1- İşe alacağınız kişi 18-29 yaş arası erkek ile 18 yaşından büyük kadın olacak.

2- İşe alınan kişi 1 Ocak 2008 günü ve sonrasında hiç (sigortalı) çalışmamış olacak.

3- 1 Temmuz 2007-30 Haziran 2008 arasındaki 12 aylık dönemdeki aylık bildirgelerdeki kişi sayısını toplayıp, 12’ye böldüğünüzde ortaya çıkacak olan ortalama kişi sayısını aşan kişiler olacak.

4- İşçi ücretinden kesilen primler ile işverenin ödemesi gereken diğer (işsizlik sigortası gibi) diğer primler zamanında ödenecek.

5- Bu kapsamda işe alınacak olanların 1 Temmuz 2008 ile 1 Temmuz 2009 arasında işe alınması gerekmektedir.

B- Yüzde 5 prim indirimi uygulaması

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe girerken, işveren prim oranlarının da bazı şartlarla 5 puan indirilmesi uygulaması da başlayacak. Bu arada olur da “Sosyal Güvenlik Reformu” da denilen 5510 sayılı Kanun yürürlüğe girmezse 5 puan prim indirimi de yürürlüğe giremez.

Buna göre, 1 Ekim 2008 gününden geçerli olmak şartıyla (Reformun yürürlüğe girmesi şartıyla) işveren prim oranından 5 puan indirim yapılacaktır daha doğrusu işveren primlerinin 5 puanına karşılık gelen tutar SGK’ya Hazinece ödenecektir.


ŞARTLARI

1-Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde SGK’ya verilmesi,

2-Sigortalı hissesine isabet eden tutarı ile Hazinece karşılanmayan işveren hissesine ait tutarı yasal süresinde ödenmesi,

3-İşverenin SGK’ya hiç borcunun olmaması veya yapılandırılmış-taksitlendirilmiş olması,

C-Her iki teşvikten yararlanamayacak yerler-işler

1-İşyerinde yapılan kontrol ve denetimler sonucunda çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işyerleri hakkında bir yıl süreyle uygulanmayacak.

2- Devlet İhale Kanunu ile Kamu İhale Kanunu ve uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan hizmet ve yapım konulu işyerlerine yönelik işyerleri hakkında uygulanmayacak.

3- Kamu idareleri işyerleri hakkında uygulanmayacak.

4-SGDP ’ye (sosyal güvenlik destek primine) tabi çalışanlar ile yurt dışında çalışan sigortalılar hakkında uygulanmayacak.

5-Diğer teşviklerden yararlanılmayan işyeri ve işverenlerden olacak.

D- 2004 yılından beridir var olan yatırım indirimi olayı

2004 yılında kabul görüp-uygulanmaya başlanılan 5084, 5568 ve 5615 sayılı Kanunlar ile 49 il ve Çanakkale’nin Gökçeada-Bozcaada ilçelerinde olan işverenler yatırım teşviklerinden yararlanarak SSK işveren prim hisselerinin belli bir oranını SSK’ya ödememektedir.

E- Üç teşvikten biri geçerli olacak

Yukarıda sayılan 3 değişik prim indirimi-teşviki uygulamalarından işverenler en fazla birini kullanabileceklerdir. Yani aynı anda birden fazla teşvik uygulamasından yararlanamayacaklardır.

Bu durumda göre 5084 ve devamı Kanunlar gereğince 49 il ile Gökçeada-Bozcaada ilçelerinde yatırım teşviki alanlar mevcut teşvikten vazgeçmeden, 1 Temmuz 2008 günü ve sonrasında 18-29 yaş arası erkekler ve 18 yaşından büyük kadınları işe alarak işveren prim tutarlarını Hazineye ödetemeyeceklerdir.

Öte yandan, 1 Temmuz günü ve sonrasında 18-29 yaş arası erkekler ve 18 yaşından büyük kadınları işe alarak işveren prim tutarlarını Hazineye ödetmeyi tercih edenler, bu tercihlerinden vazgeçmeden, 1 Ekim 2008 günü başlayacak olan 5 puanlık prim indiriminden faydalanamayacaklardır.

F- Bunların içinde en iyisi hangisi?

Halen 5084 ve devamı maddeleri gereğince 49 il ile Gökçeada-Bozcaada ilçelerinde yatırım teşviki alanlar için mevcut uygulamaya devam etmeleri en akıllıca olandır. Yeni gelen iki teşvik çeşidi de bu kişiler için cazip değildir. Öte yandan bahsi geçen 49 il ile Gökçeada-Bozcaada ilçeleri dışındaki yerlerde işyerleri olanlar için ise 1 Temmuz 2008 ile 30 Eylül 2008 arasındaki dönem için 18-29 yaş arası erkekler ve 18 yaşından büyük kadınları işe alarak işveren prim tutarlarını Hazineye ödetmeleri avantajlı iken 1 Ekim 2008 ve sonrası için bundan vazgeçip 5 puanlık prim indirimine gitmeleri daha cazip olacaktır.
 
G - Özürlülerin Sigorta Primlerinin İşveren Paylarının Hazinece Karşılanması (Uygulama 01 Temmuz 2008 tarihinde yürürlük kazanacaktır)
 
Yukarıda sayılan kapsamda Özel sektör işverenlerince istihdam edilen özürlülerin prime esas kazanç alt sınırı üzerinden (ülkemizde prime esas kazancın alt sınırı 16 yaşından büyük işçiler için 608,40 YTL dir.) hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı, kontenjan fazlası özürlü çalıştıran, yükümlü olmadıkları halde özürlü çalıştıran işverenlerin bu şekilde çalıştırdıkları her bir özürlü için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin yüzde ellisi Hazinece karşılanacaktır.
 
İşveren hissesine ait primlerin Hazinece karşılanabilmesi için işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak 506 sayılı Kanun uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi ve sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarı ile Hazinece karşılanmayan işveren hissesine ait tutarın ödenmiş olması zorunluluğu bulunmaktadır.
 
Brüt Ücret
608,40
SSK Primi İşveren Payı %19,5
118,64
(Tehlike derecesinin 1 olduğu varsayılmıştır)
 
Dolayısıyla zorunluluk kapsamında özürlü çalıştırılması halinde her özürlü için 118,64 YTL aylık (Yıllık olarak sağlanan avantaj 1.423,68 YTL olmaktadır) Sigorta Primi İşveren payı destek kapsamında bulunmakla birlikte zorunluluk olmadığı halde özürlü çalıştıran işverenler ise her özürlü için aylık 59,32 YTL sigorta primi işveren payı desteğinden yararlanacaklardır.
 
Özürlüler için önemli bir aşama olarak değerlendirdiğimiz bu düzenlemenin bir başlangıç olmasını dilemekteyiz.
 
Yapılan düzenleme ile çalıştırma zorunluluğu kapsamında istihdam edilen özürlülerin sigorta primlerinin işveren paylarının tamamı hazinece karşılanmaktadır. Fazladan istihdam halinde ise söz konusu primin yarısının hazine tarafından karşılanacağına hükmedilmektedir. Ülkemizdeki özürlülerin istihdamının teşviki amacıyla zorunluluk dışı istihdam durumunda da sigorta primi işveren paylarının tamamının hazinece karşılanması arzu edilmektedir.
 
H - İşçi Ücretlerinin Bankalar Aracılığı İle Ödenmesi
 
Kurumlaşmış veya kurumlaşma yolunda birçok işletme tarafından ücret ve benzeri ödemelerin banka aracılığı ile yapıldığı bilinmektedir. İşletme verimliliğine katkı yapan bu uygulamaya yasal boyut kazandırılması önem arz etmektedir.
 
5754 sayılı yasa ile yapılan bir dizi değişiklik içerisinde ülkemizde işçi ücretlerinin bankalar aracılığı ile ödenmesine hükmedilmektedir. Bu konuda uygulama esaslarının bakanlıklarca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecektir.
 
Bu doğrultuda; 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun, 854 sayılı Deniz İş Kanununda, 4857 sayılı İş Kanununda ve 818 sayılı Borçlar Kanununda değişiklikler yapılmıştır.
 
4857 sayılı İş Kanununda yapılan değişiklik Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak kural olarak, Türk parası ile işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir. Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak, yabancı para olarak kararlaştırılmış ise ödeme günündeki rayice göre Türk parası ile ödeme yapılabilir. Çalıştırılan işçilerin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakının özel olarak açılan banka hesabına yatırılmak suretiyle ödenmesi hususunda; tabi olduğu vergi mükellefiyeti türü, işletme büyüklüğü, çalıştırdığı işçi sayısı, işyerinin bulunduğu il ve benzeri gibi unsurları dikkate alarak işverenleri veya üçüncü kişileri zorunlu tutmaya, banka hesabına yatırılacak ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakının, brüt ya da kanuni kesintiler düşüldükten sonra kalan net miktar üzerinden olup olmayacağını belirlemeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığından sorumlu Devlet Bakanlığı müştereken yetkilidir. Çalıştırdığı işçilerin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakını özel olarak açılan banka hesapları vasıtasıyla ödeme zorunluluğuna tabi tutulan işverenler veya üçüncü kişiler, işçilerinin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaklarını özel olarak açılan banka hesapları dışında ödeyemezler şeklindedir.