Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ENVANTER KAYITLARI NASIL YAPILMALI? PDF Yazdır e-Posta
02 Ağustos 2016

Image

Vergi Usul Kanunu’na göre envanter çıkarmak; bilanço günündeki mevcutları, alacakları ve borçları saymak, ölçmek, tartmak ve değerlendirmek suretiyle kesin bir şekilde ve müfredatlı olarak tespit etmektir. Ancak ticari teamüle göre tartılması, sayılması ve ölçülmesi mutat olmayan malların değerleri tahminen tespit olunabilir. Mevcutlar, alacaklar ve borçlar işletmeye dahil iktisadi kıymetleri ifade eder.

Türk Ticaret Kanunu’na göre de envanter defteri; ticari işletmenin açılışında ve açılıştan sonra her hesap döneminin sonunda taşınmazların, alacakların, borçların, nakit para tutarının ve varlıklar ile borçların değerlerinin teker teker kaydedildiği defterdir.

Buna göre, 150 veya 153 hesaplarda yer alan mallar için yaptığınız kayıtlar yeterli. Taşınmazlar, alacaklar, borçlar ve diğer varlıklar ile borçlar da yazdırdığınız mizanda detaylı olarak yer alıyorsa, bu da yeterli olur. Detaylı olarak yer almıyorsa, söz konusu varlık ve borçların da teker teker yazılması gerekir./Yaklaşım Dergisi

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.