Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İŞ SÖZLEŞMESİNİN, İHALE SÜRESİNİN BİTİMİYLE SONA ERMESİ HALİNDE KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANILIR MI? PDF Yazdır e-Posta
09 Temmuz 2016

Image

Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için iş sözleşmesinin 1475 sayılı (eski) İş Kanunu’nun 14. maddesinde sayılan sebeplerden birisi ile feshedilmiş olması gerekiyor. İş sözleşmesinin, sözleşme süresinin bitimi ile sona ermesi hali, Kanun’da sayılan sebepler arasında yer almıyor. Sözleşmenin kendiliğinden sona ermesi nedeniyle kıdem tazminatı ödenmesini gerektiren tek durum işçinin ölüm halidir.

Belirli süreli iş sözleşmesi, sözleşme süresinin sona ermesine bağlı olarak sözleşme süresi sonunda kendiliğinden sona erer. (Yenileme durumu olmadan) Sözleşmenin süre sonunda kendiliğinden sona ermesi halinde de kıdem tazminatına hak kazanılamaz. İşverenle aranızdaki sözleşme, ihale ile alınan işin ihale süresine bağlı ise, ihale süresi dolduğunda sözleşmeniz kendiliğinden sona ermiş olur ve kıdem tazminatı hakkınız olmaz. (Yaklaşım)

Nitekim, Hukuk Genel Kurulu 18.09.1996 gün ve 1996/9-489 E 1996/594 K. sayılı kararında; “belirli süreli iş sözleşmelerinde sözleşmenin kendiliğinden sona ermesi durumunda kıdem tazminatının hüküm altına alınması doğru değildir. Çünkü böyle bir durumda sözleşme sürenin bitimi ile sona ermektedir ki, bu fesih şekli kı­dem tazminatına hak kazandıran hallerden değildir.” ve yine 27.01.1993 gün ve 1992/9-647 E 1993/14 K. sayılı kararında da; “bir hizmet akdine dayalı olarak çalı­şan işçi, iş akdini haklı sebeple feshetmesi halinde işyerinde çalışması karşılığı olan kıdem tazminatını alabilir. Bunun için iş akdinin belirli ya da belirsiz süreli olması- nuı sonuca etkisi yoktur” şeklindeki açıklama ile aynı ilkeyi benimsemiştir. (Yargıtay HGK, 30.05.2014 tarih, 2014/22-391 E, 2014/710 K)

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.