Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İŞSİZ VATANDAŞLARA ÇİFTE MAAŞ İMKÂNI PDF Yazdır e-Posta
12 Temmuz 2016

Image

İşbaşı Eğitim Programı, istihdamın artırılması amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın İş-Kur Hizmet Merkezleri bünyesinde yürütmekte olduğu en rağbet gören programlarından birisidir. Programın uygulaması kısaca şu şekildedir; İş-Kur’a kayıtlı işsizlerin yine İş-Kur’a kayıtlı işyerlerinde sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini sağlamayı amaçlayan bir işi işbaşında öğrenme programıdır.

Söz konusu program kapsamında en fazla 320 gün çalışma yapılabilmektedir. Programın süre açısından sınırı 5 ila 8 saat aralığında olup haftalık süre ise 6 günü aşmamak üzere en fazla 45 saat olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla en alt limit olan günlük 5 saat çalıştırmak suretiyle haftada bir gün üzerinden bile programdan faydalanmak mümkündür.

Vardiya usulüyle çalışma yapılan işyerleri kapsam dışında tutulmamış olup normal mesai dışında da programdan yararlanabilme imkanı sunulmuştur. Ancak tek bir farkla ki, bu husus Çalışma İl Müdürlüğü veya Hizmet Merkezinin bunu uygun görmesi şartına bağlanmıştır.

Diğer taraftan, program süresine bağlı olarak katılımcılara net asgari ücret (1.300 TL) düzeyinde gelir elde etmek imkânı verilmektedir. Ki halen zaruri gider ödemesi olarak 50 TL İş-Kur tarafından yapılmaktadır. Bununla birlikte, katılımcının üniversite öğrencisi olması ve burs ve öğrenim kredisi gibi başka gelirlerinin olması, söz konusu destek ödemesini almalarına engel olmadığı gibi burs ve/veya kredilerinin kesilmesine de sebep teşkil etmemektedir.

Program, katılımcıların sosyal güvenlik hakları açısından ise kısa vadeli sigorta kollarından olan iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kolu ile genel sağlık sigortası primlerinin İş-Kur tarafından karşılanması şeklinde düzenlenmiştir. Buna göre katılımcılar sağlık hizmetlerinden faydalanabilecekler demektir.

ÇİFTE MAAŞ NASIL?

Detaylarıyla yukarıda izah edilen işbaşı eğitim programı kapsamında hem bir işyerinde çalışarak maaş almak hem de aynı zamanda işsizlik maaşını almaya devam etmek mümkündür. İşsizlik maaşının süresi 6 ay ile 10 ay arasında değişmekte iken işbaşı eğitimi programı 1 yıl devam etmektedir. Bu süre zarfında devletten her iki maaşı da almak mümkündür.

Söz konusu uygulamaların rakamsal karşılıları ifade edilecek olursa söz konusu imkânın ölçüsü daha net anlaşılacaktır. Buna göre, işsizlik maaşının alt limiti 659 TL, üst limiti ise 1.318 TL’dir. İşbaşı Eğitim Programı kapsamında çalışanlara ödenmekte olan maaş tutarı ise 1.300 TL’dir. Buna göre her iki uygulamadan yararlanmakta olan bir işsiz için 1.956 TL ile 2.618 TL arasında gelir elde etme imkânı bulunmaktadır.

Diğer taraftan söz konusu işbaşı eğitim programından üniversite öğrencileri de burs ve kredileri kesilmeden yararlanma imkânına sahiptirler. Murat Araz/Yaklaşım / Temmuz 2016 / Sayı: 283

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.