Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2012/1 SAYILI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARIN UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ’DE DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI PDF Yazdır e-Posta
28 Haziran 2016

Image

25 Haziran 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2016/2 sayılı Tebliğ ile 2012/1 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ'de aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

1. 2012/1 sayılı Tebliğ'in 6. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi; "Firmanın son ortaklık yapısını gösterir Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi veya Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi örneği" olarak değiştirilmiştir.

Bu değişikle birlikte, daha önce talep edilen belgelerde yer alan, ortaklık yapısı, sermaye miktarı ve faaliyet konuları açısından nihai durumu gösterir Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi veya Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi'nin aslı veya noter/sicil merciinden onaylı örnekleri yerine sadece son ortaklık yapısını gösterir Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi veya Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi örnekleri yeterli hale getirilmiştir.

2.  2012/1 sayılı Tebliğ'in 8. maddesinin ikinci fıkrasına "e) Yurtdışından temin edilecek güneş panelleri" ifadesi eklenmiştir.

Söz konusu değişiklik ile yurtdışından temin edilen güneş panelleri alımları teşvik belgeli yatırım harcaması kapsamında değerlendirilmeyen harcamalar arasına dahil edilmiştir.

3. 2012/1 sayılı Tebliğ'in 18. maddesinin birinci fıkrası "(1) Teşvik belgesine konu yatırımların proje bazında yapılacak değerlendirme sonucunda öngörülecek sürede gerçekleştirilmesi esastır. Yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde teşvik belgesinin düzenlendiği mercie süre uzatımı talebinde bulunulması durumunda, teşvik belgesinde kayıtlı ilk sürenin yarısı kadar ek süre verilebilir. Bu şekilde hesaplanan ek sürenin bir yıldan az olması halinde ek süre bir yıl olarak uygulanır." şeklinde değiştirilmiştir.

Yapılan değişiklikle, teşvik belgesine konu yatırımlara ilişkin ek süre başvurularında aranan, başvuru öncesinde teşvik belgesi kapsamında yatırım harcaması yapılmış olma şartı kaldırılmış olup böylece süre uzatımına ilişkin başvurularda 2012/1 sayılı Tebliğ'in Ek-6'sı olan "Yatırım Takip Formu"nun ibrazına gerek bulunmamaktadır.

4. 2012/1 sayılı Tebliğ'in "Yatırımın Karakteristiğine Bağlı Olarak Teşvik Belgesi Talebinde Bulunulmadan Önce İlgili Mevzuatı Gereği Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarından Alınması Gereken Bilgi ve Belgeler" başlıklı Ek-2'sinde aşağıdaki değişikler yapılmıştır;

a-Madencilik ve enerji yatırımlarına ilişkin teşvik belgesi başvurusu esnasında aranan ve daha önce aşağıdaki şekilde ifade edilen (1) numaralı sırasının (ç) bendi; "ç) Lisanssız elektrik üretimi yapacak tesislerle ilgili olarak, yetkili kurumdan alınacak proje onay yazısı," şeklinde değiştirilmiştir.

"Enerji Piyasası mevzuatına uygun olarak, kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere elektrik enerjisi üretimi yapan ve iletim veya dağıtım şebekesi ile paralel çalışmayan (ada konumundaki) üretim tesisleri ile ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan alınacak proje onayına ilişkin yazı"

b-(12) numaralı sırası; "12. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünün uygulama projesine ilişkin onay yazısı (Yat limanı yatırımlarında ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenecek Turizm Yatırımı, Turizm İşletmesi ve/veya Kısmi Turizm İşletmesi Belgesinin tasdikli sureti aranır)." şeklinde değiştirilmiştir.

Söz konusu değişiklik ile iskele, rıhtım, balıkçı barınağı ve liman yatırımlarına ilişkin teşvik belgesi başvurusu esnasında alınması gereken belgeler arasında sayılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının imar planına ilişkin onay yazısı talep edilen belgeler arasından çıkarılmıştır.

c-(14) ve (16) numaralı sıraları yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu değişiklik kapsamında;

- Havayolu ile yük ve/veya yolcu taşımacılığı yatırımlarında; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden alınacak teknik yönden uçağın ithalinde sakınca olmadığını belirten yazının tasdikli sureti ile

- Finansal kiralama şirketleri aracılığıyla yapılacak yatırımlarda; finansal kiralama sözleşmesi,

teşvik belgesi müracaatında aranacak belgeler arasından çıkartılmıştır.

d- (17) numaralı sırası; "17. İlgili Bakanlık, kurum veya kuruluş ile yapılan uygulama sözleşmesinin örneği." şeklinde değiştirilmiştir.

Söz konusu değişiklik ile Yap-İşlet veya Yap-İşlet-Devret modeli ile gerçekleştirilecek yatırımlarda, ilgili Bakanlık, kurum veya kuruluş ile yapılan uygulama sözleşmesinin onayına ilişkin Yüksek Planlama Kurulu Kararı yerine söz konusu sözleşme örneğinin sunulması yeterli hale getirilmiştir.

5. Yatırım tamamlama vizesi için başvurularda talep edilen belgelerin sıralandığı 2012/1 sayılı Tebliğ'in EK-5'inin aşağıda yer verilen (6), (8) ve (13) numaralı sıraları yürürlükten kaldırılmıştır.

- Tasdikli kapasite raporu,

- Belge kapsamında bina-inşaat harcaması yapılmış olması halinde bina ruhsatı ve/veya yapı kullanma izni,

- Belge kapsamında kredi kullanılmış ise ilgili bankalardan alınacak yazı asılları.

Değişiklikle birlikte, Tebliğ'in yürürlük tarihinden sonra yapılacak yatırım tamamlama vizesi başvurularında yukarıda yer verilen belgeler talep edilmeyecektir.

Yukarıda yer verilen değişiklikler 2016/2 sayılı Tebliğ'in yayım tarihi olan 25 Haziran 2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir. E&Y

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.