Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
YERALTI KÖMÜR İŞLETMELERİNDE İŞÇİ MALİYETLERİNE UYGULANACAK DESTEĞE İLİŞKİN TEBLİĞ (SIRA NO: 1) PDF Yazdır e-Posta
28 Haziran 2016

Image

Yeraltı Kömür İşletmelerinde İşçi Maliyetlerine Uygulanacak Desteğe İlişkin Tebliğ (Sıra No: 1) 26.06.2016 tarih ve 29754 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

26.06.2016 tarih ve 29754 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Yeraltı Kömür İşletmelerinde İşçi Maliyetlerine Uygulanacak Desteğe İlişkin Tebliğ (Sıra No: 1)” ile “Linyit” ve “Taşkömürü” çıkaran ve özel hukuk tüzel kişilerinin ruhsat sahibi olarak işlettikleri yeraltı maden işletmelerinde meydana gelen maliyet artışlarının karşılanması amacıyla söz konusu işletmelere verilecek desteğe ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Hangi işletmeler bu destekten yararlanabilir?

Ruhsat sahiplerinin destekten yararlanabilmesi için linyit ve taşkömürü ruhsat sahasında yer altı işletme yöntemi ile üretim yapması, özel hukuk tüzel kişisi olması ve ruhsat sahasında üretim faaliyetinin ruhsat sahibi şirketçe yapılması gerekir.

Hangi durumlarda destek ödemesi yapılmaz?

a) 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında işin durdurulmasına karar verilen işyerlerinde destek ödemesi yapılmaz.

b) 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında işletme güvenliği açısından üretim faaliyetleri durdurulan işletmelerde destek ödemesi yapılmaz. Ayrıca işletme güvenliği açısından tehlikeli durumlar bulunması nedeniyle üretim faaliyetleri durdurulan dönemde yapılan hazırlık faaliyetleri için de destek ödemesi yapılmaz.

c) Çalışanların ücreti ödenmeden destek ödemesi yapılmaz.

ç) Maden Kanununun 31. maddesine istinaden teknik/daimi nezaretçi ataması olmayan dönemdeki günlerde destek ödemesi yapılmaz.

d) SGK kayıtlarında olup madenlerde zorunlu ferdi kaza sigortası olmayan yeraltı çalışanları için destek ödenmez.

e) Aynı ruhsat sahasında, aynı işyeri sicil numarası ile birbirinden bağımsız birden fazla yeraltı kömür ocağı işletmesi bulunması durumunda, ocaklardan herhangi birisinde üretim faaliyetleri/işin durdurulması halinde, o ruhsat sahibine destek ödemesi yapılmaz. Ancak aynı ruhsat sahasında farklı işyeri sicil numarasına sahip birbirinden bağımsız faaliyeti durdurulmayan işletmeler için destek ödemesi yapılabilir.

Destek miktarının hesaplanmasında hangi hususlar dikkate alınır?

a) Yeraltı kömür ocaklarından yapılan aylık üretim miktarı ve faaliyette bulunan işletmeyle ilgili tüm çalışanların aylık yevmiye sayısı üzerinden randıman hesabı yapılır.

b) SGK’dan bildirilen faaliyette bulunulan yeraltı işletmesindeki yeraltı olarak verilen yevmiye sayısına aylık bazda destek ödenir.

c) Ödeme tutarlarında; randımana bağlı kişi başı aylık ödenecek destek tutarı ay gün sayısına bölünerek elde edilen rakam; destek verilmeyecek hükümler kapsamındaki hususlar çıkarıldıktan sonra kalan yevmiye sayısı ile çarpılarak ruhsat sahibine o ay için ödenecek toplam tutar belirlenir ve bu miktar üzerinden ödeme yapılır.

ç) İşverene verilecek işçi desteğinin hesabında; esas alınacak asgari ücret, işverenin çalıştırdığı sigortalılardan dolayı yararlandığı teşvik ve destek tutarları düşülmek suretiyle hesaplanır.

Destek ödeme işlemleri ne zamandan itibaren hesaplanır?

Söz konusu tebliğe göre hesaplanacak destek ödemeleri, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren hesaplanarak ödenecektir.

Destek için başvuru nasıl yapılır?

İlk defa destek ödemesinden yararlanmak isteyen ruhsat sahipleri, kendilerine verilecek şifre ile elektronik sistemde Maden İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarına girmek zorundadır. Sistemden alınan çıktılar ruhsat sahibi tarafından imzalanır. Ruhsat sahibince imzalanmış bilgi ve belgeler ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapılır. Başvurular, elektronik sistem devreye girinceye kadar hazırlanan dosya ile birlikte doğrudan Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne yapılır.

Ruhsat sahibince destek için hazırlanan başvuru dosyasında destek talebinde bulunulan aya ait SGK’ya bildirilen işçilerin yer altı ve yer üstü olarak isim listesi, aylık işçi bazında yevmiye sayıları, tahakkuk eden ücreti içeren bordro listesi, işçilere yapılan ödemelere ait banka onaylı ödeme dökümü, maden çalışanları zorunlu ferdi kaza sigorta poliçe bilgilerinin yer alması gerekir.

Ayrıca başvuru dosyasına, ruhsat sahibince destek talebinde bulunulan ayda ruhsat sahasında faaliyetin durdurulma ve açılmasına ilişkin ödeme yapılmayacak dönemlere ait bilgiler ile kurumlarca işverene yapılan bildirimler konulur. Ruhsat sahibine devlet tarafından verilen teşvik ve destekler kapsamında işçi maliyetine yönelik yapılan ödemeler beyan edilerek varsa ilgili belgeler de Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne verilen dosyada yer alır. Destekten yararlanmaya ilişkin Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nce istenen diğer belgelerin de başvuru dosyasında yer alması zorunludur.

Destek için başvuru hangi süre içinde yapılmalıdır?

Bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren (26 Haziran 2016) ruhsat sahipleri aylık bazda olacak şekilde talep edilen ay için tebliğin ekinde verilen form ile talep edilen ayın bitiminden itibaren en geç 3 (üç) ay içerisinde destekten faydalanmak üzere Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne müracaat eder. İlk defa destek ödemesinden yararlanmak isteyen ruhsat sahipleri, bu Tebliğin yayımlandığı tarihten itibaren iki ay içinde başvuru yapmak zorundadır.(26 Ağustos 2016)

Cezai sorumluluk hangi durumlarda doğar?

Açık ve yer altı üretim yöntemi ile faaliyette bulunulan sahalarda, açık işletmelerden üretilen kömürün yer altı üretimi olarak beyan edilmesinin ve/veya dışarıdan kömür alındığının tespiti halinde, fazla ödenen destek tutarının 10 (on) katı tutarında ceza tahsilatı yapılır.

Ayrıca, fazladan ödenen destek tutarının 10 (on) katı tutarındaki ceza, varsa işverene ödenecek müteakip destek tutarlarından mahsup edilir. Bu durumda karşılanamayan ceza tutarı genel hükümlere göre takip ve tahsil edilir.pwc

İlgili tebliğ metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.