Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İŞ KAZALARINDA İŞÇİNİN KUSURUNUN İŞ AKDİNİN FESHİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ PDF Yazdır e-Posta
12 Haziran 2016

Image

5510 sayılı Kanun’un 22. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca, ceza sorumluluğu olmayanlar hariç, ağır kusuru yüzünden iş kazasına uğrayan, meslek hastalığına tutulan veya hastalanan sigortalının kusur derecesi esas alınarak üçte birine kadarı Kurum’ca eksiltilir.

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 44. maddesinin 2. bendi uyarınca, bu maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin uygulanmasında; sigortalının, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallara uymaması, tehlikeli olduğu veya hastalığa sebep olacağı bilinen bir hareketi yapması, yetkili kimseler tarafından verilen emirlere aykırı hareket etmesi, açıkça izne dayanmadığı gibi, hiçbir gereği veya yararı bulunmayan bir işi bilerek yapması ve yapılması gerekli bir hareketi savsaması, ağır kusuruna esas tutulur.

İş sağlığı ve güvenliği düzenlemeleri esasen 6331 sayılı Kanun’da yer almakla birlikte işçilerin iş güvenliği ile ilgili yükümlülükleri kuşkusuz yukarıda sayılan hususlarla sınırlı değildir. Özellikle ikincil mevzuatta işçilerin yükümlülükleri düzenlenmiştir.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/II-ı maddesine göre, işçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması halinde işveren iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir.

İşçinin iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına aykırı hareket etmesi sonucunda kusurlu olması durumunda işçinin iş sözleşmesi 4857 sayılı Kanun’un 25/II-ı maddesi uyarında işverence feshedilebilecektir. Bu durumda işçi ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır. Ekrem Taşbaşı Yaklaşım / Haziran 2016 / Sayı: 282


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.