Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ASGARİ İŞÇİLİK ORANININ TESPİTİ VE BELİRLENEN ORANA İTİRAZ PDF Yazdır e-Posta
14 Haziran 2016

Image

Asgari işçilik oranları belirlenmemiş olan işkolları ile ilgili olarak Kurum’a yeterli işçilik bildirilmiş olup olmadığının araştırılmasına veya Kurum denetim ve kontrolle görevlendirilmiş memurlarınca işin yürütümü için gerekli olan asgari işçilik miktarının tespitine esas olmak üzere uygulanması gereken asgari işçilik oranının Asgari İşçilik Tespit Komisyonunca belirlenmesi üzerine asgari işçilik oranına ilişkin karar, tespiti isteyen üniteye beş iş günü içinde bildirmekte, Komisyonca belirlenen asgari işçilik oranı üzerinden yeterli işçilik bildirilmiş olup olmadığı, ilgili ünitece araştırılmakta, yapılan araştırma işlemi sonucunda, ortaya çıkan durum Ünitece işverene tebliğ edilmektedir.

İşveren, kendisine tebliğ edilen borca veya asgari işçilik oranına, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde nedenleri ile birlikte yeni bilgi ve belgeleri de ekleyerek -ilgili üniteye- bir kez yazılı olarak itiraz edebilmektedir. Asgari işçilik oranına yapılan itirazlar, Komisyonca incelenmek üzere koordinatör il müdürlüğüne gönderilmekte, itirazlar Komisyonca en geç on beş gün içerisinde sonuçlandırılmakta ve müdürlükçe, asgari işçilik oranına yapılan itiraz üzerine Komisyonca alınan kararı, en geç üç iş günü içinde ünitesine göndermektedir.

Ünitece, asgari işçilik oranında bir değişiklik olmaması halinde işverenin talebinin reddine dair karar işverene tebliğ edilmekte, itiraz üzerine Komisyonca yeni bir asgari işçilik oranı belirlenmesi halinde, Komisyonca belirlenen asgari işçilik oranı üzerinden yeterli işçilik bildirilmiş olup olmadığı, ilgili ünitece araştırılmakta, yapılan araştırma işlemi sonucunda, Kurum’a yeterli işçiliğin bildirilmemiş olduğunun anlaşılması halinde, eksik bildirilen işçilik tutarı üzerinden hesaplanan prim aslı faaliyetin son ayı veya Kurum’un denetim ve kontrolle görevli memurlarınca düzenlenen raporlarda tespit edilen aylar ile ilişkilendirilerek gecikme cezası, gecikme zammı ve hesap cetveli ile birlikte asgari işçilik oranı ünitece işverene tebliğ edilmek suretiyle işlem yapılmaktadır. Gündoğan Güngör Danacı Yaklaşım / Haziran 2016 / Sayı: 282


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.