Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÇANLAR LİMİTED ŞİRKETLER İÇİN ÇALIYOR!!! PDF Yazdır e-Posta
06 Haziran 2016

Image

GVK ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu(KVK)’nu tek bir Kanun haline getirmek maksadıyla hazırlanıp Haziran 2013 döneminde Meclis’e sevk edilen Tasarı, yenilenerek 2016 yılının başında tekrar Meclis’e gönderilmiştir. Halihazırda Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan Tasarı’nın 2016 yılı içerinde Meclis’te kabul edilerek yasalaşması planlanmaktadır.

Halihazırda, hisse senedi bastırılmış anonim şirket hisselerinin “iki yıl” geçmiş olması durumunda gerçek kişiler tarafından elden çıkarılması halinde; GVK’ nın 80/1. maddesi uyarınca, elden çıkartılmasından doğan kazanç, tutarı ne olursa olsun, gelir vergisine tabi olmayacaktır. Anılan düzenleme uyarınca, bir gerçek kişi iki yıldan fazla süreyle elde tuttuğu tam mükellef kurumların “hisse senetlerini” elden çıkardığında doğan kazanç gelir vergisine tabi olmayacaktır.

Tüzel kişiler tarafından hisse senedi bastırılmış anonim şirket hisselerinin elden çıkarılması ise, KVK’ nın 5/1-e maddesi uyarınca vergilendirilmektedir. Söz konusu düzenleme uyarınca, kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazlar ve iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançların % 75’lik kısmı kurumlar vergisinden istisnadır.

Ancak, Tasarı’ da yer alan düzenlemeye göre % 75’lik istisna 5 yıldan fazla aktifte kalan kıymetler için uygulanacaktır. Bir başka ifadeyle, anonim şirket hisse senetlerinin devrinde varolan avantaj kademeli olarak azaltılmakta; pay senetlerinin, ortaklık haklarının veya hisselerinin satışından elde edilen gelirler için ilgili kıymetlerin “elde tutma süresine göre değişen oranlarda” istisna öngörülmektedir.

Tasarı ile getirilen bir başka önemli değişiklik ise, düzenlemenin, ticari kazancını bilanço esasına göre tespit eden gerçek kişiler için de uygulanacak olmasıdır(3).

Bu kapsamda, Tasarı’nın “İstisna Kazançlar” başlıklı 21. maddesi uyarınca, sahip olunan hisse senetlerinin;

  • 2 tam yıldan sonra satışından elde edilen kazancın % 40’ı,
  • 3 tam yıldan sonra satışından elde edilen kazancın % 50’si,
  • 4 tam yıldan sonra satışından elde edilen kazancın % 60’ı,
  • 5 tam yıldan sonra satışından elde edilen kazancın % 75’i

gelir vergisinden istisna edilmektedir.

Yine aynı şekilde gerçek kişiler için de taslakta düzenleme yapılmakta ve mevcut GVK’da yer alan istisna tamamen kaldırılmaktadır. Taslak metnin 49. maddesine göre gerçek kişilerin elden çıkarmış oldukları tam mükellef kurumlara ait paylar hakkında kademeli bir istisna düzenlemesi yer almaktadır. Kazancın tamamen istisna edilmesi uygulamasından ise vazgeçilmiş durumdadır.

Söz konusu 49. maddeye göre;

  • 2 tam yıldan sonra satışından elde edilen kazancın % 40’ı,
  • 3 tam yıldan sonra satışından elde edilen kazancın % 50’si,
  • 4 tam yıldan sonra satışından elde edilen kazancın % 60’ı,
  • 5 tam yıldan sonra satışından elde edilen kazancın % 75’i

gelir vergisinden istisna edilmektedir.

Sonuç olarak mevcut GVK ve KVK’ da yer alan hisse senetlerinin elden çıkarılmasına ilişkin istisnalar önemli ölçüde daraltılmaktadır. Ersin NAZALI/Gözde SARUHAN/Yaklaşım / Haziran 2016 / Sayı: 282

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.