Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ’NDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER PDF Yazdır e-Posta
01 Haziran 2016

Image

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 6 seri no.lu Tebliğde;

  • 1. İthalat Matrahında Meydana gelen Azalmalar
  • 2. Mücbir Sebep Hallerinde KDV Tevkifatı,
  • A3. Ağaç ve Orman Ürünlerinin Tesliminde KDV Tevkifatı ,
  • T5. Teminatla KDV İadesi Alınması Halinde YMM Raporunun açıklamalarına yer verilmiştir.
  • Tebliğ ile ayrıca;
  • U4. Uluslararası Kuruluşlar İle Bunlara Bağlı Kuruluşlara yapılan Teslim ve Hizmetlerde İstisna Uygulaması
  • 6. KDV İadesi Talepleri İçin Verilecek Talep Dilekçeleri

21 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 6 seri no.lu Tebliğ, bazı yeni uygulamalar ile kelime ve ifade düzeltmelerini içermektedir. Tebliğ ile getirilen önemli düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir.

1. İthalat Matrahında Meydana gelen Azalmalar

Bilindiği üzere, Mali idare, ithalat işlemlerine ilişkin olarak, sonradan indirim yapılarak (credit note) matrahın azalması durumunda indirime ilişkin KDV tutarının indirimin gerçekleştiği KDV beyannamesinde hem indirilecek KDV hem de ilave edilecek KDV olarak beyan edilmesi yönünde bir yaklaşım benimsemişti.

Tebliğ’in 1. maddesiyle, KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-1.1.2) bölümünün sekizinci paragrafından sonra gelmek üzere eklenen aşağıda düzenlemeyle, ithalata ilişkin indirim mahiyetindeki credit note’lar için KDV bakımından herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek olmadığı belirtilmiştir.

Tebliğde yer alan açıklama aşağıdaki gibidir:

“İndirim hakkına sahip mükelleflerin ithalat matrahında, ithalat işleminden sonra meydana gelen azalmalar (transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtıldığının tespit edildiği durumlar dâhil) nedeniyle fazla veya yersiz ödenen vergiler, bu mükellefler tarafından indirim hesaplarına alındığından iade edilmez. İthalat sırasında fazla veya yersiz ödenen bu vergiler ile ilgili olarak indirim hesaplarında herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Bu uygulama yurtdışından temin edilen hizmetlere (gayri maddi hak ödemeleri dâhil) ilişkin sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenen vergiler için de geçerlidir.”

Bu düzenleme ile indirimler dolayısı ile alınan credit note’lar dolayısı ile yapılması gereken işlemler ile ilgili karışıklık ortadan kaldırılmış ve mükellefler nezdinde yapılabilecek gereksiz tarhiyatların önüne geçilmiştir.

Tebliğ’de “transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtıldığının tespit edildiği durumlar dâhil” denilerek uygulamanın transfer fiyatlaması yoluyla örtülü kazanç dağıtımının tespit edildiği durumlara bağlı indirimler bakımından da geçerli olacağı belirtilmiştir.

Ayrıca, yurtdışından temin edilen hizmetlere (gayri maddi hak ödemeleri dâhil) ilişkin sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenen vergilerin de bu kapsamda olduğu belirtilmiştir.

2. Mücbir Sebep Hallerinde KDV Tevkifatı

Vergi Usul Kanunu’na göre, mücbir sebepten yararlanan mükellefin mücbir sebep hallerinin başından sonuna kadar vergi yükümlülükleri ertelenmektedir.

Bu durumda mücbir sebepten yararlanan mükellefe tevkifata tabi mal veya hizmet veren mükelleflerin KDV iadelerinde sorun yaşanmaktaydı.

Tebliğ’in 2. Maddesiyle, KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1) Kısmi Tevkifatın Mahiyeti ve Tevkifat Uygulayacak Alıcılar” bölümünün sonuna aşağıdaki paragraf eklenerek mücbir sebep süresi içinde kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulanmayacağı, verginin tamamının satıcılar tarafından beyan edilip ödeneceği belirtilrek bu sorunun önüne geçilmiştir.

“213 sayılı Kanuna göre, mücbir sebebin başladığı tarihten sona erdiği tarihe kadar geçen sürede, mücbir sebepten yararlanan mükelleflerin vergi ödevleri ertelenmektedir. Bu kapsamda beyanname verme yükümlülükleri ileri tarihe ertelenen mükelleflerin, mücbir sebep halinde bulunduğu süre içerisinde kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulanmaz.”

3. Ağaç ve Orman Ürünlerinin Tesliminde KDV Tevkifatı

KDV Genel Uygulama Genel Tebliği’nde sayılan ağaç ve orman ürünlerinin teslimi 5/10 oranında KDV tevkifatı uygulanmaktadır.

Ancak düzenlemeye göre bu ürünlerin söz konusu ürünlerin ithalatçıları tarafından yapılan teslimlerinde tevkifat uygulanmamaktaydı.

Tebliğ’in 5. maddesiyle KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.3.6.1) bölümünün ikinci paragrafında yapılan aşağıda ki değişiklik ile ağaç ve orman ürünlerini malların 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde sayılan idare, kurum ve kuruluşlardan alanların yapacakları teslimlerde de tevkifat uygulaması yapılmayacağı belirtilmiştir.

“Söz konusu malların ithalatçıları veya bu malları 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlardan alanlar tarafından yapılan teslimlerde tevkifat uygulanmaz. Bu teslimlere ilişkin düzenlenen faturada “Teslim edilen mal doğrudan ithalat yoluyla temin edildiğinden/temin edilerek üretildiğinden tevkifat uygulanmamıştır.” veya “Teslim edilen mal 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlardan temin edildiğinden/temin edilerek üretildiğinden tevkifat uygulanmamıştır.” açıklamasına ve söz konusu malların ithalatına ilişkin fatura ve gümrük beyannamesi bilgilerine veya bu malların 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlardan alımına ilişkin fatura bilgilerine yer verilir.”

4. Uluslararası Kuruluşlar İle Bunlara Bağlı Kuruluşlara yapılan Teslim ve Hizmetlerde İstisna Uygulaması

KDV Kanunu’nun geçici 26. maddesinde 6637 sayılı Kanun’la yapılan değişikliğe paralel olarak KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/E) kısmının 2. bölümünde yapılan değişiklikle, ev sahibi hükümet anlaşmaları veya ülkemizin taraf olduğu diğer anlaşmalar çerçevesinde Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlar ile bunlara bağlı program, fon, temsilcilik ve özel ihtisas kuruluşlarının resmi kullanımına mahsus alımlarında KDV istisnası uygulamasının usul ve esasları belirlenmiştir. Ayrıca söz konusu hüküm gereği, yukarıda belirtilen kuruluşların sosyal ve ekonomik yardım amacıyla bedelsiz olarak yapacakları teslim ve hizmetlerinde, bedelsiz teslim ve hizmetlerinde kullanacakları mal ve hizmetleri alımlarında KDV istisnası uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar da tespit edilmiştir.

5. Teminatla KDV İadesi Alınması Halinde YMM Raporunun Verme Süresi

Bilindiği üzere YMM raporu ile iade talebinde bulunulabilen işlemler ile ilgili olarak rapor verilmeden önce teminat karşılığı iade yapılabilmektedir. Verilen bu teminat mektupları daha sonra verilecek YMM raporu sonucuna göre iade edilmektedir.

Bu uygulamada iadenin yapıldığı tarihten itibaren YMM raporu ibraz edilmemesi durumunda teminat mektupları vergi inceleme raporu sonucuna göre iade edilmekteydi.

KDV Genel uygulama Tebliği’nde yer alan bu uygulama nakit iade taleplerini kapsamaktayken bu Tebliğ ile yapılan değişiklik ile mahsuben iade taleplerinde de 6 ay içerisinde YMM raporu verilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

Buna göre teminat karşılığı nakden veya mahsuben iade talebinde bulunan mükelleflerin iadenin yapıldığı tarihten itibaren 6 ay içerisinde YMM raporlarının ibraz edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde iade talebi ile ilgili vergi incelemesine muhatap olacaklardır.

6. KDV İadesi Talepleri İçin Verilecek Talep Dilekçeleri

KDV iade taleplerinde Gelir İdaresi Başkanlığınca elektronik ortamda alınması uygun görülen belgelerin elektronik ortamda gönderildiğine ilişkin "İnternet Vergi Dairesi Liste Alındısı” dökümünün iade talep dilekçesi ekinde vergi dairesine ibraz edilmesi gerekiyordu.

Tebliğ’in 17. Maddesiyle, KDV Genel Uygulama Tebliğinin IV/A-7) bölümünün üçüncü paragrafının üçüncü cümlesi tebliğ metninden çıkarılmak suretiyle iade talep dilekçelerine "İnternet Vergi Dairesi Liste Alındısı” eklenmesi zorunluluğu kaldırılmıştır.

Bu sayede iade talebine ilişkin tüm listelerin elektronik ortamda gönderildiği durumlarda vergi dairesine gidilmeden tüm iade işlemlerinin elektronik ortamda tamamlanmasına imkan sağlanmıştır. İade konusunda ek bilgi ve belge verilmesi ve bunların elektronik ortamda verilmesinin mümkün olmadığı durumlarda ise bunların ayrıca vergi dairesine ibraz edilmesi gerekeceği tabiidir. pwc

İlgili Kanun Tebliğ metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 6)

 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.