Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İŞE İADE DAVALARINDA DAVA DEVAM EDERKEN İŞÇİNİN ESKİ İŞYERİNDE İŞE BAŞLATILMASI PDF Yazdır e-Posta
09 Haziran 2016

Image

İşçinin dava devam ederken işe başlatılması bir yönüyle sulh niteliğindedir. Zira işçi ve işveren, aralarındaki uyuşmazlığı sona erdirmişler, işçi iade olunmasını istediği eski işyerinde işe başlatılmıştır. Ancak sulh işe başlamaya dönüktür, işçinin boşta geçen sürelerine, diğer haklarına ilişkin değilse mahkemenin bu hususlarda ayrıca karar vermesi gerekmektedir.

İşe iade davası devam ederken her ne kadar işçinin işe iadeyi talep açısından hukuki bir yararı kalmamışsa da, sözleşmenin feshi nedeniyle boşta geçirdiği sürelere ilişkin ücret talebi konusunda da bu davanın devamında hukuki yararı olduğu açıktır. Bu nedenle, davaya devam edilerek, feshin geçerli olup olmadığı ve buna bağlı olarak işçinin boşta geçen sürelere ilişkin ücret talebi konusunda karar verilmesi zorunludur. Yargıtay'ın yukarıda bahsettiğimiz çözüm şeklinin kabulü halinde işveren işçiyi işe geri çağırmak suretiyle işçinin dava açarken talep ettiği, boşta geçen süreye ilişkin ücretini ortadan kaldırabilir, işçilerin bu ücretlerini ödemekten kendi iradesiyle kurtulabilir.

Nitekim yüksek mahkeme daha sonra görüş değiştirerek, İK 21'de yer alan haklar talep edilerek işe iade davası açıldıktan sonra işçinin işverence işe davet edilmesi halinde davanın konusunun kalmaması nedeniyle reddedilmesini -farklı gerekçeyle de olsa- kabul etmemiş, feshin geçersizliğine ve boşta geçen sürelere ilişkin ücretin ödenmesi gerektiğine hükmetmiştir. Hamit Tiryaki Lebib Yalkın Yayımları Haziran 2016 Sayı 150

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.