Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
MALİ TATİL KAPSAMINA GİREN VE GİRMEYEN SGK İŞLEMLERİ PDF Yazdır e-Posta
04 Haziran 2016

Image

2.1. İşyeri bildirgesinin 5510 sayılı Kanunun 11'inci maddesine göre en geç sigortalı çalışmaya başladığı tarihte verilmesi gerekmektedir. İşyeri bildirgesinin verilmesi gereken sürenin son günü 01 ila 20 Temmuz 2016 tarihleri arasına rastlarsa işyeri bildirgesinin verilme süresi mali tatilin bitimi 27 Temmuz 2016 tarihine kadar verilebilecektir. Bu durumda işverenlere idari para cezası uygulanmayacaktır.

2.2. Sigortalı işe giriş bildirgesi genel olarak sigortalı işe başlamadan önce verilmelidir. Ancak 5510 sayılı Kanunda bunun istisnaları bulunmaktadır (İlk defa tescil edilen işyeri, inşaat işyeri gibi). Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi gereken son günün mali tatile rastlaması halinde, bildirgenin verilme süresi mali tatilin bitimini müteakip beş gün uzadığından 01 ila 20 Temmuz 2016 tarihlerinde verilmesi gereken sigortalı işe giriş bildirgeleri 27 Temmuz 2016 tarihine kadar verilebilecektir. Bu durumda işverenlere idari para cezası uygulanmayacaktır. 5510 sayılı Kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca sigortalı olanların bildirimleri de bu kapsamda değerlendirilmektedir.

2.3. Aylık prim ve hizmet belgelerinin, özel işyeri işverenlerince aylık prim ve hizmet belgesinin ilişkin olduğu ayı izleyen ayın 23'üne kadar SGK'ya verilme zorunluluğu vardır. 5604 sayılı Kanunun 1'inci maddesinin 6'ncı fıkrasına göre Mali tatilin sona erdiği günü izleyen beş gün içinde biten bu madde kapsamındaki kanuni ve idari süreler, malî tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beşinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılır. Kanun maddesine göre 2016 yılı Haziran ayına ait aylık prim ve hizmet belgeleri, en geç 25 Temmuz 2016 tarihine kadar verilmesi halinde yasal süresinde verilmiş sayılacaktır.

2.4. Sigortalı işten ayrılış bildirgeleri sigortalının işten ayrıldığı tarihten itibaren en geç 10 gün içerisinde SGK'ya bildirilmektedir. Bu sürenin sonu mali tatile rastlarsa SGK'ya bildirim 27 Temmuz 2016 tarihine kadar yapılabilecektir. 5510 sayılı Kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca sigortalı olanların bildirimleri de bu kapsamda değerlendirilmektedir.

2.5. İşverene ait defter ve kayıtlar denetim elemanlarınca incelenmek üzere istenildiğinde, istem yazısının tebliğini izleyen 15 gün içinde incelemeye sunulması gerekmektedir. Bu sürenin son günü mali tatile rastlaması halinde kayıtlar mali tatili izleyen tarihten itibaren 7 gün içerisinde ibraz edilebilecektir.

2.6. Herhangi bir sebeple işverenlere kesilen idari para cezaları işverene tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmeli veya SGK'ya itiraz edilmelidir. İtiraz edilmeden 15 gün içinde ödenirse idari para cezasının dörtte üçü tahsil edilmektedir. Herhangi bir döneme ve işleme ait idari para cezalarından mali tatil içerisinde işverene tebliğ edilenlerin ödemesi 27 Temmuz 2016 tarihine kadar yapılması halinde dörtte bir oranında indirim uygulanacaktır. Keza itiraz için gerekli sürenin bitimi mali tatile rastlarsa yine itiraz süresi mali tatilin bitimini müteakip yedi gün uzayacaktır.

2.7. Sigortalılar adına bildirilen hizmetler için primlerin ödeme süresi özel işyerleri için ilgili ayı takip eden ayın sonu, resmi işyerleri (ayın 15'i ila müteakip ayın 14'ü arası çalışmaları için ücret ödenen sigortalılar açısından) için ilgili dönemi takip eden dönemin sonuna kadardır. Özel sektöre ait işyerlerinin işverenlerinde ödenmesi gereken sigorta primleri mali tatil kapsamında değildir. Ancak Kamu işyerlerince 15 Mayıs-14 Haziran dönemine ait primlerin ödeme süresinin son günü mali tatile (14 Temmuz 2016) rastladığından, primler 27 Temmuz 2016 tarihine kadar SGK'ya ödenebilecektir. Bu durumda kamuya ait işyerlerinin yaptığı prim ödemeleri yasal süresi içerisinde yapılmış olacaktır.

3. MALİ TATİL KAPSAMINA GİRMEYEN SGK İŞLEMLERİ

3.1. 5604 sayılı Kanunun 2'nci maddesinde yer alan "iş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri dışında kalan beyan, bildirim ve ödemeler, 1'inci maddede belirtilen süreler kadar ertelenir" hükmü uyarınca iş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri mali tatil kapsamı dışında tutulmuştur. Mali tatil süresinde meydana gelen/öğrenilen iş kazası ve meslek hastalıkları 5510 sayılı Kanunda belirtildiği üzere 3 iş günü içerisinde SGK'ya bildirilecektir.

3.2. 5604 sayılı Kanunun 2'nci maddesinde işverenlerin ve sigortalıların yapmakla yükümlü oldukları beyan, bildirim ve ödemeler kapsama alındığından, mali tatil süresi içinde sosyal güvenlik mevzuatının uygulanmasına yönelik denetim, kontrol, tespit, tarama yapılabilecek, yine kayıt ve belgelerin ibraz edilmesine yönelik tebligat yapılabilecektir. Ancak, yukarıda belirtildiği üzere kayıt ve belgelerin ibraz edilmesi için verilen sürenin son gününün, mali tatile rastlaması halinde, kayıt ve belgelerin, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beş gün içinde ibraz edilmesi durumunda, kayıt ve belgelerin ibrazına ilişkin yükümlülüğün yasal süresi içinde yerine getirildiği kabul edilerek, idari para cezası uygulanmayacaktır.

3.3. Tebligatlar ile sigortalılar veya işverenler tarafından açılacak davalarda dava açma süreleri mali tatil kapsamına girmediğinden, söz konusu iş ve işlemler 5510 sayılı Kanunda öngörülen süreler içerisinde yerine getirilecektir. Mehmet Uğur Lebib Yalkın Yayımları Haziran 2016 Sayı 150

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.