Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İş Kanunu İle Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun PDF Yazdır e-Posta
27 Mayıs 2016

Image

İş Kanunu İle Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 20.05.2016 tarih ve 29717 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 

20.05.2016 tarih ve 29717 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6715 Sayılı “İş Kanunu İle Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile geçici iş ilişkisini yeniden düzenlemiş ve özel istihdam büroları aracılığı ile mesleki ödünç iş ilişkisini de kapsayacak şekilde genişletmiştir.

Kanun ayrıca uzaktan çalışma ve denkleştirme süresi ile ilgili düzenlemeler de içermektedir.

Geçici iş ilişkisi ne şekilde kurulabilir?

Geçici iş ilişkisi,

- Özel istihdam bürosu aracılığıyla,

- Holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde görevlendirme yapılmak suretiyle kurulabilir.

Özel istihdam bürosu aracılığı ile geçici iş ilişkisi hangi hallerde kurulabilir ?

- Analık hali izni, analık hali izninden sonra kullanılan ücretsiz izinler, doğum ya da evlat edinme nedeni ile part – time çalışma hakkından yararlanmak isteyen çalışanın yerine,

- Askerlik hizmetini yerine getirmek üzere işten ayrılan işçinin yerine,

- İş sözleşmesinin askıda kaldığı diğer hallerde,

- Mevsimlik tarım işlerinde,

- Ev hizmetlerinde,

- İşletmenin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak gördürülen işlerde,

- İş sağlığı ve güvenliği bakımından acil olan işlerde veya üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkması hâlinde,

- İşletmenin ortalama mal ve hizmet üretim kapasitesinin geçici iş ilişkisi kurulmasını gerektirecek ölçüde ve öngörülemeyen şekilde artması hâlinde,

- Mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları hâlinde,

özel istihdam büroları aracılığı ile geçici iş ilişkisi kurulabilir.

Ne kadar süre ile kurulabilir ?

Çalışana tanınan annelik hali izni, ücretsiz izin ve part-time çalışma hakkı devam ettiği sürece, askerlik hizmeti devam ettiği sürece, iş sözleşmesinin askıda kaldığı (hamilelik, yıllık izin, hastalık) haller devam ettiği sürece özel istihdam büroları aracılığı ile geçici iş ilişkisi kurulabilir.

Mevsimlik tarım işlerinde ve ev hizmetlerinde süresiz olarak özel istihdam büroları aracılığı ile geçici iş ilişkisi kurulabilir.

İşletmenin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı gördürülen (yeni bir yazılım, teknik bakım, proje işleri) işlerde, iş sağlığı ve güvenliği bakımından acil olan işlerde, üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin (sel, yangın, deprem, terör) ortaya çıkması halinde, işletmenin ortalama mal ve hizmet üretim kapasitesinin geçici iş ilişkisi kurulmasını gerektirecek ölçüde ve öngörülemeyen bir şekilde artması halinde, mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları (bayram öncesi şeker üretimi, seçim öncesi bayrak üretimi gibi) halinde en fazla 4 ay süreyle özel istihdam büroları aracılığı ile geçici iş ilişkisi kurulabilir. Toplam 8 ayı geçmemek üzere en fazla iki defa yenilenebilir.

Dönemsellik arz eden iş artışlarında geçici iş ilişkisi yenilenemez.

Geçici iş ilişkisi tekrarlanabilir mi ?

Geçici işçi çalıştıran işveren, belirtilen sürenin sonunda aynı iş için altı ay geçmedikçe yeniden geçici işçi çalıştıramaz.

Geçici iş ilişkisinin sınırlandırıldığı işyerleri ?

- 4857 Sayılı İş Kanununun 29 uncu maddesi kapsamında toplu işçi çıkarılan işyerlerinde sekiz ay süresince geçici iş ilişkisi kurulamaz.

- Kamu kurum ve kuruluşlarında ve yer altında maden çıkarılan işyerlerinde geçici iş ilişkisi kurulamaz.

- Geçici işçi çalıştıran işveren, grev ve lokavtın uygulanması sırasında 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 65 inci maddesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla geçici iş ilişkisiyle işçi çalıştıramaz.

Eski çalışanımla geçici iş ilişkisi kurabilir miyim?

Geçici işçi çalıştıran işveren, iş sözleşmesi feshedilen işçisini fesih tarihinden itibaren altı ay geçmeden geçici iş ilişkisi kapsamında çalıştıramaz.

Geçici işçi kendisini çalıştıran işverenden borç ya da avans talep edebilir mi?

Geçici işçi, geçici işçi çalıştıran işverenden özel istihdam bürosunun hizmet bedeline mahsup edilmek üzere avans veya borç alamaz.

Geçici iş ilişkisinde işveren kimdir?

Geçici iş ilişkisinde işveren özel istihdam bürosudur. Özel istihdam bürosu aracılığıyla geçici iş ilişkisi, geçici işçi ile iş sözleşmesi, geçici işçi çalıştıran işveren ile geçici işçi sağlama sözleşmesi yapmak suretiyle yazılı olarak kurulur.

Geçici işçi sağlama sözleşmesinde uyulması zorunlu kurallar nelerdir?

Özel istihdam bürosu ile geçici işçi çalıştıran işveren arasında yapılacak geçici işçi sağlama sözleşmesinde;

- sözleşmenin başlangıç ve bitiş tarihi,

- işin niteliği,

- özel istihdam bürosunun hizmet bedeli,

- varsa geçici işçi çalıştıran işverenin ve özel istihdam bürosunun özel yükümlülükleri yer alır.

Geçici işçi ile özel istihdam bürosu arasındaki iş sözleşmesinde uyulması zorunlu kurallar nelerdir?

Geçici işçinin, Türkiye İş Kurumundan veya bir başka özel istihdam bürosundan hizmet almasını ya da iş görme edimini yerine getirdikten sonra geçici işçi olarak çalıştığı işveren veya farklı bir işverenin işyerinde çalışmasını engelleyen hükümler konulamaz.

Geçici işçi ile yapılacak iş sözleşmesinde, işçinin ne kadar süre içerisinde işe çağrılmazsa haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebileceği belirtilir. Bu süre üç ayı geçemez.

Holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde görevlendirme yapılmak suretiyle geçici iş ilişkisi kurulması

İşverenin, devir sırasında yazılı rızasını almak suretiyle bir işçisini, holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde iş görme edimini yerine getirmek üzere geçici olarak devretmesi hâlinde de geçici iş ilişkisi kurulmuş olur.

Geçici iş ilişkisi, yazılı olarak altı ayı geçmemek üzere kurulabilir ve en fazla iki defa yenilenebilir.

İşçisini geçici olarak devreden işverenin ücret ödeme yükümlülüğü devam eder.

Geçici iş ilişkisi kurulan işveren, işçinin kendisinde çalıştığı sürede ödenmeyen ücretinden, işçiyi gözetme borcundan ve sosyal sigorta primlerinden, devreden işveren ile birlikte sorumludur.

Uzaktan Çalışma

20.05.2016 tarih ve 29717 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6715 Sayılı İş Kanunu İle Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile iş mevzuatımıza uzaktan çalışma kavramı girmiş bulunmaktadır.

Düzenlemeye göre uzaktan çalışma; işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisidir.

Yapılacak uzaktan çalışma iş sözleşmesinde; işin tanımı, yapılma şekli, işin süresi ve yeri, ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar, işveren tarafından sağlanan ekipman ve bunların korunmasına ilişkin yükümlülükler, işverenin işçiyle iletişim kurması ile genel ve özel çalışma şartlarına ilişkin hükümler yer alır.

Uzaktan çalışmada işçiler, esaslı neden olmadıkça salt iş sözleşmesinin niteliğinden ötürü emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamaz. İşveren, uzaktan çalışma ilişkisiyle iş verdiği çalışanın yaptığı işin niteliğini dikkate alarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hususunda çalışanı bilgilendirmek, gerekli eğitimi vermek, sağlık gözetimini sağlamak ve sağladığı ekipmanla ilgili gerekli iş güvenliği tedbirlerini almakla yükümlüdür.

Denkleştirme Süresi

6715 sayılı Torba Yasa ile Turizm Sektöründe denkleştirme süresi 2 aydan 4 aya çıkarılmış ve toplu iş sözleşmesi ile 6 aya kadar uzatılabileceği hüküm altına alınmıştır. pwc

İlgili Kanun metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.