Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Prim Ödemeye Devam Ettikçe Emekli Aylığı Düşer mi? PDF Yazdır e-Posta
27 Mayıs 2016

Image

Emekli aylığı hesabında esas alınan parametrelerden biri toplam prim gün sayısına göre hesaplanan aylık bağlama oranı, diğeri ise üzerinden prim ödenen kazanç tutarlarına göre hesaplanan ortalama kazanç tutarı. Emekli aylığı en basit anlatımıyla, ortalama prime esas kazanç tutarı ile aylık bağlama oranının çarpımından oluşuyor.

Prim gününün artması aslında aylık bağlama oranını, dolayısıyla emekli aylığını artırır. Ancak sigorta başlangıcı 2000 öncesi olanların emekli aylığı, 2000 öncesi, 2000-Ekim 2008 arası ve Ekim 2008 sonrası prim günleri için ayrı ayrı hesaplanan üç ayrı kısmi aylığın toplamından oluşur.

Bu dönemler içinde aylık bağlama oranı en düşük olan dönem Ekim 2008 sonrası dönemdir. Prim ödemeye devam ettikçe, Ekim 2008 sonrası prim gün sayısının toplam prim günü içindeki payı, dolayısıyla Ekim 2008 sonrası döneme ilişkin kısmi aylığın toplam emekli aylığı içindeki payı artar. Bu da sigorta primleri asgari ücret veya asgari ücretin biraz üzerinde bir tutardan ödenenlerin emekli aylıklarında az da olsa azalmaya neden olur./Yaklaşım


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.