Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Korumalı İşyerlerine İlişkin Yönetmelik ile İş Hukuku Düzenlemeleri PDF Yazdır e-Posta
04 Mayıs 2016

Image

Korumalı İşyerlerinde Çalışan Engellilerin Ücretlerine Karşılık İşverene Yapılacak Ödemeye İlişkin Yönetmelik 30.04.2016 tarih ve 29699 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Korumalı işyeri, işgücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel veya ruhsal engelli bireylere mesleki rehabilitasyon ve istihdam oluşturmak amacıyla Devlet tarafından teknik ve mali yönden desteklenen ve çalışma ortamı özel olarak düzenlenen işyeri olarak tanımlanmaktadır.

Korumalı işyeri olmak için gereken birtakım şartlar bulunmaktadır. Korumalı İşyerleri Hakkında Yönetmelik kapsamındaki 14 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen niteliklere haiz engelli en az sekiz bireyin çalıştığı işyerinin işvereni, korumalı işyeri statüsünün kazanılması için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvuruda bulunur. Korumalı işyerlerinde çalışacak engelli bireylerin sayısının toplam işçi sayısına oranı yüzde yetmiş beşten az olamaz. Bu kapsamda çalıştırılacak işçi sayısının tespitinde, belirsiz süreli iş sözleşmesine ve belirli süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiler esas alınır. Kısmi süreli iş sözleşmesine göre çalışanlar, çalışma süreleri dikkate alınarak tam süreli çalışmaya dönüştürülür.

Korumalı işyerlerinin birçok avantajı bulunmaktadır. Bu sayede, zihinsel ve ruhsal engelli bireylere rekabetten uzak bir ortamda iş öğrenme deneyimi ve çalışma ortamı sunulacaktır. Korumalı işyerleri ile birlikte engelli bireyler istihdam edilerek meslek sahibi olmaları ve toplumsal hayatta daha fazla yer almaları sağlanacaktır.

A-Korumalı İşyerlerinde Çalışan Engellilerin Ücretlerine Karşılık İşverene Yapılacak Ödemeye İlişkin Yönetmelik ile yapılan İş Hukuku düzenlemeleri aşağıda özetlenmiştir.

1. 30.04.2016 tarih ve 29699 sayılı Korumalı İşyerlerinde Çalışan Engellilerin Ücretlerine Karşılık İşverene Yapılacak Ödemeye İlişkin Yönetmeliğin amacı, korumalı işyerlerinde çalıştırılan zihinsel veya ruhsal engellilere, işverenlerince zamanında ödenen, yasal yükümlülükleri tam ve zamanında yerine getirilen ücretlere karşılık olarak işverenlerine yapılacak ödemenin usul ve esaslarını düzenlemeye ilişkindir.

2. Yönetmelik kapsamında 4 üncü maddede işveren, korumalı işyeri, korumalı işyerinde çalışan engelli, korumalı işyeri formu kavramları tanımlanmıştır.

3. Yönetmeliğin 5.maddesinde korumalı işyerlerinde çalışan engelliler için ödenecek ücretlerin tutarı belirtilmiştir. Buna göre;

- Korumalı işyerlerinde çalışan her engelli için 01.07.1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi gereğince ödenen aylık tutarı kadarı,

- 29.01.2004 tarihli ve 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 2 nci maddesi kapsamındaki illerde kurulmuş bulunan korumalı işyerlerinde çalışan her engelli için ilaveten (a) bendi ile belirlenen tutarın yüzde yirmisi,

- Korumalı işyeri statüsü almak için ilgili mevzuatla çalıştırılması zorunlu olan sayıdan daha fazla engelli çalıştıran işyerlerinde, zorunlu sayının üstünde çalıştırılan her engelli için ilaveten (a) bendi ile belirlenen tutarın yüzde yirmisi,

bu ücretlere ilişkin yasal yükümlülüklerin de tam ve zamanında karşılanmış olması kaydıyla, Bakanlık tarafından işverene ödenecektir. Engellilerin ayın bazı günlerinde çalışamamasından dolayı aylık ücretlerinin tam olarak ödenmemesi halinde, ücret ödenen gün sayısı esas alınarak işverene ödenecek tutar belirlenecektir.

4. Yönetmeliğin ikinci bölümü kapsamında, korumalı işyerlerinde işverene yapılacak ödemeye ilişkin hususlar belirtilmiştir. Bu kapsamda, işveren tarafından Yönetmeliğin 6.maddesinde belirtilen belgelerle birlikte İl Müdürlüğü’ne başvuru yapması halinde ödenen ücretlerin iade işlemleri başlayacaktır. İşveren, işyerinin korumalı işyeri statüsü devam ettiği döneme ilişkin de engelli ücretleri için iade başvurusunda bulunabilecektir.

5. Bu Yönetmeliğin üçüncü bölüm kapsamında, ücret desteğinden eş zamanlı olarak yararlanılamayacak durumlar belirtilmiştir. Buna göre; 09.01.2014 tarihli ve 28877 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Tahsil Edilen İdari Para Cezalarını Kullanmaya Yetkili Komisyona Dair Yönetmeliğe göre kurulan komisyon tarafından sağlanan korumalı işyerleri hibe desteğinden faydalanan işyerleri, bu Yönetmelik kapsamındaki ücret desteğinden eş zamanlı olarak faydalanamayacaktır. pwc

İlgili Yönetmelik metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.