Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
LİMİTED ŞİRKETE DIŞARIDAN ATANAN MÜDÜRÜN SİGORTASI PDF Yazdır e-Posta
09 Mayıs 2016

Image

5510 sayılı Yasa’nın 4/b-3 maddesinde yer alan; “3) Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları,” hükmü gereği, limited şirket ortakları, zorunlu olarak Bağ-Kur (4/1-b) sigortalısı sayılmışlardır.

5510 sayılı Yasa’nın 4/a maddesinde yer alan; “a) Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar,” hükmü gereği, bir işverene bağlı olarak hizmet akdiyle çalışan kişiler, SSK (4/1-a) sigortalısı sayılmışlardır.

İşte, üstte yer alan yasal düzenlemeler gereği, limited şirkette ortaklığı olmayan kişilerin, şirkete müdür olarak atanmaları veya çalışmaları durumunda, 4/1-a sigortalısı olmaları zorunludur.

Limited şirkette ortaklığı bulunmamasına rağmen, şirkete dışarıdan atanan müdürün başka bir işyerinde veya şirkette 4/1-a (SSK) kapsamında çalışması varsa, 5510 sayılı Yasa’nın 4/a maddesinde yer alan; “a) Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar,” hükmü gereği, dışarıdan atandığı bu limited şirkette de, 4/1-a sigortalısı olmak zorundadır.

Çünkü, 5510 sayılı Yasa, bir işçinin birden fazla işverene tabi olarak çalışmasını mümkün kılmaktadır. Böyle bir durumda, yani, bir işçinin birden fazla şirkette müdürlük görevi varsa, ay içinde 30 günden fazlası çalışması kabul edilmemekte, ancak, ikinci şirketteki çalışması, sigorta primine esas kazancına dahil edilmektedir.

Özetle, bir kişi (işçi) eş zamanlı olarak birden fazla şirketin müdürlüğünü yapıp, birden fazla şirketin işçisi olarak çalışabilir. Bu durumda, her şirket çalıştırdığı müdürü için sigorta yapmak ve SGK’ya prim ödemek zorundadır. Şirkette müdür olarak çalışan kişinin, başka bir şirkette müdürlüğünün veya sigortasının yapılmış olması, sigortasının yapılmasına engel değildir. Vakkas Demir Yaklaşım / Mayıs 2016 / Sayı: 281


 

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.