Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
A.Ş’ler de Yönetim Kurulunun Seçilememesinin Sonuçları PDF Yazdır e-Posta
13 Nisan 2016

Image

Bir anonim şirkette süresi biten yönetim kurulu üyelerinin yerine seçim yapılamaması halinde; eski yönetim kurulu üyelerinin görevlerinin devam mı ettiği, yoksa anonim şirketin organsız mı kaldığı hususu, tartışmalı bir konu.

 

Süresi dolan yönetim kurulu üyelerinin görev ve yetkilerinin, hiç olmazsa yeni yönetim kurulu seçilmesi amacına yönelik ve şirketin mevcut iş ve hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla sınırlı olmak üzere devam edeceğinin kabulü mümkün olmakla birlikte, bu sürenin makul bir süre olması gerekir. Aksi halde şirketin organsız kaldığının kabulü gerekir. Bu da şirketin feshine karar verilmesi riskini doğurur.

 

TTK’ nın 530. maddesine göre, uzun süreden beri şirketin kanunen gerekli olan organlarından biri mevcut değilse veya genel kurul toplanamıyorsa, pay sahipleri, şirket alacaklıları veya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın istemi üzerine, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi, şirketin durumunun kanuna uygun hale getirilmesi için bir süre belirler. Bu süre içinde durum düzeltilmezse, yani yönetim kurulu seçilmezse, mahkeme şirketin feshine karar verir./Yaklaşım


 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.