Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun Uygulanmasına ilişkin Yönetmelik Hk. PDF Yazdır e-Posta
08 Nisan 2016

Image

İçişleri Bakanlığı’nca 17 Mart 2016 tarihinde Perşembe günü Resmi Gazete’de yayımlanan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun Uygulanmasına ilişkin Yönetmelik ile değişen uygulamalar ve yenilikler bültenimizle bilgilerinize sunulmaktadır.

 

Türkiye’ye Giriş ve Vize

Yönetmelik ile vize, vize muafiyeti, çalışma izni veya ikamet izni süresini on günden fazla aşan yabancılar için, ülkeden çıkış yaparken ilgili harç ve cezalarını ödeme koşulu ile giriş yasağı kararı alınmayabileceği belirtilmiştir.

Giriş yasağı kararı almış kişilere, vize, ikamet veya çalışma izni almak üzere konsolosluklara başvurmaları halinde konsolosluk görevlileri, valiler veya kolluk birimleri tarafından ön izin verilmesi durumunda, yabancıların ülkeye girişlerine izin verilebilmektedir.

Yönetmelik ile birlikte turistik vizenin kapsamı genişletilmiştir ve turizm vizesinin Türkiye’ye turistik veya resmi ziyaret, iş görüşmesi, konferans, seminer, toplantı, festival, fuar, sergi, sportif etkinlik, kültürel ve sanatsal etkinlik gibi amaçlarla gelmek isteyen yabancılara verileceğine yer verilmiştir.

Vizelerin en fazla beş yıllık süre içinde kullanılmak üzere verileceği ve veriliş tarihinden itibaren altı ay içinde kullanılmayan vizelerin geçerliliğini yitireceği belirtilmiştir.

İkamet İzni

- Yönetmelik ile, 90 günden az Türkiye’de kalacak olan yabancılara da ikamet iznine başvurma hakkı tanınmış, bununla birlikte ikamet izni başvurusunun yabancıların vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki konsolosluklara da yapılabileceği belirtilmiştir.

Ancak, Geçici Madde 1 ile yurt dışından yapılması gereken ikamet izni başvuruları konsolosluklardan alınmaya başlanıncaya kadar valiliklerce alınmaya devam edileceği belirtilmiştir.

- Konsolosluklara yapılacak ikamet başvurusu uygulanana kadar, her yüz seksen günde doksan gün kalış süresini tamamlayan yabancıların, vize alarak sınır kapılarına gelmeleri durumunda en geç on gün içerisinde ikamet izni başvurusunda bulunmayı kabul etmeleri koşuluyla ülkeye girişlerine izin verilmektedir. On günlük süre içinde ikamet izni başvurusunda bulunmayan yabancılar hakkında giriş yaptıkları tarih ile çıkış yapacakları tarih aralığındaki süre vize ihlali süresi olarak kabul edilmektedir.

- İkamet izni başvurularının yabancı tarafından bizzat yapılması esastır. Bu başvurular, yabancının yasal temsilcisi veya vekâletnameye haiz avukatı aracılığıyla da yapılabilmektedir.

- İkamet izni ilk ve uzatma başvurularını tamamlayan yabancılara ikamet izni müracaat belgesi verilmektedir. Müracaat belgesi, başvuru sonuçlanıncaya kadar Türkiye’de kalma hakkı sağlar. Yabancılar, harçtan muaf olduğu belgede belirtilenler hariç, ikamet izni başvurusunun sonucunu beklemeksizin ikamet harçlarını ödediklerini kanıtlamak ve talep ettikleri ikamet izni süresinin içinde olmak kaydıyla başvuru belgeleriyle birlikte sınır kapılarından birden fazla çıkış yapabilirler ve her defasında on beş gün içinde döndükleri takdirde ülkeye girişlerinde vize koşulundan muaf tutulurlar. On beş günü aşmaları halinde vize genel hükümlerine göre işlem yapılır.

- İkamet izni başvurusundan sonra ikamet adresi, medeni hal, pasaportta isim veya soy ismi değişikliği gibi durumlarda, valiliğe yirmi iş günü içinde bildirimde bulunulması gerekmektedir.

- Türkiye’de doğan yabancı çocuklar, seyahat belgesi düzenlenip ikamet izni başvurusu yapılana kadar doğum belgeleriyle anne veya babanın geçerli ikamet izni süresine bağlı olarak Türkiye’de kalabilirler. Ancak, doğum belgesi tek başına Türkiye’ye giriş ve Türkiye’den çıkış hakkı vermemektedir. Yönetmelik ile bu çocuklar için yüz seksen gün içinde durumlarına uygun ikamet izni alınması zorunlu tutulmuştur.

İkamet İzin Süreleri ve iptali hakkında

İkamet izni çeşitleri ve süreleri ise aşağıdaki gibi ifade edilmiş, belirtilen süreler dâhilinde yurtdışında kalınması koşulu ile geçersiz olabileceğine değinilmiştir;

- Her defasında en fazla bir yıllık süreyle verilen Kısa Dönem İkamet İzni, yabancının son bir yıl içinde toplamda 120 günden fazla süreyle yurtdışında kalması durumunda

- Her defasında en fazla iki yıllık süreyle verilen Aile İkamet İzni, yabancının son bir yıl içinde toplamda 180 günden fazla süreyle yurtdışında kalması durumunda

- Süre sınırı olmaksızın verilen Uzun Dönem İkamet İzni, yabancının kesintisiz 1 yıldan fazla Türkiye dışında kalması durumunda iptal edilecektir. pwc

İlgili yönetmeliğe aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşabilirsiniz.

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.