Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2015 yılındaki nakdi sermaye artışlarına ilişkin indirim uygulamasında kullanılacak faiz oranı %14,65 olarak açıklandı. PDF Yazdır e-Posta
07 Nisan 2016

Image

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun "Diğer İndirimler" başlıklı 10. maddesinde, kurumlar vergisi matrahının tespitinde kurum kazancından yapılabilecek indirimler yer almaktadır. 7 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete' de yayımlanan 6637 sayılı Kanun ile yukarıdaki maddenin 1. fıkrasına (ı) bendi eklenmişti.

Söz konusu bent uyarınca; sermaye şirketlerinin ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları ile yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden ilgili hesap döneminin sonuna kadar, bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranına göre hesaplanan faiz tutarının % 50'si kurumlar vergisi matrahından indirilebilmektedir.

4 Mart 2016 tarihli Resmi Gazete' de yayımlanan 9 seri numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde ise indirim uygulamasında TCMB tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan "Bankalarca Açılan Kredilere Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları"ndan "Ticari Krediler (TL Üzerinden Açılan) (Tüzel Kişi KMH ve Kurumsal Kredi Kartları Hariç)" faiz oranının dikkate alınacağı belirtilmişti.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 7 Nisan 2016 tarihinde internet sitesinden (www.gib.gov.tr) yayınladığı 40 numaralı Kurumlar Vergisi Sirküleri ile 2015 hesap dönemine ilişkin olarak indirim uygulamasında TCMB tarafından en son açıklanan % 14,65 (yüzde on dört virgül altmış beş) oranının dikkate alınacağını duyurmuştur.

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.