Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Asgari Ücret Ödenen İşçiye 31 gün olan Aylardaki Ücret Ödemesi Nasıl Olacak? PDF Yazdır e-Posta
28 Mart 2016

Image

Günlük, saatlik ücret sistemi ile çalışan işçilere 30 çeken ayların ücretinin 30 gün üzerinden, 31 gün olan ayların ücretinin 31 günlük ücret tutarında ödenmesi, aylık (maktu) ücret sistemi ile çalıştırılan işçilerin aylık ücretleri, kanuni asgari ücret seviyesinde tespit edilmişse, 31 çeken aylarda, 31 günlük asgari ücret miktarında ödenmesi, şayet aylık ücreti asgari ücretin üzerinde belirlenmişse (Örneğin; 2.000,00 TL) 30 günlük aylık ücretin ödenmesi gerekmektedir. 31 gün çeken aylarda da yine aynı ücret olan 2.000,00 TL ödenecektir.

Asgari ücret seviyesinden ücret ödeyip de 31 olan günlerde 30 gün üzerinden ücret ödeyen işverenler işçilere 1 gün eksik ücret ödemektedir. Buda işverenlere önemli sıkıntılar doğurmaktadır. Bunlarda birkaç tanesi ise, işçi açısında; eksik ücret ödemeden dolayı işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle fesih imkanı vermesi, işveren açısından ise 31 gün olan günlerde sigorta bildirimlerinin iptal edilmesi, şayet işveren 5510 sayılı Kanun gereğince indirimlerden yararlanıyorsa indirimlerinin iptal edilmesi vs. gibi ağır idari yaptırımlarla karşı karşıya kalacaktır.

İşçilere, Asgari Ücret Tespit Komisyonunca, günlük olarak tespit edilmiş olan cari kanuni asgari ücretin altında ücret ödenmesine imkan veren bir hukuki düzenleme bulunmadığından, 31 gün olan aylarda cari kanuni asgari ücretin altında ücret ödenmesi halinde 4857 sayılı Kanun’un 39. maddesine muhalefet edileceğinden aynı Kanun’un 102. maddesi gereğince her işçi için (2016 yılı için 161 TL) idari para cezasının uygulaması ve ayrıca SGK’ ya ek kazanç bildiriminin yapılması zorunluluğu ortaya çıkacaktır. Sinan Ekşi Yaklaşım / Mart 2016 / Sayı: 279

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.