Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sahte Belge Kullanma İncelemelerinde Uygulanan Özel Usulsüzlük Cezasının Hukuki Durumu PDF Yazdır e-Posta
24 Mart 2016

Image

Sahte belge kullanma incelemelerinde uygulanacak özel usulsüzlük cezaları, bu incelemelerde kaçakçılık suçu kapsamında manevi unsur bakımından değerlendirmeler yapıldığından farklılık arz etmektedir.

Özel usulsüzlük cezalarının salt Vergi Usul Kanunu kapsamında değerlendirilmesi bizi her olay için standart uygulamalara götürmektedir. Fakat sahte belge kullanma incelemelerine mahsus olarak, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu topluca değerlendirildiğinde karşımıza farklı bir durum çıkmaktadır.

Vergi Usul Kanunu’nda düzenlenmiş olan özel usulsüzlük cezası ile ceza hukukundaki taksir kavramını, vergi cezalarının kabahatler kanunundaki tanımdan yola çıkılarak kabahat olarak nitelendirilebileceği ve aynı zamanda taksir kavramına kabahatler kanunda yer verilmiş olması düşüncesi bir araya getirmektedir.

Buna göre, bilerek kullanılmadığı yönünde tespit yapılan sahte belge kullanma incelemelerinde belgeler gerçeği yansıtmadığından bahisle, kaçakçılık suçu kapsamında manevi unsur ile ilgili olarak yapılan analizler ve kanunların uygulanmasında bütünlük ilkesi dikkate alınmadan özel usulsüzlük cezasının doğrudan uygulanması veya farklı gerekçelerle uygulanmaması doğru bir uygulama olarak görünmemektedir.

Dolayısıyla bilmeyerek kullanma sonucuna varılan incelemeler için kaçakçılık suçu kapsamında değerlendirme yapıldığından konunun icrai hareket ve kast yönünden değerlendirme imkânı ortadan kalkmaktadır. Bu nedenle mükellefin ifadesi ve sunduğu belgeler doğrultusunda yani her bir bilmeyerek kullanma incelemesinin kendine has durumları dikkate alınarak, ihmali hareketin ve taksirin bulunup bulunmadığı değerlendirilerek özel usulsüzlük cezasının kesilip kesilmeyeceğine karar verilmelidir. Şakir Veziroğlu e-Yaklaşım / Mart 2016 / Sayı: 279

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.