Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
6663 Sayılı Kanunla Getirilen İşçilerde Yarım Çalışma Ödeneği PDF Yazdır e-Posta
22 Mart 2016

Image

6663 sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 20’inci maddesiyle İşsizlik Sigortası Kanunu’na “Doğum ve Evlat Edinme Sonrası Yarım Çalışma Ödeneği” başlıklı EK Madde 5 ilave edilmiş ve bu düzenleme 10.02.2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Yarım çalışma ödeneği, birinci, ikinci, üçüncü ve üzerinde doğum olmasına göre sırasıyla 60, 120, 180 gün  ve  bu doğumların ikiz ve üzerinde olmasına göre yine sırasıyla 90, 150 ve 180 (en fazla 180 günlük ödenip, 210 günlük ödenmediğinden)  gün için yarım çalışma ödeneği ödenmektedir. Çocuğun engelli doğması hâlinde yarım çalışma ödeneği ödenecek süre 180 gün olmaktadır.

Yarım çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için; yukarıda belirtilen doğum sonrası analık hali izninin bittiği tarihten itibaren mücbir nedenler hariç 30 gün içinde işçinin bulunduğu yerdeki Çalışma ve İş Kurumu’na doğum sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması icap etmektedir..

Yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutan kadardır. Yarım çalışma ödenecek işçinin, yarım çalışma ödeneği ödeneceği günlerde, haftada en çok 45 saat olan çalışma süresinin yarısında (1/2’lik kısmında), diğer bir deyişle ara dinlenmesi hariç 22.5 saatinde işyerinde fiilen çalışması gerekmektedir. Yarım çalışma ödeneği ve yarım çalışma ödeneği ödenen günlere ait toplam %32.5 oranındaki prim ödemeleri İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır. Raşit ULUBEY E-Yaklaşım / Mart 2016 / Sayı: 279

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.