Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
MALÛLLÜK AYLIĞI AYLIK ALMAKTA İKEN YENİDEN ÇALIŞMAYA BAŞLAYANLARIN DURUMU PDF Yazdır e-Posta
04 Mart 2016

Image

Malûllük aylığı alanların çalışmaları halinde aylıklarının kesilip kesilmeyeceği sigortalılık statülerine (4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur), 4/c (Emekli Sandığı) ve aylığın bağlanma tarihine göre (01.10.2008’den önce veya sonra) belirlenmektedir. Bu nedenle konunun daha net olarak anlaşılabilmesi için sigortalılık statülerine göre aylıkların durumunu açıklayalım:

a) 4/a (SSK)’dan 01.10.2008 tarihinden önce veya sonra malûllük aylığı bağlanan sigortalıyı düşünelim. İlgili sigortalının anılan tarihten öncesi ya da sonrası hiç farketmeyeceğinden tekrar 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olarak çalışmaya başlaması halinde bağlanmış olan aylığı kesilecektir.

- 01.10.2008’den önce 4/a (SSK)’dan malûlen aylık bağlananlar ile 01.10.2008’den önce sigortalılığı başlayarak bu tarihten sonra malûllük aylığı bağlananlar, 4/b (Bağ-Kur) kapsamında bağımsız çalışırsa veya vergi mükellefi ya da şirket ortaklığı gibi sebeplerle sigortalı olursa, malûllük aylığı kesilmeyecek, malûllük aylığından sadece % 15 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesilecektir. Tarımsal faaliyette bulunan veya muhtar seçildikleri için 4/b statüsünde sigortalı sayılanların aylıklarından SGDP kesintisi yapılmayacaktır. Hem 01.10.2008 tarihinden sonra 4/a kapsamında sigortalı olup hem de bu tarihten sonra malûllük aylığı bağlananlar için ise 4/b kapsamında çalışmaya başlamaları halinde aylıkları kesilmektedir.

- 01.10.2008’den önce 4/a (SSK)’dan malûlen aylık bağlananlar, kamu işyerlerinde 4/c (Emekli Sandığı) statüsünde çalışırsa aylıkları kesilmeyecektir. Hem 01.10.2008 tarihinden sonra 4/a kapsamında sigortalı olup hem de bu tarihten sonra malûllük aylığı bağlananlar için ise 4/c kapsamında çalışmaya başlamaları halinde aylıkları kesilmektedir.

Görüldüğü üzere farklı statülere bağlı olan sigortalılığın aylıklarındaki değişkenlikler her durumda farklı olabiliyor.

b) Bağ-Kur (4-b) kapsamında 1 Ekim 2008 öncesinde malûllük aylığı almakta olan sigortalılar 4/a kapsamında sigortalı olursa, aylıklarından herhangi bir kesinti yapılmayacak işverenin ödemiş olduğu ücretten SGDP kesilecektir. 4/b kapsamında sigortalı olanların malûllük aylığı kesilmeksizin çalışabileceklerdir. Kamu işyerlerinde 4/ c statüsünde çalışmaları halinde aylıkları kesilmeyecektir.

- Ancak 01.10.2008 sonrasında malûllük aylığı bağlanan Bağ-Kurlu sigortalıların ticari faaliyette bulunmaları ya da kamu işyerlerinde çalışmaları halinde veya hizmet akdiyle işveren yanında çalışması durumunda malûllük aylıkları kesilecektir. Yani 01.10.2008 tarihinden sonra 5510 4/b (Bağ-Kur)’den malûllük aylığı bağlanan sigortalıların 4/a, 4/b, 4/c kapsamında çalışmalarından dolayı aylıkları kesilecektir. Tek istisnası 01.10.2008 tarihinden önce sigortalı olup fakat 01.10.2008 tarihinden sonra malûllük aylığı bağlanan 4/b sigortalıların 4/a kapsamında çalışmaları halinde aylıkları kesilmeyecektir.

c) Emekli Sandığından1 Ekim 2008 öncesinde malûllük aylığı almakta olan sigortalıların 4/a ve 4/b statüsünde çalışmaları halinde aylıkları kesilmeyecek, 4/c’ye tabi çalışmaları halinde aylıkları kesilecektir.

Ayrıca sigortalılığı sona erenlerin malûllük aylıklarının bağlanması için yeniden yazılı istekte bulunmaları halinde, öncelikle kontrol muayenesine tabi tutulmaları ve bunun sonucunda daha önceki malûllük hallerinin devamına karar verilmesi kaydıyla, yazılı taleplerini takip eden ödeme döneminden itibaren yeniden malûllük aylığı bağlanacaktır. Sigortalının isteği üzerine veya Kurum’ca yaptırılan kontrol muayenesinde yeniden tespit edilecek malûllük durumuna göre, malûllük aylığının miktarı değişebilmektedir. Bu değişim, yeni malûllük durumuna esas alınacak rapor tarihini takip eden ödeme dönemi başından başlanarak geçerli olacaktır.

Geçerli mazereti olmaksızın Kurum’un kontrol muayenesi yapılmasına ilişkin yazısında belirtilen tarihten sonraki ödeme dönemi başına kadar kontrol muayenesini yaptırmayan sigortalıların malûllük aylığı, kontrol muayenesi için belirtilen tarihten sonraki ödeme dönemi başından itibaren kesilir. Kontrol muayenesini Kurum’un yazılı bildiriminde belirtilen tarihten başlayarak;

  • Üç ay içinde yaptıran ve malûllük durumunun devam ettiği tespit edilenlerin aylığı kesildiği tarihten,
  • Üç ay geçtikten sonra yaptıran ve malûllük durumunun devam ettiği tespit edilenlerin aylığı, rapor tarihinden sonraki aybaşından, başlanarak yeniden bağlanır. Süleyman UZUNOĞLU Yaklaşım / Mart 2016 / Sayı: 279

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.