Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İFLAS ERTELEME NEDİR ? PDF Yazdır e-Posta
28 Şubat 2016

Image

İflas ertelemeden bahsedebilmek için önce iflas tanımından bahsedebilmek gereklidir. İflas, külli icrayı, bir başka deyişle, kolektif tasfiyeyi hedef tutan ve bunu yaparken ir yandan borçlunun münferit mallarını değil, aksine haczedilebilen bütün malvarlığını, diğer yandan bu malvarlığını, borçlunun bir veya birkaç alacaklısı için değil bütün alacaklıları yararına olarak tasfiyeye tabi tutan takip yoludur.

İflas erteme ise, iflas halinin yani borçlunun bütün malvarlığının, borçlunun tüm alacaklıları yararına olarak tasfiyeye tabi tutulmasının sonraki bir zamana  bırakılması halidir.

İFLAS ERTELEMENİN ŞARTLARI

İflas ertelemenin şekli ve maddi şartları bulunmaktadır.

Şekli Şartları

  • Sermaye Şirketi ya da Kooperatifin olması (Kanun, iflasın ertelenmesi imkanını sadece tüzel kişilere tanıdığından gerçek kişi tacirlerin iflasın ertelenmesi yoluna başvurmaları mümkün değildir.)
  • İflasın Ertelenmesi Talebi(şirketi idare ve temsille görevli olanlar, alacaklılar ve ya tasfiye memurları tarafından iflas erteleme kararı verilebilmesi için mahkemeden talep edilmesi gereklidir. Talep olmadan mahkeme kendiliğinden iflasın ertelenmesine karar veremez.)
  • Borca Batıklık Bildirimi(Borca batıklık bildirimi alacaklıların korunması amacına hizmet eder. Ticaret mahkemesine borca batıklığın bildirilmiş olması ve bu sebeple iflasın ertelenmesinin talep edilmiş olması gereklidir.)
  • Bilançonun Mahkemeye Verilmesi(Bilanço, işletmenin belli bir tarihteki varlıklarını ve bu varlıkların sağlandığı kaynaklarını gösteren mali bir tablodur. Söz konusu tablonun mahkemeye verilmesi esastır zira mahkeme diğer belgelerle birlikte şirketin mevcut durumu itibariyle borca batık durumda olup olmadığını ve mali durumun düzeltilebilmesi hakkında bir karar verebilecektir.)
  • İyileştirme Projesinin Sunulması(iflas ertelemeye başvuracak şirket yada kooperatifin içinde bulunduğu borca batıklık halini hangi yöntemlerle aşmayı düşündüğü açıklayan şirketin yol haritasıdır. İyileştirme projesi mahkemeye sunulurken bu hususlarla ilgili belgelerinde sunulması gerekir. Hangi tedbirlerin alınacağını ve bu tedbirlerin erteleme süresi sonunda şirketi nasıl etkileyeceğini objektif verilere dayanarak açıklaması gerekir.)
  • Masrafların Peşin Ödenmesi( Masrafların en geç erteleme kararı verilmesine anına kadar yatırılmış olması gerekir.)
  • Fevkalade Mühletten Yararlanılmamış Olması(Bir sermaye şirketi veya kooperatif fevkalade mühlet elde ettiği taktirde, mühletin bitiminden itibaren bir yıllık süre içinde 179 ve devamı maddeleri uyarınca iflasın ertelenmesi müessesinden yararlanamaz.) www.ozdogrular.com

Maddi Şartları

  • Borca Batıklık
  • İyileştirmenin Mümkün Olması
  • Alacaklıların Haklarının Korunması

İFLAS ERTELEMESİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Kanun iflasın erteleme imkanını sadece tüzel kişilere tanıdığından gerçek kişi tacirlerin iflasın ertelenmesi yoluna başvurmaları mümkün değildir.

  • Sermaye Şirketleri(Anonim ve Limited Şirketler)
  • Kooperatifler

İflas erteleme yoluna başvurabilirler.

İFLAS ERTELEME BAŞVURUSUNUN ERKEN YAPILMASININ FAYDALARI

Günümüzde birçok firma iflas erteleme kurumundan habersizdir. Bununla birlikte ticari itibar kaygısı güderek şirketlerinin zor durumda bulunduklarını kabul etmek istemez. . Kanun açıkça borca batık olan şirketlere yol göstermektedir. Türk Ticaret Kanunu ve İcra İflas Kanunu maddelerinde açıkça sermaye şirketlerinin mevcutlarını karşılayamıyorsa şirket borca batıktır ibaresine yer verilmiştir. İflas erteleme sürecine nasıl başvurulacağını yukarıda açıklamıştık.  Sermaye Şirketi veya kooperatifin  içinde bulunduğu borca batıklık halini hangi yöntemlerle aşmayı düşündüğünü açıklayan iyileştirme projesini mahkemeye sunması gerekir. Hangi tedbirlerin alınacağını ve bu tedbirlerin erteleme süresi sonunda şirketi nasıl etkileyeceğini objektif verilere dayanarak  iyileştirme projesinde açıklaması gerekir. Mahkeme projeyi ciddi anlamda inandırıcı bulursa iflas erteme kararı verir. www.ozdogrular.com

İflas erteme kararı ile borçlu aleyhine  hiçbir takip yapılamaz ve evvelce başlamış takipler durur; bir takip muamelesi ile kesilebilen zamanaşımı ve hak düşüren müddetler işlemez. Bununla birlikte Erteleme sırasında taşınır, taşınmaz veya ticarî işletme rehniyle temin edilmiş alacaklar nedeniyle rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip başlatılabilir veya başlamış olan takiplere devam edilebilir; ancak bu takip nedeniyle muhafaza tedbirleri alınamaz ve rehinli malın satışı gerçekleştirilemez. Herhangi bir haciz tehdidi altında kalmamak  için borca batık olan şirketlerin iflas erteleme müessesinden yararlanmaları faydalarına olacaktır. Geç kalındığı takdirde şirketin iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalması kaçınılmazdır.

İFLAS ERTELEMENİN MALİYETİ

Dava Harç ve Masrafları   :  1.000TL

Bilirkişi Ücreti                      : 20.000TL

İflas Avansı                         : 25.000TL

KAYYIM NEDİR?

Kayyım, belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse olarak ifade edilir. Kayyım vasi gibi vesayet organlarından birisidir fakat vasiden farklı olarak sadece belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendirilir. Kayyım mahkeme tarafından belirli durumların meydana gelmesi halinde atanır. Türk Ticaret Kanununda kayyım atanması ile ilgili herhangi özel bir düzenleme bulunmadığından, Türk Medeni kanunu hükümleri uygulanır.

Türk Medeni Kanun 403/2. maddesi uyarınca kayyım belirli işleri görmek ve malvarlığını yönetmek için atanır.

Türk Medeni Kanun 426/3 hükmü “yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel varsa ilgilinin isteği üzerine veya re’sen temsil kayyımı” atanmasını öngörür.

Medeni Kanun 427/4 hükmü ise “bir tüzel kişi gerekli organlarından yoksun kalırsa ve yönetim başka yoldan sağlanamazsa….” der. Yani tüzel kişinin organsız kalması ve iş göremez hale gelmesini düzenler.

Kayyımın atanmış olması temsil edilecek kişinin fiil ehliyetinin kısıtlanması sonucunu doğurmaz. Yani Kayyım daha çok iradi temsile yaklaşan bir temsil ilişkisine benzer.

İFLAS ERTELEME DE KAYYIM ATANMASI

İflasın ertelenmesine karar veren mahkeme iflasını ertelediği sermaye şirketi veya kooperatife, yönetim organının yetkilerinin tamamını kullanmak üzere veya yönetim organının hak ve yetkileri baki kalmak kaydıyla, yönetim organının iş ve işlemlerini denetlemek onaylamak üzere kayyım veya kayyımlar atar. İİK kanunu uyarınca atanacak kayyum yönetim kayyumudur

Kayyım atanması hususunda İİK 179 uyarınca mahkemeye geniş yetkiler tanınmış ve önemli sorumluluklar yüklenmiştir. Kayyım gerek şirkete gerekse mahkemeye güven vermelidir.

KAYYIM ÇEŞİTLERİ

Kayyım’ ın üç türü vardır. Bunlar:

1. Temsil kayyımlığı

2. Yönetim kayyımlığı

3. İsteğe bağlı kayyımlık

iflaserteleme

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.