Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
6663 Sayılı Kanun’un İş Hukuku Düzenlemeleri PDF Yazdır e-Posta
11 Şubat 2016

Image

6663 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 10.02.2016 tarih ve 29620 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

6663 Sayılı Kanun’la yapılan İş Hukuku düzenlemeleri aşağıda özetlenmiştir.

A. İş Kanununun “analık halinde çalışma ve süt izni” başlığını taşıyan 74.maddesinde yapılan değişiklikler;

1- Doğumda sonra veya doğum sonrasında annenin ölümü halinde kullanılmayan analık hali izinleri babaya kullandırılacaktır.

2- 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinene çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren 8 hafta analık hali izni kullandırılacaktır.

3- Doğum sonrası analık hali izninin bitiminden sonra çocuğun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri halinde birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda 180 gün haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilecektir. Çoğul doğum halinde sürelere 30’ar gün eklenecektir. Çocuğun engelli doğması halinde bu süre 360 gün olarak uygulanacaktır.

Bu ücretsiz izin süresince süt iznine ilişkin hükümler uygulanmayacaktır.

4- 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme halinde 74.madde 5.fıkrada belirtilen 6 aylık ücretsiz izin eşlerden birine veya evlat edinene verilecektir.

B. İş Kanununun “ kısmi süreli ve tam süreli iş sözleşmesi” başlığını taşıyan 13.maddesinde yapılan değişiklikler:

1- İş Kanunun 74.maddesinde sayılan izinlerin bitiminden sonra mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar ebeveynlerden biri kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilecektir. Bu talep işveren tarafından karşılanacak ve geçerli fesih nedeni sayılamayacaktır.

2- Ebeveynlerden birinin çalışmaması halinde kısmi süreli çalışma hakkından faydalanılamayacaktır.

3- Kısmi süreli çalışmaya başlayan işçi tam zamanlı çalışmaya dönmesi halinde yerine alınan işçinin iş sözleşmesi kendiliğinden sona erecektir.

4- 3 yaşını doldurmamış çocuğu eşiyle birlikte veya münferiden evlat edinenler de çocuğun fiilen teslim edildiği tarihten itibaren bu haktan faydalanacaktır.

C. 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda Ek 5.madde ile yapılan değişiklikler:

1- İşçiye İş Kanununun 74.maddesinin ikinci fıkrası gereğince haftalık çalışma süresinin yarısı kadar verilen ücretsiz izin süresince doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği ödenecektir.

2- Ödenek süresi 4857 Sayılı İş Kanununun 63.maddesinde belirtilen haftalık çalışma süresinin yarısı kadardır.

3- Yarım çalışma ödeneği çalışılan aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin ilişkin olduğu aydan sonraki ikinci ay içinde Fondan aylık olarak ödenecektir.

4- Yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı günlük asgari ücretin brüt tutarı kadar olacaktır.

5- Ödenekten faydalanabilmek için doğum ya da evlat edinme tarihinden önceki son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması, 4857 Sayılı İş Kanununun 63.maddesinde belirtilen haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışması ve doğum ve evlat edinme sonrası analık hali izninin bitttiği tarihten itibaren 30 gün içinde Kuruma doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunması gerekmektedir.

6- Geçici iş göremezlik ödeneği almaya hak kazananlara bu durumlarının devamı süresince doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği ödenmeyecektir.

İlgili Kanun metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz. pwc

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.