Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (6663 Sayılı Kanun) PDF Yazdır e-Posta
10 Şubat 2016

Image

 

10 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazete' de yayımlanan 6663 sayılı "Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile vergi mevzuatına ilişkin aşağıdaki düzenleme ve değişiklikler yapılmıştır:

 

1. Genç girişimcilere kazanç istisnası

 

6663 sayılı Kanun'un 1. maddesiyle Gelir Vergisi Kanunu'nun mülga mükerrer 20. maddesi yeniden düzenlenmiştir. Yayım tarihinde yürürlüğe giren bu madde ile ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan genç girişimciler için kazanç istisnası getirilmektedir.

 

Genç kavramından ise mükellefiyetin başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin anlaşılması gerekmektedir.

 

Bu kişilerin faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren 3 vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri kazançların 75.000 TL'ye kadar olan kısmı gelir vergisinden istisna olarak değerlendirilecektir.

 

İstisnanın şartları aşağıdaki gibidir:

 

1. İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması,

 

2. Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.),

 

3. Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması hâlinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla bu maddedeki şartları taşıması,

 

4. Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hâli hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması,

 

5. Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.

 

İstisna kapsamındaki faaliyetlerden kazanç elde edilmemesi veya istisna haddinin altında kazanç elde edilmesi hâllerinde dahi yıllık beyanname verilir.

 

Bu istisnanın, Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.

 

2. Öğrencilere pasaport harcı istisnası

 

2016 yılında uygulanan pasaport harçları, Harçlar Kanunu'na ekli (6) Sayılı Tarife'de aşağıdaki şekilde yer almaktadır:

 

 6 aya kadar olanlar

111,70 TL

 1 yıl için olanlar

163,30 TL

 2 yıl için olanlar

266,40 TL

 3 yıl için olanlar

378,30 TL

 3 yıldan fazla süreli olanlar

533,10 TL

 

Aynı Kanun'un 85. maddesinde ise harçtan müstesna işlemler sayılmaktadır. 6663 sayılı Kanun'un 4. maddesi ile bu maddeye bir bent eklenmek suretiyle öğrencilere pasaport harcı istisnası getirilmiştir. Buna göre 6663 sayılı Kanun'un yayım tarihinden (10 Şubat 206) itibaren geçerli olmak üzere; tahsilde olup, 25 yaşını doldurmamış olanlara verilecek pasaportlar için harç alınmayacaktır.

 

Ancak bu istisnanın sadece yukarıdaki tabloda yer alan pasaport harçlarını kapsadığı unutulmamalıdır. Pasaport alırken ödenmesi gereken değerli kağıt bedeli (2016'da 87,50 lira) veya yurt dışı çıkış harcı (15 lira) ile konsolosluklarda vize için ödenen bedellerde herhangi bir değişiklik söz konusu değildir.

 

3. Hayvan yemi ve gübre teslimlerinde KDV istisnası

 

Hatırlanacağı üzere, 1 Ocak 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ve aynı gün itibarıyla yürürlüğe giren 2015/8353 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile; hayvan yemlerinde uygulanan KDV oranı % 8'den % 1'e, gübreler ile gübre üreticilerine bu ürünlerin içeriğinde bulunan hammaddelerin tesliminde uygulanan KDV oranı % 18'den % 1'e indirilmişti.

 

 

Bu kez 6663 sayılı Kanun'un 13. maddesi ile KDV Kanunu'nun 13. maddesine eklenen bent ile söz konusu teslimler istisna kapsamına alınmıştır. Yayım tarihinde (10 Şubat 2016) yürürlüğe giren bu düzenleme uyarınca hayvan yemleri ile gübre teslimleri ve gübre üreticilerine bu ürünlerin içeriğinde bulunan hammaddelerin teslimine KDV hesaplanmayacaktır.

 

Kanun'un ilgili maddesi aşağıdadır:

 

MADDE 13-25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 13'üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

 

"ı) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilen gübreler ve gübre üreticilerine bu ürünlerin içeriğinde bulunan hammaddelerin teslimi ile küspe  (Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 2303.10 tarife pozisyon numarasında sınıflandırılan nişastacılık artıkları ve benzeri artıklar ile 2303.30.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyon numarasında sınıflandırılan biracılık ve damıtık içki sanayinin posa ve artıkları hariç), tam yağlı soya (fullfat), kepek, razmol, balık unu, et unu, kemik unu, kan unu, tapyoka (manyok), sorgum ve her türlü fenni karma yemler (kedi-köpek mamaları hariç), saman, yem şalgamı, hayvan pancarı, kök yemler, kuru ot, yonca, fiğ, korunga, hasıl ve slajlık mısır, üçgül, yemlik lahana, yem bezelyesi ve benzeri hayvan yemleri (yeşil ve kuru kaba yemler ve bunların pellet şeklinde veya mevsimsel ihtiyaçlara göre bir bağlayıcı kullanılarak veya kullanılmadan işlem görmüş olanları dâhil) teslimi,"

 

4. Basit usule tabi mükelleflerde kazanç indirimi

 

Gelir Vergisi Kanunu'nun "Diğer indirimler" başlıklı 89. maddesinde; gelir vergisi matrahının tespitinde gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden yapılan indirimler sayılmaktadır. 6663 sayılı Kanun'un 2. maddesiyle bu maddeye yeni bir bent eklenmiştir.

 

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere yürürlüğe giren bu bent uyarınca, basit usulde tespit edilen ticari kazançların yıllık 8.000 TL'ye kadar olan kısmı gelir vergisi beyannamesinde beyan edilen gelirlerden indirilebilecektir.

 

Yukarıdaki 8.000 TL'lik tutar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacaktır.

 

  • 6663 sayılı "Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u İndirmek için tıklayınız

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.