Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Asgari ücret artışında teşvik eziyeti PDF Yazdır e-Posta
06 Ocak 2016

Image

İşverenlerin asgari ücret artışında devletten istediği destek karşılık buldu. Ancak bu teşvik uygulamasıyla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu’nun açıklamalarına baktığımızda asgari ücret üzerinde işçi çalıştıran işverenlere teşvik uygulanmasından yararlanma olasılığını göremiyoruz. Bugünkü yazımızda asgari ücret artışı ile işverenlere maliyetlerinin artmasından dolayı hükümetin uygulamaya çalıştığı teşvik uygulamasının değerlendirmesini yapacağız. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bilgi notlarına baktığımızda özetle;

İşverenlerin ek maliyetlerini azaltmak amacıyla;

274 TL’lik işverene ek maliyetin yüzde 40’ı olan 110 TL’si Hazine tarafından karşılanacaktır. Örnek: Asgari ücret düzeyinde 10 işçi çalıştıran bir iş yerinde 2.749,5 TL olan ilave maliyetin 1.100 TL’si Hazine tarafından karşılanacaktır.

Mayınlı tarla burada;

Bu destekten; iş yerinde 2015 itibarıyla 1.300 TL ücret düzeyinin altında çalışan tüm işçiler ile asgari ücret düzeyinden yeni işe alınacak işçilerin de yüzde 10’u yararlanacaktır.

Bu destekten yararlanma şartları şunlardır;

  • Asgari ücretli çalışmak,
  • 2015 yılında SGK prim ve hizmet belgelerinde net asgari ücretin 1.054 TL ile 1.300 TL arasında bildirilmesi esastır.
  • Bir önceki yılın aynı aylarını esas almak şartıyla, iş yerinde çalışan asgari ücretli sayısının yüzde 10 ilave artışına kadar destek sağlanacaktır.
  • 1-9 arasında sigortalı çalıştıran iş yerleri için de ilave asgari ücretli çalışan bir sigortalı daha istihdam etme avantajı getirilmiştir. (Yüzde 10’dan yararlanamayacakları için bu destek sağlanmıştır.)
  • 2016 yılında, yeni açılacak iş yerlerinde de asgari ücretli çalışacaklar için bu kapsam geçerlidir.
  • Ayrıca, özel sektör maden iş yerleri de tek asgari ücret için bu destekten faydalanacaktır. Bu destekten 8,5 milyon sigortalının yanı sıra asgari ücret düzeyinden yeni işe alınacak yüzde 10’luk ilave sigortalı ile yeni açılan işyerlerindeki istihdam sağlanacakların yararlanacağı öngörülmektedir.

Önerimiz ise;

Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bilgi notunda yazıldığı gibi bir uygulama olacak ise asgari ücretin üzerinde işçi çalıştıran işverenlere teşvik uygulanmayacağı düşünüldüğünde, asgari ücret üzerinde işçi çalıştıran işveren cezalandırılmış olacaktır. Böyle karmaşık bir teşvik uygulamasından ziyade daha önce 2008 yılından itibaren düzenli primlerini ödeyen işverenlere uygulanan yüzde 5’lik prim indiriminin benzeri uygulamanın olmasıdır.

Sonuç olarak;

Asgari ücret artmıştır dolayısıyla işverene maliyeti de artmıştır. Bu maliyete destek olmak amacıyla teşvikler uygulanmaya çalışılmaktadır. Bu teşviklerin uygulanabilirliği ne kadar kolay olursa devletimiz de daha çok prim tahsilatı yapacaktır. Aksi takdirde teşvik, teşvik olmaktan çıkıp teşviki eziyete dönebilecektir. Bünyamin Çolak

http://www.yenidonem.com.tr/yazar/bunyamin-colak/asgari-ucret-artisinda-tesvik-eziyeti/2454.html

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.