Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Başta GVK geçici 67. madde olmak üzere süresi 2015 sonunda biten bazı yasal düzenleme Resmi Gazetede yayımlandı PDF Yazdır e-Posta
01 Ocak 2016

Image

Başta Gelir Vergisi Kanunu'nun menkul kıymet gelirlerinin vergilendirilme esaslarını belirleyen geçici 67. maddesi olmak üzere 31 Aralık 2015 tarihinde yürürlüğü sona eren bazı yasal düzenlemelerin süresini uzatan 6655 sayılı "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" 1 Ocak 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

1. Menkul kıymet gelirlerinde stopaj uygulamasına ilişkin GVK geçici 67. madde

2006 yılı başından itibaren yürürlüğe giren Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67. maddesi ile menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile mevduat faizleri, repo gelirleri ve katılım bankalarından elde edilen kâr paylarının aynı oranda ve kaynakta vergilendirilmesi (tevkifat) esasına geçilmişti. Ancak günümüze kadar yapılan çeşitli değişikliklerle, özellikle aynı oranda vergilendirilme esasından uzaklaşıldığı görülmekle birlikte birçok gelirin kaynakta vergilendirilmesi esasının yaygınlaştığı görülmektedir.

Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67. maddesinin yürürlüğü 31.12.2015 tarihinde sona ermekteydi. 6655 sayılı Kanun'un 2. maddesi ile bu maddenin yürürlük süresi 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu hüküm 1 Ocak 2016 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

2. Jokey ücretlerinde stopaj uygulaması

Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 68. maddesinde, Türkiye Jokey Kulübünce organize edilen yarışmalarda görev alan jokeyler ile jokey yamağı ve antrenörlerine ücret olarak yapılan ödemeler üzerinden % 20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılmasına ilişkin düzenleme yer almaktadır.

Sözü geçen maddenin yürürlüğü 31.12.2015 tarihinde sona ermekteydi. 6655 sayılı Kanun'un 2. maddesi ile bu maddenin yürürlük süresi 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu hüküm 1 Ocak 2016 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

3. Dahilde işleme rejimi kapsamında yurt içinden temin edilen mallarda tecil terkin uygulaması

6655 sayılı Kanun'un 3. maddesi ile; dahilde işleme ve geçici kabul rejimi kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılacak girdilerin tecil ve terkin uygulaması kapsamında yurt içinden temin edilebilmesine imkan veren Katma Değer Vergisi Kanunu'nun geçici 17. maddesinin yürürlük süresi 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu hüküm 1 Ocak 2016 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

4. Milli Eğitim Bakanlığına yapılan bilgisayar bağışları

Katma Değer Vergisi Kanunu'nun geçici 23. maddesi uyarınca, Milli Eğitim Bakanlığına bilgisayar ve donanımlarının bedelsiz teslimleri ile bunlara ilişkin yazılım teslimi ve hizmetleri, bu mal ve hizmetlerin bağışı yapacak olanlara teslim ve ifası 31 Aralık 2015 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır. Bu kapsamda yapılan teslim ve hizmet ifaları için yüklenilen vergiler, vergiye tâbi işlemler nedeniyle hesaplanan vergiden indirilmekte, indirimle giderilemeyen vergiler ise iade edilmemektedir.

6655 sayılı Kanun'un 3. maddesi ile bu maddenin yürürlük süresi 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu hüküm 1 Ocak 2016 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

5. Emeklilik taahhüt planlarının bireysel emeklilik sistemine aktarılması

4632 sayılı "Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu"nun geçici 1. maddesinde; yetkili organlarınca karar alınması kaydıyla, üyelerine veya çalışanlarına emekliliğe yönelik taahhütte bulunan dernek, vakıf, sandık, tüzel kişiliği haiz meslek kuruluşu veya sair ticaret şirketleri nezdinde 16/4/2012 tarihi itibarıyla mevcut bulunan emeklilik taahhüt planları kapsamındaki yurt içi ya da yurt dışındaki birikimler ve taahhütlere ilişkin tutarların (plan esaslarına göre aktarım tarihine kadar mutat yapılan ödemeler nedeniyle oluşanlar dahil), 31 Aralık 2015 tarihine kadar kısmen veya tamamen bireysel emeklilik sistemine aktarılabileceğine ilişkin düzenleme yer almaktadır. Bu kapsamda bireysel emeklilik sistemine aktarılan tutarlar gelir vergisinden istisnadır.

Katma Değer Vergisi Kanunu'nun geçici 31. maddesinde ise yukarıdaki hüküm kapsamında emeklilik planlarının bireysel emeklilik sistemine aktarılması amacıyla taşınmaz ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallinde satışı dahil) devir ve tesliminin 31 Aralık 2015 tarihine kadar uygulanmak üzere katma değer vergisinden müstesna olduğu hükmü yer almaktadır.

6655 sayılı Kanun'un 4. maddesi ile yukarıdaki hükümlerin uygulama 31 Aralık 2017 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu hüküm 1 Ocak 2016 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

6. Gelirleri tevkif suretiyle vergilendirilen dernek ve vakıfların iktisadi işletme oluşturmayacağına ilişkin düzenleme

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun geçici 2. maddesinde;

a) Dernek veya vakıflarca elde edilen Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesinin (5) numaralı bendi ve geçici 67. maddesi kapsamında kesinti suretiyle vergilendirilmiş kazanç ve iratlar,

b) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim yapan mesleki ve teknik eğitim okullarındaki atölye ve uygulama birimleri ile anaokulu, kreş, çıraklık ve halk eğitim merkezlerindeki uygulama birimlerine bağlı döner sermaye işletmelerinin elde ettikleri gelirler,

c) 5706 sayılı İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Kanun uyarınca kurulan Ajansın görevleriyle ilgili yaptığı faaliyetlerinden aynı Kanun'un 12. maddesi kapsamında elde ettiği gelirleri,

ç) Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Hakkında Kanuna göre kurulan Ajansın anılan Kanun'da sayılan görevleriyle ilgili yaptığı faaliyetlerinden elde ettiği gelirleri,

dolayısıyla iktisadi işletme oluşmuş sayılmayacağına ilişkin hüküm yer almaktadır.

Maddenin 2. fıkrasında ise bu hükmün, tasfiye edildiği tarihe kadar EXPO 2016 Antalya Ajansının görevleriyle ilgili yaptığı faaliyetlerinden elde ettiği gelirler hakkında da uygulanacağı düzenlenmiştir.

Sözü geçen maddenin yürürlüğü 31.12.2015 tarihinde sona ermekteydi. 6655 sayılı Kanun'un 7. maddesi ile bu maddenin yürürlük süresi 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu hüküm 1 Ocak 2016 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir. E&Y

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.