Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni Gelir İdaresi Özelgeleri PDF Yazdır e-Posta
19 Aralık 2015

Image

Gelir İdaresince verilen özelgelerden özelliği olması nedeniyle seçilmiş olan bir kısmı zaman zaman Vergi Bültenlerine konu edilmektedir. Son zamanlarda verilen özelgelerden önemli bazılarının özeti aşağıda yer almaktadır.

 

1. Vergi Usul Kanunu

Çalışanlara yapılan ayni ödemeler nasıl belgelendirilir?

(03.11.2015 tarih ve 495 sayılı özelge)

Toplu iş sözleşmesi gereği olarak personele yapılan yakacak kömür yardımı kapsamında dağıtılan kömürlere ait tutarların, Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesi uyarınca net ücretin bir unsuru olarak değerlendirilmesi nedeniyle bahse konu kömür yardım tutarları için bu kişiler adına ücret bordrosu düzenlenmesi gerekmektedir.

Elektronik ortamda düzenlenmesi gerekirken kağıt ortamda düzenlenen faturanın cezai yaptırımı nedir? (24.11.2015 tarih ve 73 sayılı özelge)

Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 242. maddesi uyarınca elektronik bir belge niteliğinde olan elektronik faturanın taraflarca düzenlenmesi ve alınması mecburiyeti bulunmakta olup, Vergi Usul Kanunu’nda ve diğer vergi kanunlarında faturaya ilişkin olarak yer alan hükümler elektronik fatura için de geçerlidir.

Kağıt ortamında bir fatura düzenlense bile, zorunluluk kapsamındaki mükelleflerin düzenlemesi gereken asıl belge olan e-faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren 7 gün içinde düzenlenmemiş olması durumunda, düzenlenmeyen e-fatura için bu belgeyi düzenlemek ve almak zorunda olanlara Kanun’un 353. maddesinin birinci bendine göre özel usulsüzlük cezasının kesilmesi gerekmektedir.

Elektronik defter ve elektronik fatura uygulamasına geçişin belirlenmesinde esas olan brüt hasılat tutarı, yıllara sari inşaat ve onarım işi yapanlarda nasıl hesaplanır? (17.09.2015 tarih ve 101 sayılı özelge)

Gelir Vergisi Kanunu’nun 43. maddesinin birinci fıkrasında, geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarih, diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarih bitim tarihi olarak kabul edileceği, bitim tarihinden sonra bu işlerle ilgili olarak yapılan giderler ve her ne nam ile olursa olsun elde edilen hasılatın, bu giderlerin yapıldığı veya hasılatın elde edildiği yılın kâr veya zararının tespitinde dikkate alınacağı hükme bağlanmıştır.

Buna göre, yıllara sari inşaat işi kapsamında elde edilen gelirin işin bittiği yıl kati olarak tespit edilmesi ve tamamının o yılın geliri sayılarak vergilendirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla 2011 yılında sona eren yıllara sari inşaat işleri kapsamında elde ettiği gelirin 2011 yılı brüt satış hasılatı tespitinde dikkate alınması gerekmektedir.

 

2. Gelir Vergisi Kanunu

Kömür madeninde çalışan işçilere toplu iş sözleşmesi gereği yapılan ayni yardımlar (kömür yardımı) gelir vergisi ıstisnası tutulabilir mi?

(03.11.2015 tarih ve 495 sayılı özelge)

Çalışanlara toplu iş sözleşmesi gereği yakacak yardımı yapılması durumunda, çalışanların çalışma süresinin bir kısmını yeraltında geçirmesi halinde, yakacak yardımı adı altında yapılacak ücret ödemelerinin yeraltında çalışılan süreye isabet eden kısmı Gelir Vergisi Kanunu’nun 23. maddesinin (3) numaralı bendi kapsamında gelir vergisinden istisnadır.

Biri serbest bölgedeki işverenden olmak üzere birden fazla işverenden ücret geliri elde eden kişi, serbest bölgeden elde ettiği ücreti beyan etmek zorunda mıdır? (02.11.2015 tarih ve 230 sayılı özelge)

Gelir Vergisi Kanunu’nun 86. maddesi gereği, birden fazla işverenden ücret alan ve birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı Gelir Vergisi Kanunu’nda yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmayan mükelleflerin, tamamı kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücretleri yıllık beyanname ile beyan edilmeyecektir. Ancak, birden sonraki işverenden alınan ücretlerin toplamı 27.000 TL'yi aşması durumunda, ücretlerin tamamı (ilk işverenden alınan ücret de dahil olmak üzere) yıllık beyannameye dahil edilecektir.

Serbest bölgede istisna kapsamında elde edilen ücret gelirleri, birden fazla işverenden elde edilen ücret gelirinin beyanına ilişkin tespit edilen haddin hesabında dikkate alınmaması gerektiği gibi, ücret geliri veya diğer gelirlerin yıllık gelir vergisi beyannamesiyle beyanı halinde istisna kapsamındaki ücret gelirinin beyannameye ithali de söz konusu olmayacaktır.

Devlet üniversitesinde eğitim gören çocuk ıçin yapılan harcamalar yıllık gelir vergisi beyannamesinde eğitim gideri olarak indirilebilinir mi?

(16.10.2015 tarih ve 101 sayılı özelge)

Gelir Vergisi Kanunu’nun "Diğer indirimler" başlıklı 89. maddesinde, gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden yapılabilecek indirimler bentler halinde sayılmış olup, söz konusu maddenin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde, "Beyan edilen gelirin % 10'unu aşmaması, Türkiye'de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları (mükerrer 121'inci madde çerçevesinde eğitim ve sağlık harcamaları nedeniyle vergi indiriminden yararlanan ücretliler, aynı harcamalarını bu hükümden yararlanarak matrahlarından indiremezler)" hükmüne yer verilmiştir.

Konuyla ilgili olarak 255 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "Eğitim Giderleri" başlıklı bölümünde "Eğitim ve öğretim kurumları, anaokulu, kreş ve dershanelere eğitim amacıyla yapılan ödemeler ile eğitim amaçlı kurs ücretleri, okul servis ücretleri, kitap ve kırtasiye alımları için yapılan harcamalar ile öğrencilerin özel yurt ve pansiyonlarda kalmaları durumunda ödenen tutarlar vergi indirimine esas alınacaktır." açıklaması yer almaktadır.

Öte yandan 23.10.2012 tarih ve GVK-85/2012-7 sayılı Gelir Vergisi Sirkülerinde, "çocuk" veya "küçük çocuk" tabirinden, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukların anlaşılması gerektiği belirtilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre; tahsilde olan çocuğun 25 yaşını doldurmamış olması, beyan edilecek gelirin % 10'luk kısmını aşmaması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla eğitim amaçlı kitap ve kırtasiye alımları için yapılan harcamalar ile özel yurt veya pansiyona ödenen tutarların yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden indirilmesi mümkün olup ev kirası, apartman aidatı, doğalgaz, elektrik, su ve internet gibi ödemelerin gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

 

3. Katma Değer Vergisi Kanunu

Kömür madeninde çalışan işçilere toplu ış sözleşmesi gereği yapılan ayni yardımlar (kömür yardımı) KDV’ye tabi midir? (03.11.2015 tarih ve 495 sayılı özelge)

KDV Genel Uygulama Tebliğinin "Personele Sağlanan Menfaatler " başlıklı I/B-5 bölümünde;

“KDV uygulamasında personele bedelsiz sağlanan menfaatlerden aşağıda sayılanlar vergiye tabi tutulmaz:

a) Personele işyerinde veya müştemilatında yemek verilmesi,

b) Personele yatacak yer veya konut tahsisi,

c) Personelin toplu olarak işyerine gidip gelmesini sağlamak amacıyla yapılan taşıma

hizmetleri,

ç) Personele demirbaş olarak verilen giyim eşyası.

İşletmenin iktisadi faaliyetini sürdürebilmesi için yapılan ve işletmede yaratılan katma değerin bir unsuru olan bu masraflar, maliyetin bir parçası olduğundan, personele tahsis sırasında vergiye tabi tutulmaz, bu mal ve hizmetlerin iktisabında yüklenilen vergiler ise genel hükümlere göre indirim konusu yapılabilir." açıklaması yer almaktadır.

Buna göre, yeraltında çalışan işçilere toplu iş sözleşmesi gereği yapılan kömür yardımı 3065 sayılı Kanun’un 3/a maddesi kapsamında teslim niteliğinde olduğundan, verilen kömürün emsal bedeli üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.

Elektronik ortamda düzenlenmesi gerekirken kağıt ortamda düzenlenen faturada yer alan KDV indirim konusu yapılabilir mi?

(24.11.2015 tarih ve 73 sayılı özelge)

Vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esas olduğundan; gerçek bir işleme (mal teslimi veya hizmet ifası) dayanan harcamaların elektronik ortamda düzenlenen fatura yerine kağıt ortamında düzenlenen fatura ile tevsik edilmesi, Vergi Usul Kanunu’nda öngörülen cezai hükümlerin uygulanması haricinde safi kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınmasına ve faturada gösterilen ve KDV Kanunu’nun 29. maddesinde belirtilen şartları taşıyan KDV’nin indirimine engel değildir.

Faktoring şirketi tarafından aktife kayıtlı binaya yaptırılan tadilata ilişkin ödenen KDV indirim konusu yapılır mı? (02.11.2015 tarih ve 90850 sayılı özelge)

KDV'ye tabi işlemlerin olması ve tadilat yapılan gayrimenkulün KDV'ye tabi olmayan işlemler ile KDV'ye tabi olan işlemlerin her ikisinde de kullanılması halinde, 17/4-e maddesi kapsamındaki işlemler nedeniyle yüklenilen KDV tutarlarının indirim konusu yapılmasına imkan bulunmadığından, KDV'den istisna işlemlerin gerçekleştiği dönemde toplam teslim ve hizmetler içindeki indirim hakkı tanınmayan işlemlerin oranının bulunması, bulunacak oranın toplam işlemler nedeniyle yüklenilen vergilere uygulanması ve bu şekilde hesaplanacak olan KDV'nin indirim hesaplarından çıkarılması suretiyle söz konusu hizmet alımı nedeniyle yüklenilen KDV'nin kısmi vergi indirimi çerçevesinde kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde takvim yılı aşılmamak şartıyla indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Diğer taraftan yapılan tadilata ilişkin yüklenilen KDV'den kısmi istisna uygulaması nedeniyle indirim konusu yapılamayan kısmın Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları çerçevesinde işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması gerekmektedir.

İndirimli orana tabi işlemlerde kur farkı iade hesabına dahil edilir mi?

(01.10.2015 tarih ve 83669 sayılı özelge)

KDV Genel Uygulama Tebliğinin III/A-5.3. bölümünde;

"Bedelin döviz cinsinden veya dövize endekslenerek ifade edildiği işlemlerde, bedelin kısmen veya tamamen vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihten sonra ödenmesi halinde, satıcı lehine ortaya çıkan kur farkı esas itibariyle vade farkı mahiyetinde olduğundan, matrahın bir unsuru olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

Buna göre, teslim veya hizmetin yapıldığı tarih ile bedelin tahsil edildiği tarih arasında ortaya çıkan lehte kur farkı için satıcı tarafından fatura düzenlenmek ve faturada gösterilen kur farkına, teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemler için geçerli olan oran uygulanmak suretiyle KDV hesaplanır." açıklamalarına yer verilmiştir.

Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde, satıcı lehine (alıcı aleyhine) oluşan kur farklarının satıcı tarafından alıcıya fatura edilmesi işlemi, KDV matrahının ve indirim hesaplarının düzeltilmesi amacıyla yapılan bir düzeltme işlemi olduğundan, satıcı tarafından düzenlenen kur farkı faturalarında yer alan KDV tutarı indirim konusu yapılabilecektir.

Diğer taraftan, indirimli orana tabi işlemin gerçekleştiği dönem içinde veya öncesinde fatura edilen kur farklarının iade hesabına dahil edilmesi mümkün olup, işlemin gerçekleştiği dönemden sonra fatura edilen kur farklarının ise iade hesabına dahil edilmesi mümkün değildir.

 

4. Damga Vergisi Kanunu

Damga vergisinden muaf kurumla yapılan sözleşme için damga vergisi ödenmesi gerekir mi? (15.10.2015 tarih ve 1026 sayılı özelge)

6358 sayılı Expo 2016 Antalya Kanunu’nun 13. maddesinde yer alan muafiyet hükmü Ajansın tüzel kişiliğine tanınmış olduğundan, iş ortaklığı ile Expo 2016 Antalya Ajansı arasında imzalanan sözleşmenin, Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I-A/1 fıkrasına göre damga vergisine tabi tutulması ve söz konusu damga vergisinin tamamının şirket tarafından ödenmesi gerekmektedir.

Harcırah beyannamesi üzerinden tahakkuk ettirilecek damga vergisi matrahına KDV dahil edilir mi? (15.10.2015 tarih ve 1028 sayılı özelge)

Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı tablonun "IV-Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı 1/b fıkrasında, maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat ve benzeri her ne adla olursa olsun hizmet karşılığı alınan paralar (avans olarak ödenenler dahil) için verilen makbuzlar ile bu paraların nakden ödenmeyerek kişiler adına açılmış veya açılacak cari hesaplara nakledildiği veya emir ve havalelerine tediye olunduğu takdirde nakli veya tediyeyi temin eden kağıtların nispi damga vergisine tabi olacağı hükme bağlanmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, personele yapılan harcırah ödemelerine ilişkin olarak düzenlenen kağıtların, ihtiva ettiği tutar üzerinden Kanun’a ekli (1) sayılı tablonun IV-1/b bölümüne göre nispi damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Sözleşme süresinin uzatılması ıçin düzenlenen ana sözleşmeye atıfta bulunan kağıt damga vergisi ıstisnası uygulanır mı? (15.10.2015 tarih ve 1029 sayılı özelge)

Damga Vergisi Kanunu’nun 4. maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı, mahiyeti tayin edilmek istenen kağıt üzerinde başka bir kağıda atıf yapılmışsa, atıf yapılan kağıdın hükümlerine nazaran iktisap ettiği mahiyete göre vergi alınacağı; 14. maddesinin üçüncü fıkrasında, mukavelenamelerin müddetinin uzatılması halinde aynı miktar veya nispette vergi alınacağı; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kâğıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Buna göre, daha önce düzenlenmiş bir sözleşmenin, aynı şartlar ile devam edeceğine ilişkin düzenlenen süre uzatımının bildirimine ilişkin söz konusu kağıdın, atıf yapılan kağıdın içerdiği bedel üzerinden Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I-A/1 fıkrası uyarınca damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Sürekli damga vergisi mükellefi olmayanlarla imzalanan sözleşmelerin damga vergisi nasıl ödenir? (06.10.2015 tarih ve 95 sayılı özelge)

Tarafı olunan mesleki hizmet sözleşmelerinin damga vergisi, sözleşmenin diğer tarafının durumuna göre, aşağıdaki şekilde ödenebilir:

- İhtiyari olarak sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmesi ve söz konusu sözleşmenin tarafı olan müşterilerin sürekli damga vergisi mükellefiyeti bulunmaması halinde, mesleki hizmet sözleşmelerine ilişkin damga vergisinin hizmet veren tarafınca anılan Damga Vergisi Kanunu’nun 22. maddesinin (a) bendi kapsamında beyan edilerek ödenmesi.

- Sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmemesi ve sözleşmelere taraf olan müşterilerin sürekli damga vergisi mükellefi olması durumunda, sözleşmeye ait damga vergisinin sürekli mükellefiyeti bulunan müşteri adına anılan Kanun’un 22. maddesinin (a) bendi kapsamında beyan edilerek ödenmesi.

- Sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmemesi ve söz konusu sözleşmenin tarafı olan müşterilerin de sürekli damga vergisi mükellefiyeti bulunmaması halinde, sözleşmeye ait damga vergisinin taraflardan herhangi biri tarafından anılan Kanun’un 22. maddesinin (b) bendi kapsamında beyan edilerek ödenmesi.

- Sözleşmenin her iki tarafının da sürekli damga vergisi mükellefiyeti bulunması halinde, taraflardan herhangi biri tarafından anılan Kanun’un 22. maddesinin (a) bendi kapsamında beyan edilerek ödenmesi.

Faks veya e-posta ile gönderilen sözleşmelerin imzalanarak yine aynı şekilde geri gönderilmesi halinde söz konusu sözleşmeler için damga vergisi doğar mı?

(18.09.2015 tarih ve 82564 sayılı özelge)

Damga vergisinde vergiyi doğuran olay kağıtların düzenlenerek hukuken tekemmül etmesi olup, imzalanmak suretiyle hukuken tekemmül eden ve verginin konusuna giren bir kağıdın damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Katılımcılara faks veya elektronik posta yolu ile gönderilen sözleşme formlarının katılımcılar tarafından kabul edilip sözleşmeyi imzalayıp tekrar faks veya elektronik posta ile gönderdiği anda vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği hususu gözönünde bulundurulduğunda, söz konusu sözleşmelerin, ihtiva ettiği tutar üzerinden, Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrası kapsamında damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Petrol arama sözleşmeleri damga vergisinden istisnası mıdır?

(16.09.2015 tarih ve 948 sayılı özelge)

Petrol hakkı sahibi ile düzenlenen sözleşme konusu işin petrol arama ve üretim faaliyetlerine ilişkin olması halinde, söz konusu sözleşmenin Damga Vergisi Kanunu’na ekli (2) sayılı tablonun IV/42 fıkrası hükmüne göre damga vergisinden istisna edilmesi mümkündür.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki eğitim kurumunca düzenlenen sözleşmeler damga vergisinden istisna mıdır? (16.09.2015 tarih ve 41618 sayılı özelge)

İşyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı eğitim kurumu olarak yetkilendirilen kurumlar, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununu kapsamında gerçekleştirecekleri faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kağıtlar için damga vergisi istisnasından faydalanabilirler.

Sözleşme konusu işin devrini öngören sözleşme damga vergisine tabi midir?

(08.09.2015 tarih ve 79403 sayılı özelge)

İmzalanan sözleşmelerin daha önce yapılan sözleşmedeki bir kısım veya bütün işin devrine ilişkin olarak düzenlenmesi, ilk sözleşmedeki tarafların tamamının değişmesi hususu dikkate alındığında, devredilen işe ilişkin düzenlenen sözleşmelerin 488 sayılı Kanun’a ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasına göre nispi damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Nama yazılı pay senedinin ciro edilmesi damga vergisine tabi midir?

(18.08.2015 tarih ve 73770 sayılı özelge)

Nama yazılı hisse senedinin ciro edilerek devri, Damga Vergisi Kanunu’na ekli (2) sayılı tablonun IV/1 inci fıkrası hükmü kapsamında damga vergisinden müstesnadır.

Ancak, nama yazılı hisse senedinin devredilmesine ilişkin Damga Vergisi Kanunu kapsamında bir akdin düzenlenmesi halinde, söz konusu kağıdın damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Yabancı firma ile düzenlenen senedin noterde tercüme tasdiki ışlemi damga vergisine tabi midir? (10.08.2015 tarih ve 84 sayılı özelge)

Türkiye'de noterde tercüme tasdiki işlemi yapılan "SENET" başlıklı kağıdın, ihtiva ettiği tutar üzerinden 488 sayılı Kanun’a ekli (1) sayılı tablonun I-A/3 fıkrasına göre damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

5. Diğer Vergi Kanunları

Ticari promosyon olarak alınan araç veraset ve intikal vergisine tabi midir?

(02.09.2015 tarih ve 16 sayılı özelge)

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 1. maddesiyle, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali veraset ve intikal vergisine tabi tutulmuştur.

Aynı Kanun’un 2. maddesinin (a) fıkrasında "Şahıs" tabirinin, hilafına sarahat olmadıkça hakiki ve hükmü şahısları; (b) fıkrasında, "Mal" tabirinin, mülkiyete mevzu olabilen menkul ve gayrimenkul şeylerle mameleke girebilen sair bütün hakları ve alacakları, (d) fıkrasında ise "İvazsız intikal" tabirinin, hibe yoluyla veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları ifade edeceği belirlenmiştir.

Bu hükümlere göre, malların veraset yoluyla veya her ne suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir şahıstan diğer bir şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Diğer taraftan gelir ve kurumlar vergisinin konusuna giren ödemeler karşılıksız olsa dahi, ilgili yıl gelir vergisi beyannamesinde ticari kazancın tespitinde veya kurumlar vergisi beyannamesinde kurum kazancının tespitinde dikkate alınması durumunda veraset ve intikal vergisine tabi tutulmayacaktır.

Ticari promosyon olarak alınan araç, ilgili yılın kurum kazancının tespitinde gelir unsuru olarak dikkate alınacağından, ayrıca Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu kapsamında değerlendirilerek veraset ve intikal vergisine tabi tutulmayacaktır. pwc

 

Yukarıda özetlenen özelgeler ile diğer çok sayıda özelgenin tam metnine www.gelirler.gov.tr internet adresinin mevzuat bölümünden ulaşabilirsiniz.

 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.