Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çırakların sigorta başlangıcı PDF Yazdır e-Posta
06 Aralık 2015

Image

Emeklilik işlemlerinde en önemli tarih kişinin sosyal güvenlik kapsamına giriş tarihidir. Son günlerde basında çıkan stajerlik ve çıraklığa giriş tarihi sigorta başlangıcı sayılacağı yönündeki haberler vatandaşlarımızı baya heyecanlandırmıştır.  Heyecanlanmasına neden olan ise sosyal güvenlik kurumunun staj ve çıraklığa başlama tarihini sisteme yüklemesidir.

Stajer ve çıraklar için iş kazası primi ödeniyor
Çıraklar için kısa vadeli sigorta kollarından iş kazası-meslek hastalığı ve hastalık sigorta kollarına(kısa vadeli sigorta) prim ödenmektedir. Malullük, yaşlılık ve ölüm primleri ödenmediği için bu kişilerin sigorta başlangıcı çıraklık sonrasında ilk defa çalışmaya başladıkları tarih esas alınarak emeklilik işlemleri hesap edilir.

Emeklilik primi ödenmelidir
Emeklilik için sigorta başlangıcı, kanun uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırdığı malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta kollarına prim ödenen tarihte başlamaktadır.

Sonuç olarak; Kişiler emeklilik primi ödenmediği sürece sigortalılık başlangıcı olarak stajerliğe ve çıraklığa başlangıç tarihleri emeklilik başlangıcı kabul edilmeyecektir. Ancak stajda gecen süreler için geriye doğru emeklilik prim borçlanması çıkarılırsa o zaman başlangıç tarihi geriye doğru tescillenmiş olacaktır.  Tabi 01.04.1981 tarihinden itibaren işe 18 yaşından önce başlamış olanların sigortalılık süresinin başlangıcı 18 yaşında başlayacak ve 18 yaşından önceki Kuruma bildirilmiş gün sayıları ise geçerli olacaktır. Yani 18 yaş öncesi çıraklıklar için borçlanma çıkmış olsa bile sigorta başlangıç tarihi en erken 18 yaşına başlangıç tarihi olacaktır. Bünyamin Çolak

http://www.yenidonem.com.tr/yazar/bunyamin-colak/ciraklarin-sigorta-baslangici/2231.html

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.