Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
“Yeni Nesil Yazar Kasa”ya Nasıl Geçilecek? PDF Yazdır e-Posta
05 Aralık 2015

Image

31.12.2015 tarihine kadar eski tip yazar kasalar hurdaya ayrılarak yerine “yeni nesil yazar kasa” alınacaktır. 

  • Mükellefler, 3100 sayılı Kanunla ilgili önceki mevzuata göre üretilen eski tip ödeme kaydedici cihazlarını (yazar kasa) 31.12.2015 tarihini geçmemek üzere mali hafızaları doluncaya kadar kullanabileceklerdir.
  • 31.12.2015 tarihine kadar mali hafızaları dolan eski tip ödeme kaydedici cihazlara, yeni mali hafıza takılmayacak, cihaz hurdaya ayrılacak ve mükellef “Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz” alacaktır.
  • 31.12.2015 tarihine kadar mali hafızası dolmayan eski tip ödeme kaydedici cihazlar 31.12.2015 tarihinden sonra kullanılamayacak olup yine hurdaya ayrılacak ve mükellef “Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz” alacaktır.
  • Eski tip yazar kasalar 3100 Sayılı Kanunla ilgili 60 Seri No’lu Genel Tebliğ’in 4.bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde hurdaya ayrılacaktır.

Buna göre eski tip yazar kasalar aşağıdaki prosüdüre göre hurdaya ayrılacaktır:

a) Mükellefler, Bakanlıktan onay alan üretici veya ithalatçı kuruluşların yetkili servislerine başvuruda bulunarak cihazlarının hafızalarında kayıtlı bilgileri tespit ettireceklerdir. Yetkili servisçecihazın kullanılmaya başlandığı tarihten son güne kadar (son gün dahil) mali hafıza raporu alınacak ve söz konusu rapor servis tarafından düzenlenecek bir tutanağa (60 Seri Nolu G.T. Ek: 1) iliştirilerek mükellefe verilecektir. Şu kadar ki (yalnızca hurdaya ayrılacak ödeme kaydedici cihazlara mahsus olmak üzere) söz konusu işlemlerin mutlaka ilgili üretici veya ithalatçı kuruluşun servisince yapılması şart olmayıp, Bakanlıkça yetki verilmiş olması şartıyla herhangi bir ödeme kaydedici cihaz servisi tarafından yapılması da mümkün bulunmaktadır.

b) Yetkili servis gerekli işlemleri yaptıktan sonra cihazın mali hafızasını söküp, saklanmak üzere mükellefe verecek ve cihazı çalışamaz hale getirecektir. Mali hafızalar (3100 Sayılı Kanun, 1 Seri No.lu Genel Tebliğ gereği) cihaz şasisine şasi tahrip edilmedikçe çıkartılamayacak tarzda monte edilmiş olduğundan, söz konusu sökme işlemi hafıza kutusunu yerinden kesmek suretiyle de gerçekleştirilebilecektir.

c) Mükellefler, servis tutanağının düzenlendiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde; servis tutanağı, mali hafıza raporu ve ödeme kaydedici cihaz levhası ile birlikte vergi dairesine başvurarak cihazlarının kaydını sildireceklerdir.

d) Başvuruda bulunulan vergi dairesi, gerekli kontrolleri yaptıktan sonra cihazın levhasını iptal edip kaydını silecek ve servis tutanağı ile mali hafıza raporunu mükellefin dosyasına koyacaktır. Mali hafıza ise saklanmak üzere mükellefte kalacaktır.

e) Hurdaya ayrılan cihazların mali hafıza dışında kalan bölümlerinin (yazıcı, kasa vb.) hurda olarak servise bırakılması veya satılması mümkündür. Bu şekilde servise bırakılan veya satılan hurda cihazların servislerce tamir edilerek veya yeni hafıza takılarak bir başkasına satılması ve tekrar kullanılması kesinlikle mümkün değildir. İbrahim GÜLER

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.