Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yerli ve yabancı havayolu şirketlerine verilen acentelik hizmeti PDF Yazdır e-Posta
18 Haziran 2015

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef   Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.13-61709

18/06/2015

Konu

:

Yerli ve yabancı havayolu şirketlerine verilen   acentelik hizmeti.

 

 

 

 

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, yerli ve yabancı hava yolu şirketlerinin Türkiye'de acenteliğini yaptığınız belirtilerek, acenteliğini yaptığınız hava yolu şirketleri tarafından işletilen hava taşıtlarına hava limanlarında muhatapları tarafından sunulan hizmetlere ilişkin faturaların doğrudan şirketinize düzenlenmesi ve faturada hizmet verilen hava taşıtı ve sefere ilişkin tanıtıcı bilgilerin yer alması durumunda, bu işlemin 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun (13/b) maddesi kapsamında KDV den istisna olup olmayacağı sorulmaktadır. 

            3065 sayılı  KDV Kanununun (13/b) maddesi ile deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler KDV den istisna edilmiştir.

            Konu ile ilgili olarak 26/04/2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 01/05/2014 tarihinde yürürlüğü giren KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/B-2.2.) bölümünde;

            "Hizmetin liman ve hava meydanları işletmeleri yanından diğer gerçek ve tüzel kişiler tarafından ifa edilmesinin istisna uygulaması açısından önemi bulunmamaktadır.

            Bu hizmetlerin gemi ve yük sahibi firmaların acentelerine yapılması veya hizmetlere ilişkin işlem veya ödemelerin acenteler tarafından gerçekleştirilmesi istisna uygulamasını etkilemez.

            Bu kapsamda, KDV'den istisna olarak temin edilen hizmetlerin Türk acenteler tarafından araç ve yük sahiplerinin bağlı olduğu yabancı acentelere yansıtılması da KDV'den istisnadır.

            Liman ve hava meydanlarında verilen hizmetlere ilişkin söz konusu istisna, tek aşamalıdır. Bu nedenle araç ve yük sahibi firmalara veya acentelerine doğrudan ilk safhadaki asıl yüklenici tarafından verilen ve fatura edilen hizmetler istisna kapsamında değerlendirilir. Bu mükelleflerin istisna kapsamındaki hizmetlerle ilgili mal ve hizmet alımları ise genel hükümler çerçevesinde KDV'ye tabidir. Dolayısıyla, alt yükleniciler (taşeronlar) tarafından verilen ve asıl yükleniciye (ilk safhaya) fatura edilen hizmetler istisna kapsamında değerlendirilmez.

            ..."

             açıklamalarına yer verilmiştir.

             Buna göre, acenteliğini yaptığınız yerli ve yabancı hava yolu şirketlerine ait hava taşıtlarına işleticiler tarafından 3065 sayılı KDV Kanununun (13/b) maddesi kapsamında verilen hizmetler için şirketinize düzenlenen faturalarda KDV hesaplanmaması gerekmektedir. İstisna kapsamındaki hizmetlerin şirketiniz tarafından yerli ve yabancı hava yolu şirketlerine yansıtılmasına yönelik düzenlenecek faturalarda da KDV hesaplanmayacaktır.

             Bilgi edinilmesi rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.