Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
DİİB sahibi mükelleflere ihraç kayıtlı mal teslimi hk. PDF Yazdır e-Posta
03 Şubat 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜNE

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.16.16.02-300.10.102-44

03/02/2012

Konu

:

İhraç kayıtlı mal teslimi.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, piyasadan tedarik ettiğiniz ham iplik ve kumaşları sanayi sicil belgenizde belirtilen üretim konusu kapsamında boyama işlemine tabi tuttuktan sonra ihracatçılara veya DİİB sahibi mükelleflere ihraç kayıtlı olarak teslim etmenizin mümkün olup olmadığı konusunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

            KDV Kanununun 11/1-c maddesinde imalatçılar tarafından ihracatçılara ihraç edilmek şartıyla teslim edilen mallara ait katma değer vergisinin, ihracatçılar tarafından ödenmeyeceği, imalatçı mükelleflerce tahsil edilmeyen ancak ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan bu verginin, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunacağı hükme bağlanmıştır.

            Konu ile ilgili olarak yayımlanan 27 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde ise ancak sanayi siciline kayıtlı ve sanayi sicil belgesine sahip bulunan işletmelerin ihraç kaydıyla mal teslim edebilecekleri belirtilmiştir.

            Öte yandan, KDV Kanunun 11/1-c maddesine göre imalatçı sayılan mükelleflerin aynı Kanunun geçici 17 nci maddesi  kapsamında dahilde işleme izin belgesine sahip ihracatçılara da  83, Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğindeki  esaslar çerçevesinde ihraç kaydıyla mal teslim etmesi mümkün bulunmaktadır.

              Bu çerçevede, şirketinizin sanayi sicil belgesindeki üretim konusu kapsamında boyama işlemine tabi tuttuğu ham kumaş ve iplikleri  ihraç edilmek üzere ihracatçılara veya dahilde işleme izin belgesi sahibi mükelleflere tecil-terkin sistemi kapsamında teslimi mümkün bulunmaktadır.

          Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.