Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Liman içinde kullanılmak üzere alınan forklift ve roll treylerin KDV. istisnası hk. PDF Yazdır e-Posta
06 Şubat 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.33.15.01-2011-701-66-17

06/02/2012

Konu

:

Liman içinde kullanılmak üzere alınan forklift ve roll treylerin KDV. istisnası

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ... vergi numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuz belirtilerek, satın almayı düşündüğünüz forklift ve roll treylerin liman içinde değişik kişi ve kurumlar adına yapılan yükleme ve boşaltma hizmetleri için kullanılacak olmaları halinde Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 13/e maddesine göre vergiden istisna olup olmayacağı hususunda bilgi verilmesi istenilmektedir.

            KDV Kanununun 13 üncü maddesinin 5538 sayılı Kanunla değişen (e) bendinde, limanlara bağlantı sağlayan demiryolu hatları, limanlar ve hava meydanlarının inşası, yenilenmesi ve genişletilmesi işlerini fiilen kendisi yapan veya yaptıran mükellefler ile genel bütçeli idarelere bu işlere ilişkin olarak yapılan mal teslimleri ile inşaat taahhüt işleri KDV'den istisna edilmiştir.

            Konuya ilişkin uygulamanın usul ve esaslarının belirlendiği 93 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "1.3.Limanlar ve Hava Meydanlarının İnşası, Yenilenmesi  ve Genişletilmesine ilişkin İstisna"  başlıklı bölümünde, bu istisnanın uygulanabilmesi için satın alınan mal ve hizmetlerin liman ve hava meydanlarının inşası, yenilenmesi ve genişletilmesi faaliyetinde kullanılması gerektiği, bu faaliyetlerin icrası ile ilgili  ekipman, makine, teçhizat, sarf malzemesi,  yedek parça iş makinesi ve enerji gibi mal alımları ile inşaat taahhüt işlerinin istisna kapsamında değerlendirileceği belirtilmiştir.

            Buna göre, liman içinde yaptığınız yükleme ve boşaltma hizmetlerinde kullanılacak forklift ve roll treylerin firmanız tarafından temininin KDV Kanununun 13/e maddesindeki istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmayıp genel hükümlere göre KDV ye  tabi tutulması gerekmektedir.  

            Bilgi edinilmesini rica ederim.