Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Belediye ruhsat harçlarının ve personel harcamalarının yansıtılmasında KDV hesaplamıp hesaplanmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
08 Şubat 2012

  

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.1-475

08/02/2012

Konu

:

belediye ruhsat harçlarının ve personel harcamalarının yansıtılmasında KDV hesaplamıp hesaplanmayacağı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, bir şirketle birlikte adi ortaklık kurup inşaat işi yapacağınız ve bundan kaynaklanan belediye ruhsat harçları, personel harcamaları vb. harcamaların şirketiniz tarafından ödenmesi ve daha sonra ortak olduğunuz şirkete düşen payın bire bir yansıtılması durumunda düzenlenecek faturalarda katma değer vergisi hesaplanıp hesaplanmayacağı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            Kurumlar Vergisi Yönünden:

            Adi ortaklıklar Borçlar Kanununun 520-541 inci maddelerinde düzenlenmiştir. Anılan Kanunun 520 inci maddesinde adi ortaklık, iki veya daha fazla kişinin, bir sözleşmeye dayanarak, ortak bir amaca ulaşmak için emek ve mallarını birleştirmesi olarak tanımlanmıştır. Adi ortaklıkların tüzel kişiliği olmadığı gibi gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmaları da söz konusu değildir. Adi ortaklık olarak faaliyette bulunulması halinde, ortaklığa stopaj ve katma değer vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmektedir. Adi ortaklıkların ortaya çıkan kâr veya zararı, adi ortaklığı oluşturan ortaklar tarafından hisseleri oranında kendi kazançlarına dahil edilerek vergilenmektedir.

            Buna göre, adi ortaklıklarda her bir ortak, ortaklık faaliyetinden kendi payına düşen kâr veya zararı, geçici vergi beyannameleri ile yıllık kurumlar vergisi beyannamesine dahil etmek zorundadırlar.

            Adi ortaklığın faaliyeti süresince ortaklık bünyesinde oluşan maliyetler ile gelir elde edilen hasılatın karşılaştırılması sonucu kâr veya zarar oluşmaktadır. Dolayısıyla, adi ortaklığın gelir ve giderlerinin ortaklık adına belgelendirilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, adi ortaklık tarafından elde edilen gelirler ile personel harcamaları, belediyeye ödenen ruhsat harçları v.b. giderlerin duruma göre maliyet veya gider olarak dikkate alınmak suretiyle adi ortaklıkta oluşan kazancın belirlenmesi ve oluşan kâr veya zararın hisseleriniz oranında kurum kazançlarınıza dahil edilmesi gerekmektedir.

            Katma Değer Vergisi Yönünden:

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 1 inci maddesine göre, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetler KDV ye tabi bulunmakta olup, aynı Kanunun 20 nci maddesi uyarınca verginin matrahını işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel oluşturmaktadır.

            Bu çerçevede, KDV mevzuatına göre bir teslim veya hizmetin karşılığını teşkil etmeyen bedeller üzerinden KDV hesaplanması söz konusu değildir.

            Buna göre, şirketinizin faaliyetlerine ilişkin olarak kurulan adi ortaklık adına beyan edilerek ödenen ve KDV nin konusuna girmeyen belediye ruhsat harçları, personel harcamaları vb. harcamaların adi ortaklık tarafından, ortağı olan şirketlere, hisseleri nispetinde bire bir yansıtılması işleminde yansıtılan tutarlar üzerinden KDV hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.