Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özürlü araç gerek imalatında kullanılan araç liftleri, araç içi emniyet sistemleri, merdiven için oturmalı/platformlu lift, araç sürüş tertibatları vb. KDV istisnası hk. PDF Yazdır e-Posta
08 Şubat 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.17.4-486

08/02/2012

Konu

:

Özürlü araç gerek imalatında kullanılan araç liftleri, araç içi emniyet sistemleri, merdiven için oturmalı/platformlu lift, araç sürüş tertibatları vb. KDV istisnası

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, GTİP numaraları verilmiş, özürlülerin kullanımına yönelik araç-gereç imalatında kullanılan DC motorlar, joystick, lastik tekerlek, jant, araç sürüş tertibatları (gaz-fren), araç içi emniyet sistemleri (bağlama, emniyet kemerleri vb) ile özürlülerin kullanımına yönelik araç liftleri, merdiven için oturmalı/platformlu liftlerin ithali ve yurt içi teslimlerinin KDV den istisna olup olmadığı hususunda bilgi istenilmektedir.

Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun; 1/1 inci maddesine göre Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler, 1/2 nci maddesi uyarınca da her türlü mal ve hizmet ithalatı katma değer vergisine tabidir.

Kanunun 17/4-s maddesinde ise özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının tesliminin katma değer vergisinden istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

Konu ile ilgili olarak yayımlanan 110 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "4. Özürlülerin Kullanımına Mahsus Araç ve Gereçlerin Tesliminde İstisna Uygulaması" başlıklı bölümünde, "münhasıran özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamlarında kullanmaları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç (örneğin görme özürlülerin kullandıkları baston, yazı makinesi, kabartma klavye; ortopedik özürlülerin kullandıkları tekerlekli sandalye, ortez-protez gibi cihaz ve araçlar) ile özel bilgisayar programlarının istisna kapsamında kabul edileceği açıklanmıştır.

Söz konusu istisna hükmü özürlüler için özel olarak üretilmiş araç-gereçlere yönelik olup bu araç-gereçlerin aksam ve parçası mahiyetinde olan ya da imalinde kullanılacak ürünleri kapsamamaktadır.

Buna göre, üretimini yaptığınız özürlülerin kullanımına yönelik araç-gerecin aksam veya parçası mahiyetindeki DC motorlar, joystick, lastik tekerlek, jant, araç sürüş tertibatları (gaz-fren) ile araç içi emniyet sistemlerinin (bağlama, emniyet kemerleri v.b) teslimi veya ithali genel hükümler çerçevesinde KDV ye tabidir. Öte yandan, münhasıran özürlülerin kullanımı için özel olarak üretilmiş olmaları şartıyla Firmanız tarafından ithal ve imal edilen araç liftleri ve merdiven için oturmalı/platformlu liftlerin Kanunun 17/4-s maddesi kapsamında KDV den istisna olarak ithali ve teslimi mümkün bulunmaktadır. Söz konusu istisna kapsamında teslim edeceğiniz mallar dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV nin ise Kanunun 32 nci maddesi uyarınca tarafınıza iade olunacağı tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.