Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Alman Doğu Bilimcileri Enstitü'sünün göstermiş olduğu faaliyet ile ilgili yapmış olduğu hizmet alımlarının KDV'den muaf olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
09 Şubat 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ KDV GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.1-495

09/02/2012

Konu

:

Alman Doğu Bilimcileri Enstitü'sünün göstermiş olduğu faaliyet ile ilgili yapmış olduğu hizmet alımlarının KDV'den muaf olup olmadığı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Alman dilini ve kültürünü tanıtmak amacıyla faaliyette bulunan ... gerçekleştirdiği faaliyetlerle ilgili  hizmet alımlarınızda katma değer vergisi uygulanıp uygulanmayacağı hususunda bilgi istenilmektedir.  

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 15/1-a maddesi uyarınca, karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerine, konsolosluklarına ve bunların diplomatik haklara sahip mensuplarına yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisinden  istisnadır. 

            Konu ile ilgili olarak yayımlanan 60 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde, ülkemizin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşların ve karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye'deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ile bunların diplomatik statüyü haiz bulunan diplomatik misyon şefleri, diplomasi memurları, konsolosluklarda görevli misyon şefleri, meslekten konsolosluk memurları veya servis pasaportu hamili olan ve Dışişleri Bakanlığınca II. Sınıf kimlik kartı verilen teknik ve idari personelinin istisnadan yararlanacakları belirtilmiş bulunmaktadır. 

            Yapılan değerlendirme sonucunda, Enstitünüzün Türkiye ile Almanya Federal Cumhuriyeti arasında 1957 tarihinde imzalanan Kültür Anlaşması temelinde kurulmuş bir "kültür müessesesi" olduğu,  diplomatik ayrıcalık ve bağışıklığının bulunmadığı, ayrıca iki ülke arasında Enstitünüzün statüsünü belirleyen başka bir anlaşmanın da mevcut olmadığı anlaşılmıştır.

            Bu durumda, Enstitünüzün mal  ve hizmet alımlarının Katma Değer Vergisi Kanununun 15/1-a maddesi hükmü kapsamında katma değer vergisinden istisna tutulması mümkün değildir.

            Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.