Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yerli ticari ve askeri gemilere liman sahasında yapılan teslim ve hizmetlerde KDV istisna uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
17 Şubat 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

TRABZON VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.61.15.01-621-44-2011-23

17/02/2012

Konu

:

Yerli ticari ve askeri gemilere liman sahasında yapılan teslim ve hizmetlerde KDV istisna uygulaması

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, şirketinizin liman sahasında gemilere seyrüsefere ilişkin olarak tahmil, tahliye, yükleme, boşaltma, terminal, ardiye, barınma, pilotaj, römorkaj, atık alım, konteyner hizmeti, işgaliye, tatlı su satışı, elektrik satışı ve yolcu hizmetleri vermekte olduğu belirtilerek, dahili ticaret kapsamında yurtiçinde bir limandan diğer bir limana yük taşıyan yerli gemiler ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığının askeri savaş gemileri ve denizaltılarına verilen tahmil, tahliye, yükün aktarılması, limbo, vinç hizmeti, kilitleme ve bağlama, kilit ve bağ çözme, nezaret hizmeti, ambar kapağı açma ve kapama hizmeti, gemi işgaliye hizmeti, gemi fuzuli işgaliye hizmeti, dökme ve içme suyu teslimleri, elektrik satışı, gemi aktarma ve gemi atıklarının alınması hizmetlerinin katma değer vergisi (KDV) Kanununun 13/b maddesi kapsamında KDV den istisna olup olmadığı hususunda bilgi istenmektedir.

             KDV Kanununun 1/1 inci maddesinde ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu, 13/b maddesinde ise, liman ve hava meydanlarında deniz ve hava taşıma araçları için ifa edilen hizmetlerin KDV den istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

             Söz konusu istisna kapsamına yük ve yolcuya verilen tahmil, tahliye ve benzeri hizmetler ile araçlar için yapılan seyrüsefere ilişkin her türlü hizmet girmekte olup, deniz ve hava taşıma araçlarına yapılan mal teslimleri bu Kanunun 13/b maddesi kapsamında değerlendirilmemektedir.

             Bu istisnanın uygulamasına ilişkin usul ve esasların yer aldığı 93 Seri No.lu KDV Genel Tebliğine göre; liman ve hava meydanlarında deniz ve hava taşıma araçları için ifa edilen hizmetler tam istisna kapsamında işlem görecektir. İstisna kapsamına yük ve yolcuya verilen tahmil, tahliye ve benzeri hizmetler ile araçlar için yapılan seyrüsefere ilişkin her türlü hizmet girmektedir. Bu hizmetlerin liman ve hava meydanı işletmeleri dışında diğer gerçek ve tüzel kişiler tarafından ifa edilmesinin istisna uygulaması açısından önemi bulunmamaktadır.

            Diğer taraftan, istisna kapsamında işlemleri bulunan mükelleflerin iade talepleri, 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde yer alan ihracat istisnasına ilişkin esaslar çerçevesinde sonuçlandırılacaktır.

             60 No.lu KDV Sirkülerinde de konuya ilişkin ayrıntılı açıklamalar yapılmış olup, istisna kapsamına giren işlemler bu Sirkülerin 3.2.2.1. bölümünde, istisna kapsamına girmeyip vergiye tabi olan hizmetler ise 3.2.2.2. bölümünde tanımlanmıştır.

             Buna göre;

             Deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında verilen ve Sirkülerin 3.2.2.1. bölümünde sayılan hizmetler KDV Kanununun 13/b maddesi kapsamında KDV den istisna olacaktır.

             KDV Kanununun 13/b maddesindeki istisna kapsamına girmeyen ve gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrüklü sahalarda verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri ise, KDV Kanununun 17/4-o maddesine göre KDV den istisna olacaktır.

             Liman ve hava meydanlarında verilen hizmetin; KDV Kanununun hem 13/b maddesi hem de 17/4-o maddesi kapsamında istisna olması halinde, bu hizmete ilişkin olarak Kanunun 13/b maddesine göre işlem yapılacaktır.

            Liman ve hava meydanlarında verilen ve KDV Kanununda yer alan herhangi bir istisna hükmü kapsamına girmeyen hizmetler genel esaslara göre KDV'ye tabi tutulacaktır.

             Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar doğrultusunda;

             Dahili ticaret kapsamında yurtiçinde bir limandan diğer bir limana yük taşıyan yerli gemiler ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığının askeri savaş gemileri ile denizaltılarına şirketiniz tarafından verilen tahmil, tahliye, yükün aktarılması, limbo, vinç hizmeti, kilitleme ve bağlama, kilit ve bağ çözme, nezaret hizmeti, ambar kapağı açma ve kapama hizmeti, gemi işgaliye hizmeti, gemi fuzuli işgaliye hizmeti, dökme ve içme suyu teslimleri, gemi aktarma ve gemi atıklarının alınması hizmetleri, KDV Kanununun 13/b maddesi kapsamında KDV den istisna tutulacaktır.

             Ancak, elektrik teslimlerinin KDV Kanununun 13/b maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir. Bu nedenle, yurtiçinde bir limandan diğer bir limana yük taşıyan yerli gemiler ve askeri savaş gemileri ile denizaltılara şirketiniz tarafından yapılan elektrik teslimleri ve bu gemilere verilen konteyner hizmetleri  (konteyner dolum hizmeti, konteyner boşaltma hizmeti, konteyner içi aktarma hizmeti, konteyner tam tespit hizmeti, konteyner muayene/numune alma hizmeti, konteyner tamir hizmeti, konteynere elektrik verilmesi, konteyner temizleme (yıkama-kurutma), konteyner nakliye hizmeti) genel oranda  (%18) KDV ye tabi bulunmaktadır.

            Diğer taraftan,  bahse konu gemilere şirketinizce liman sahasında verilen terminal ve ardiye hizmetlerinin KDV Kanununun 13/b maddesinde düzenlenen istisna kapsamında değil, aynı Kanunun 17/4-o maddesinde düzenlenen istisna kapsamında mütalaa edilmesi gerekmektedir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.