Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tıbbi tahlil ve tanı merkezinin verdiği hizmetlerin KDV oranı hk. PDF Yazdır e-Posta
21 Şubat 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV. 28-670

21/02/2012

Konu

:

Tıbbi tahlil ve tanı merkezinin verdiği hizmetlerin KDV oranı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda,  tıbbı tahlil ve tanı merkezi olarak faaliyet gösterdiğiniz belirtilerek, geniş kapsamlı checkup isteyen müşterilerinize anlaşmalı olduğunuz hastaneler vasıtası ile yapılacak hizmete uygulanacak katma değer vergisi oranı hakkında bilgi istenilmektedir.

            Katma değer vergisi oranları Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Kararname eki (I) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 8, bu listeler dışındaki diğer mal ve hizmetler için ise % 18 olarak tespit edilmiştir.

            Söz konusu Kararname eki (II) sayılı listenin ‘‘Diğer Mal ve Hizmetler'' başlıklı (B) bölümünün 21 inci sırası uyarıca ‘‘İlgili Bakanlıklar ya da kanunlarla izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından yerine getirilen insan veya hayvan sağlığına yönelik koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri (hayvan ırkının ıslahına yönelik hizmetler dahil), ambulans hizmetleri'' % 8 oranında katma değer vergisine tabi bulunmaktadır.

            Buna göre, anlaşma yaptığınız özel hastaneler tarafından yönlendirdiğiniz hastalara sunulan ve bedeli Şirketiniz tarafından karşılanan "checkup" hizmetine ilişkin düzenlenecek faturada gösterilen  bedel üzerinden  % 8 oranında katma değer vergisi hesaplanması gerekmektedir.

            Öte yandan, özel hastanelerin  hastalarınıza sunduğu ve bedeli Şirketiniz tarafından karşılanan 'checkup'' hizmeti nedeniyle Şirketiniz tarafından hastalarınız adına düzenlenecek fatura bedeli üzerinden de % 8 oranında katma değer vergisi hesaplanacağı tabiidir. 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.