Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Alt İşvereni Bulunan İşverenler İle Alt İşverenlerin Beş Puanlık Prim İndiriminden Yararlanmaları PDF Yazdır e-Posta
30 Kasım 2015

Image

5510 sayılı Kanun’un 81. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan hüküm gereğince, yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmayan özel sektör işverenlerince düzenlenecek aylık prim ve hizmet belgelerinden dolayı tahakkuk edecek malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerinin işveren hissesine ait bölümünün beş puanlık kısmı, Hazine tarafından karşılanmaktadır. Söz konusu hisse kısmının Hazinece karşılanabilmesi için işverenin, yasal süresi içerisinde SGK’ya verdiği aylık prim ve hizmet belgeleri ile tahakkuk eden sigorta primlerinden, işveren hissesinin Hazine tarafından karşılanmayan kısmı ile sigortalı hissesinin tamamını yasal süresi içerisinde ödemesi gerekmektedir.

Asıl işverenlerin, aylık prim ve hizmet belgelerini SGK’ya gönderebilmeleri için, gerek kendisine ait, gerekse kendisinden iş alan alt işverenlere ait yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması gerekmektedir. Alt işverenler ise, yalnızca kendi çalıştırmış oldukları sigortalılara ilişkin borçlardan sorumlu tutulabileceğinden, kendi alt işverenliğinden kaynaklanan muaccel borçları yok ise, aylık prim ve hizmet belgelerini SGK’ ya gönderirler.

Diğer taraftan, gerek kendisinden, gerekse kendisinden iş alan alt işverenlerden kaynaklanan yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmayan asıl işverenlerce, cari aylara ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinin SGK’ya yasal süresi içinde gönderilmesine ve muhteviyatı prim tutarlarının da yasal süresi içinde ödenmesine rağmen, alt işverenin aynı aya ilişkin prim borcunu süresi içinde ve tam olarak ödememesi halinde asıl işveren her ne kadar alt işverenin Kuruma olan borçlarından sorumlu o ise de alt işverenin cari ay borçlarını yasal ödeme süresinin sonuna kadar ödeyebileceği gerekçesi ile muaccel hale gelmeden ödeyememesinden dolayı, asıl işveren ilgili ay için beş puanlık prim indiriminden yararlanabilmekte, ancak takip eden aylarda alt işverenlere ait muaccel borçlar ödenmediği sürece gerek asıl işveren, gerekse yasal ödeme süresi geçmiş prim borcu bulunan alt işveren beş puanlık prim indiriminden yararlanamamaktadır. Emin Ediyam/E-Yaklaşım / Kasım 2015 / Sayı: 275

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.