Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurt dışına çıkış yasağı 100.000 YTL' ye çıkarıldı PDF Yazdır e-Posta
09 Haziran 2008

Image

Kamuya borcu olanlara yurtdışına çıkış yasağı bugün kalkıyordu. Ama cuma günü çıkan kanunla yasak jet hızıyla tazelendi 100 bin YTL üzeri vergi borcu olanlara tekrar yurtdışına çıkış yasağı getiren kanunla şirketlerin eski yöneticilerine de sorumluluk yüklendi ..

Futbolcuların vergilerini yüzde 5'e kadar indirmesi ve 2010 Kültür yılı nedeniyle benzine 1 kuruş zam yapılması ile gündeme gelen ve son olarak Cuma günkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Amme Alacaklarının Tahsil Usülü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'la bir çok önemli düzenleme getirildi. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği ve dün yürürlüğe girecek olan kamu borcu olanların yurtdışına çıkış yasağı vergi borcu olanlar ile ilgili olarak yeniden getirildi. Böylece 300 bin borçluya yasak kalkmadan yeniden yasak gelmiş oldu. Vergi borcu olanlara yeniden yurtdışı çıkış yasağı getirilen madde şöyle: "Devlete ait olup 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile 4458 sayılı Gümrük Kanunu kapsamına giren amme alacakları ile bunlara ait zam ve cezalarını ödeme emrinin tebliğ tarihini takip eden yedi gün içerisinde ödemeyen ya da hakkında bu alacaklar nedeniyle ihtiyati haciz kararı alınan amme borçlusunun yurt dışına çıkışı, alacaklı tahsil dairesinin talebi halinde engellenir."

BORÇ TECİLİ 36 AY OLDU
Yurtdışına çıkış yasağı, yüzbin Yeni Türk Lirası ve üzerinde olan teminat altına alınmamış borç için uygulanacak. Hastalık, iş bağlantısı gibi hallerde alacaklı tahsil dairesinin uygun görmesi ile de yasak kalkabilecek. Çıkış yasağının kaldırılmış olması da yeniden konulmasına mani olmayacak. Yasa ile sadece borçlu değil, kamu borçlusu sayılan şirketlerin eski yönetim kurulu başkanlarına da yasak konulabilecek. Yasayla vergi borcunun teminatı ve ertelenmesi ise kolaylaştırıldı. Borcun ertelenmesi 2 yıldan 36 aya çıkarılırken ertelenen borçlarının toplamı 50 bin YTL'yi aşmadığı takdirde teminat aranmayacak. Aşan kısmın ise yarası teminat olarak kabul edilecek. Böylece 550 bin YTL vergi borcu olanlar, 250 bin YTL teminat göstererek cezalardan kurtulacak.

Eski yöneticilere de yurtdışına çıkış izni yok

AYNI yasa ile ortağın sermaye payını devretmesi halinde, devreden ve devralanlar her ikisi de devir öncesine ait borcun ödenmesinden müteselsilen sorumlu tutuldu. Ayrıca borcun doğduğu ve ödenmesi gerektiği zamanlarda kanuni temsilci veya yöneticilerin farklı şahıslar olmaları halinde bu şahıslar, kamu borcunun ödenmesinden müteselsilen (aynı oranda) sorumlu tutuldu. Böylece vergi borcu olan şirketlerin eski yöneticileri de yurtdışına çıkış yasağı ile karşı karşıya kalmış oldu.

Hurda toplayan çocuklara vergi

MALİYE yine aynı kanunla çöplerden veya sokaklardan kâğıt, demir, plastik gibi atıkları toplayıp satanlara esnaf muafiyeti getirdi. Şimdiye kadar gelir vergisi beyannamesi düzenleyip vergi ödemesi gereken toplayıcılar, şimdiye kadar hiç beyanname vermeyince bu vatandaşlardan topladıkları atıkları alanlara vergi sorumluluğu yüklendi. Artık sokak toplayıcısından topladıkları, karton, demir ve plastikleri alanlar vergiyi stopaj yoluyla kesecek ardından bunu devlete ödeyecek.

BİR VERGİ DE HAVAYOLUNA
Kanunun yeni vergi getirdiği bir başka kesim sivil havayolu şirketleri oldu. Şimdiye kadar tüm personelini uçuş personeli sayan ve sadece pilot, hostes ve dalgıçlara vergilen vergi muafiyetinden yararlanan havayolu şirketleri artık bunu yapamayacak. Sadece fiilen uçuş gerçekleştiren ve sertifikalandırılmış pilot ve hostesler için vergi muafiyeti hakkını kullanıp diğer çalışanları için vergi ödeyecek.

TOKİ damga vergisi ödemeyecek

TOPLU Konut İdaresi Başkanlığı, Damga Vergisi Kanunu ve Harçlar Kanunu uygulaması açısından özel bütçeli idareler kapsamında değerlendirilerek, şimdiye kadar damga vergisinden muaf olup olmadığı tartışma konusu olan kuruma muafiyet getirildi. Yeni kanunla transfer fiyatlaması uygulaması da netleşti. İki şirket arasındaki alışveriş eğer Hazine zararı doğuyorsa örtülü kazanç aktarımı sayılacak. Kanunda "Kazancın örtülü olarak dağıtıldığının kabulü Hazine zararının doğması şartına bağlıdır. Hazine zararından kasıt, her türlü vergi toplamının eksik veya geç tahakkuk ettirilmesidir" denildi.

Özel hastanelere Maliye'den kötü haber: Yatak vergisi % 18 olacak

BU günlerde katkı paylarına sınır getirilmesiyle uğraşan özel hastanelere bir kötü haber de Maliye'den geliyor. Maliye Bakanlığı daha önce leasing (finansal kiralama) yoluyla alınan masa, sandalye ve perde gibi malzemelerde kaybettiği vergiyi önlemek için leasingde yüzde 1 olan vergi avantajını kaldırdığı gibi şimdi de şimdi de özel hastanelerde KDV'ye (katma değer vergisi) el attı. Sağlıkta yüzde 8 olan KDV, aynı zamanda sağlık malzemelerinde de uygulanıyor. Ancak son yıllarda sayısı hızla artan özel hastanelerin aldığı tüm araç gereci sağlık malzemesi olarak gösterip yüzde 8 KDV ödemesi Maliye'yi harekete geçirdi. Maliye, sağlık araç gereci dışında hastaneler için alınan masa, sandalye, yatak gibi araçlardan kaynaklanan vergi kaybını önlemek için hangi ürünlerin sağlık araç gereci olduğunu belirten liste hazırlamaya başladı. Bu listenin dışında kalan ürünler için artık hastaneler yüzde 8 değil, yüzde 18 KDV ödeyecek.

http://www.sabah.com.tr/haber,CC401C119CAC49468665E455AC90E7A6.html