Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Antika para ithalinin KDV'den istisna olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
05 Mart 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.17.4-834

05/03/2012

Konu

:

Antika para ithalinin KDV'den istisna olup olmadığı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, yurtdışından ithal edilecek antika paranın katma değer vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edilmektedir.

            KDV Kanununun 1/2 nci maddesinde, her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV ye tabi olduğu aynı maddenin dördüncü fıkrasında ise ithalatın kamu sektörü, özel sektör veya herhangi bir gerçek veya tüzelkişi tarafından yapılmasının veya herhangi bir şekil ve surette gerçekleştirilmesinin ya da özellik taşımasının vergilendirmeye tesir etmeyeceği hükme bağlanmıştır.

             Öte yandan, Kanunun 16/1-a maddesinde, bu Kanuna göre teslimleri vergiden istisna edilen mal ve hizmetlerin ithalinde de KDV istisnası uygulanacağı hüküm altına alınmış; 17/4-g maddesi ile de külçe altın, külçe gümüş, kıymetli taşlar (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci, kübik, zirconia) döviz, para, damga pulu, değerli kağıtlar, hisse senedi, tahvil ile metal, plastik, lastik, kauçuk, kağıt, cam, hurda ve atıklarının teslimi KDV den istisna edilmiştir.

            Bilindiği gibi para; üzerinde rakamsal değerler taşıyan kağıt veya madenden yapılan ve genel kabul gören değişim aracına verilen isimdir.

            KDV Kanununun 17/4-g maddesi uyarınca teslimleri KDV den istisna tutulan para, halihazırda değişim aracı olarak kullanılan, bir başka deyişle, tedavülde bulunan paradır.

            Dolayısıyla, yurt dışından ithal edceğiniz tedavülden kalkmış madeni paraların değişim aracı olarak kullanılması söz konusu olmadığından, Kanunun 17/4-g maddesinde öngörülen istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir. 

            Buna göre, KDV oranlarının belirlendiği 2007/13033 sayılı Kararname eki I ve II sayılı listelerde yer almayan antika para ithalatınız genel oranda (%18) KDV ye tabi tutulacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.