Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SAN-TEZ Projeleri kapsamında ödenen katkı paylarına ilişkin katma değer vergisi indirimi hk. PDF Yazdır e-Posta
05 Mart 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.16.16.02-300-11-216-106

05/03/2012

Konu

:

SAN-TEZ Projeleri kapsamında ödenen katkı paylarına ilişkin katma değer vergisi indirimi.

 

         

 

             İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürüttüğü, Boğaziçi Üniversitesi'nin de gerçekleştireceği bir projenin bütçesine % 25 oranında iştirak edeceği belirtilerek, söz konusu proje kapsamında KDV dahil olarak ödenen katkı paylarına isabet eden KDV'nin indirim zamanı ve usulü konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

            Katma Değer Vergisi Kanununun 29/1-a ve 34 üncü maddeleri uyarınca, katma değer vergisi mükelleflerinin vergiye tabi işlemler üzerinden hesapladıkları katma değer vergisinden alış ve giderler nedeniyle yüklendikleri katma değer vergisini indirim konusu yapabilmeleri için; kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda KDV nin ayrıca gösterilmesi ve bu vesikaların kanuni defterlere vergiyi doğuran olayın meydana geldiği takvim yıl içinde kaydedilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, KDV Kanunun 53 üncü maddesinde de bu Kanunda geçen fatura ve benzeri vesikalar tabirinin Vergi Usul Kanununda düzenlenen vesikaları ifade ettiği hüküm altına alınmıştır.

            Bu hükümlere göre, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen proje bütçesine "KDV dahil" ibaresi ile yapılan katkı payı ödemesi Şirketinize yapılan bir teslim ya da hizmetin karşılığını teşkil etmeyip, KDV Kanununun 29/1. maddesine göre de indirilecek KDV mahiyetinde değildir.  Bu ödemelerin "KDV dahil" ibaresi ile yapılması ise proje bütçesinin KDV dikkate alınarak belirlenmesinin bir sonucudur. Bu nedenle, Şirketinizin yukarıda belirtilen projeye ilişkin katkı payı ödemeleri için, ödeme dönemi itibariyle KDV indirim hakkı bulunmamaktadır.

            Ancak, projenin tamamlanması sonrasında, Şirketinizin bu projedeki payı nedeniyle KDV ye tabi bir teslim ya da hizmet söz konusu olduğu takdirde, bu KDV nin genel hükümler çerçevesinde indirim konusu yapılması mümkün olacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.