Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özürlülerin eğitimlerinde kullanılmak üzere araç-gereç ve özel bilgisayar programının satın alınmasında KDV ve DV muafiyeti hk. PDF Yazdır e-Posta
06 Mart 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAHRAMANMARAŞ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.46.15.01-ÖZE-6

06/03/2012

Konu

:

Özürlülerin eğitimlerinde kullanılmak üzere araç-gereç ve özel bilgisayar programının satın alınmasında KDV ve DV muafiyeti.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, derneğinizin 12/08/2005 tarih ve 2005/9269 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalışan derneklerden olduğunu, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Kahramanmaraş İl Müdürlüğü işbirliğinde özürlülere yönelik olarak bilgisayar operatörlüğü kursu düzenleyeceğinizi, bu kapsamda özürlülerin eğitiminde kullanılmak üzere araç-gereç ve özel bilgisayar programları satın alacağınızı belirterek, bu işlemlerden dolayı derneğinizin damga vergisi ve katma değer vergisinden (KDV) istisna olup olmadığı hususunda bilgi talep edilmektedir.

            -Katma Değer Vergisi Yönünden Değerlendirme:

            3065 sayılı KDV Kanununun 17/4-s maddesinde, özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının KDV den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

            İstisnaya ilişkin usul ve esasların belirlendiği 110 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin 4.1. bölümünde, münhasıran özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamlarında kullanmaları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç (örneğin görme özürlülerin kullandıkları baston, yazı makinesi, kabartma klavye; ortopedik özürlülerin kullandıkları tekerlekli sandalye, ortez-protez gibi cihaz ve araçlar) ile özel bilgisayar programlarının istisna kapsamında kabul edileceği ifade edilmiştir.

            Bu çerçevede; özürlülerin eğitimleri, meslekleri ve günlük yaşamlarında kullanmaları için özel olarak üretilmiş olan ve 110 Seri No lu KDV Genel Tebliğinde belirtilen araç-gereçler ile özel bilgisayar programlarının derneğinize teslimi 3065 sayılı KDV Kanununun 17/4-s maddesi gereğince KDV den istisna olacaktır.

            -Damga Vergisi Yönünden Değerlendirme:

            488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli 1 sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 9 uncu maddesinde, bu Kanuna ekli 2 sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu; Kanuna ekli 2 sayılı tablonun "V-Kurumlarla ilgili kağıtlar başlıklı" bölümünün 17 inci fıkrasında, genel menfaatlere yararlı derneklerin her türlü işlemlerinde düzenlenen ve damga vergisi bu teşekküller tarafından ödenmesi gereken kağıtların damga vergisinden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

            Diğer taraftan, 4904 Sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun Muafiyetler başlıklı 23 üncü maddesinde, Kurumca yapılan bütün işlemler ve bu işlemler için ilgililere verilmesi veya bunlardan alınması gereken yazı ve belgeler ve bunların suretlerinin, ilgili Kanunlarda Kurumun adı veya kuruluş kanununda yazılı olmasa dahi her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olduğu hükmü yer almaktadır.

            Ayrıca 5253 sayılı Dernekler Kanununun 27 inci maddesinin birinci fıkrasında, kamu yararına çalışan derneklerin, ilgili bakanlıkların ve Maliye Bakanlığının görüşü üzerine, İçişleri Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulu Kararıyla tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

            Buna göre, hakkında kamuya yararlı dernek olduğuna dair Bakanlar Kurulunca alınmış bir karar bulunan Derneğiniz, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli 2 sayılı tablonun V/17 nci maddesi kapsamında damga vergisinden muaf olduğundan, 4904 sayılı Kanun uyarınca damga vergisinden muaf olan İŞKUR Genel Müdürlüğü ile aranızda düzenlenecek protokolün damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.