Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi kaçırmayan sektör yok en büyüğü akaryakıt ve cep'te PDF Yazdır e-Posta
08 Haziran 2008

Image

Gelirler Kontrolörleri, geçen yıl akaryakıtta yüzde 100 oranında kaçak tespit etti.

Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri'nin sektör incelemeleri, bankalardan faktoring şirketlerine, akaryakıt şirketlerinden kömürcülere, ithalatçılardan müteahhitlere kadar her sektörde ciddi oranlı vergi kaçağı bulunduğunu ortaya koydu.

Geçen yıl sektör incelemeleri kapsamında 17 sektörü mercek altına alan kontrolörler, denetimler sonucunda 1.336 adet rapor hazırladı.

İncelemelerde, denetlenen sektörlerin tümünde değişik oranlarda vergi kaçağı ile karşı karşıya kalındı. Kaçak oranı, bankaların off-shore incelemeleri ile cep telefonu ithalatçılarında, diğer ithalatçı firmalarda ve Hazine bonosu incelemelerinde yüzde 100 olarak belirlendi. Aynı şekilde akaryakıt kaçakçılığı yolu ile de devlet yüzde 100 oranında bir vergi kaybına uğratılmak istendi.

Tespit edilen kaçak oranı, risk analizi incelemelerinde yüzde 58,4, yabancılara mülk satışı incelemelerinde yüzde 86, serbest bölgelerde faaliyet gösteren şirketlerde yüzde 89,8, yabancılara mülk satışında yüzde 86, sigorta acentelerinde yüzde 82,2, gayrimenkul satan mükellefler (yurtiçi müteahhitler) nezdindeki incelemelerde yüzde 80, banka hesap hareketlerinde yüzde 63,7, faktoring şirketlerinde yüzde 42,8, banka incelemelerinde de yüzde 14,2 oldu. Risk analizleri kapsamında düzenlenen 176 raporda, 44,8 milyon YTL'lik matrah incelenirken, 62,9 milyon yeni liralık gelirin kaçırıldığı anlaşıldı. Vergi kaçıran mükelleflere de 6,3 milyon yeni lira vergi, 7,8 milyon yeni lira da ceza çıkarıldı. Yabancılara mülk satışında da 16,3 milyon YTL'lik matrah incelemesinde 100,6 milyon yeni liralık matrah farkına ulaşıldı. Mükelleflere 8,6 milyon YTL vergi tahakkuk ettirildi, 11,4 milyon yeni lira da ceza yazıldı. Kontrolörler, ihracatçının KDV iadelerine ilişkin olarak 74 rapor yazdı. İncelemelerde 964,9 milyon YTL'lik iade talebi kabul edilirken, 76 milyon YTL'lik iade reddedildi. Kesilen ceza tutarı da 16,2 milyon yeni lira olarak belirlendi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=699370