Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Öğrencilere eğitim hizmetinin yanında servis ve yemek hizmetleri verilmesi durumunda KDV oranı ve belge düzeni hk. PDF Yazdır e-Posta
08 Mart 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-922

08/03/2012

Konu

:

Öğrencilere eğitim hizmetinin yanında servis ve yemek hizmetleri verilmesi durumunda KDV oranı ve belge düzeni.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, işletmekte olduğunuz anaokulu ve kreşte öğrencilerin eğitim hizmetinin yanı sıra servis ve beslenme hizmetlerinin de karşılandığı belirtilerek, her ayın sonunda kesilecek faturalarda söz konusu hizmetlerin ayrı ayrı gösterilmesinin gerekip gerekmediği ile öğrencilerin beslenme ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla alınan temel ve muhtelif gıda maddelerinin yazar kasa fişlerine istinaden gider konusu yapılıp yapılamayacağı hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN :

213 sayılı Vergi Usul Kanununun "Fatura kullanma mecburiyeti" başlıklı 232 nci maddesinde "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;

2. Serbest meslek erbabına;

3. Kazançları basit usulde tesbit olunan tüccarlara;

4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;

5. Vergiden muaf esnafa;

Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin 770 lirayı geçmesi veya bedeli 770 liradan az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir." hükmü yer almaktadır. 

Buna göre, yemek ve servis hizmetlerinin işletmekte olduğunuz anaokulu ve kreş tarafından eğitim ve öğretim hizmetleri kapsamında bir bütün olarak verilmesi halinde düzenleyeceğiniz faturalarda bu hizmetleri nevi itibarıyla gruplandırmanıza gerek bulunmamaktadır. Ancak, servis ve yemek hizmetlerinin anaokulu ve kreşinizin kontrolü altında olsa dahi dışarıdaki kişiler tarafından verilmesi halinde bu hizmetler eğitim ve öğretim hizmeti dışında ayrı bir hizmet olacağından düzenleyeceğiniz faturaların söz konusu hizmetlerin nevilerine uygun olarak tanzim edilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, işletmenin faaliyeti kapsamında kullanılmak üzere alınan ve hizmetin maliyetini oluşturan mal ve hizmet alımlarının fatura ile belgelendirilmesi gerekmekte olup kreş ve anaokulunda kullanılmak üzere satın alınan mal ve hizmetler için (beslenme hizmetinin karşılanmasına ilişkin gıda alımı gibi) düzenlenen ödeme kaydedici cihaz fişleri veya perakende satış fişlerinin ortaklığınız kazancının tespitinde gider belgesi olarak kullanılması mümkün bulunmamaktadır.

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN :

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 1/1 inci maddesine göre Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler KDV ye tabidir.

Aynı Kanunun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Kararname eki (I) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için KDV oranı %1, (II) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 8, bu listeler dışındaki diğer mal ve hizmetler için %18 olarak tespit edilmiştir.

Söz konusu Kararname eki (II) sayılı listenin "Diğer Mal ve Hizmetler" başlıklı (B) bölümünün 15 inci sırasında yer alan, üniversite ve yüksekokullar ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ve 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında verilen eğitim ve öğretim hizmetleri, "Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği" kapsamında verilen öğrenci taşıma servis hizmetleri ile "Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği" hükümlerine tabi yurtlarda verilen hizmetler % 8 oranında KDV ye tabidir.

Öte yandan, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 3 üncü maddesinde; özel eğitim kurumu açmak için Milli Eğitim Bakanlığından "Kurum Açma İzni " alınacağı hükme bağlanmıştır.

Buna göre, işletmekte olduğunuz anaokulu ve kreş için 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında alınmış izin belgenizin bulunması ve eğitim, öğretim, servis ve yemek hizmetinin bizzat bu kreş ve anaokulu tarafından verilmesi şartlarıyla söz konusu servis ve yemek hizmeti eğitim öğretim hizmeti kapsamı içerisinde bir bütün olarak değerlendirileceğinden % 8 oranında KDV ye tabi olacaktır.

Bununla birlikte, servis ve yemek hizmetinin işletmekte olduğunuz kreş ve anaokulunun kontrolünde olsa dahi dışarıdaki kişiler tarafından verilmesi durumunda eğitim ve öğretim hizmeti kapsamı dışında ayrı ve müstakil bir hizmet söz konusu olacağından bu hizmetlerin düzenlenecek faturada ayrıca gösterilerek tabi olduğu KDV oranı üzerinden vergilendirilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca gider belgesi olarak kabul edilmeyen ödeme kaydedici cihaz fişleri veya perakende satış fişlerinde yer alan KDV nin indirim konusu yapılması söz konusu değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.