Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yabancı bayraklı yatlara yapılan bakım, onarım, yenileme hizmetleri için mal ve hizmet alımlarında KDV hk. PDF Yazdır e-Posta
10 Mart 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.48.15.01-KDV/48-53

10/03/2012

Konu

:

Hizmet İhracı İstisnasında Mal ve Hizmet Alımlarında KDV

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Şirketinizce yabancı bayraklı yatlara yapılacak tadil, bakım ve onarım hizmetlerine yönelik mal ve hizmet alımlarında KDV uygulamasına ilişkin Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

            KDV Kanununun 1/1 inci maddesi ile ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti kapsamında Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisine tabidir.

            Aynı Kanunun 11/1-a maddesi ile yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler KDV den istisna edilmiş, 12/2 nci maddesinde de bir hizmetin yurt dışındaki müşterilere yapılan hizmet sayılabilmesi için hizmetin yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olması ve hizmetten yurt dışında faydalanılması gerektiği hükme bağlanmıştır.

            Hizmet ihracatı istisnası uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ise 60 Seri No. lu KDV Sirküleri ile 26, 30 ve 113 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde belirlenmiştir.

            Diğer taraftan, istisna kapsamında yer alan yabancı bayraklı gemilere yapılacak bakım, onarım ve yenileme hizmetleri sırasında, bu hizmetler için satın alınacak olan mal, malzeme ve hizmet alımlarının KDV den istisna olacağına dair Kanunda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

            Dolayısıyla, şirketiniz tarafından yabancı bayraklı gemilere ifa edilecek olan bakım, onarım ve yenileme hizmetlerinin KDV Kanununun 11/1-a ve 12/2 nci maddeleri gereğince hizmet ihracı olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmakla birlikte, Şirketinizce bakım, onarım ve yenileme hizmetleri sırasında bu hizmetler için satın alınacak olan mal, malzeme ve hizmet alımları KDV ye tabi bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.