Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ödeme aracılık hizmetinde belge düzeni, kdv hk. PDF Yazdır e-Posta
12 Mart 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.0.06.55-KDV.ÖZG.2010-219-152

12/03/2012

Konu

:

Ödeme aracılık hizmetinde belge düzeni, kdv.

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde, ödeme aracılık hizmetleri, ödeme noktası, kontör ve telefon satışı faaliyetinde bulunduğunuzdan bahisle, Vergi Usul Kanununda bahsi geçen gayrisafi iş hasılatıyla ne kastedildiği ile tahsil edilen komisyon bedeline ilişkin faturanın düzenlenmesi ve katma değer vergisi uygulaması hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN

Bilindiği üzere, Kanunda geçen gayrisafi iş hasılatından kasıt brüt satış tutarıdır. Diğer bir ifade ile satılan mala veya yapılan hizmete ilişkin maliyet, vergi vb. gibi indirimler yapılmadan önceki satış tutarıdır.

Vergi Usul Kanununun 177 nci maddesinde, birinci sınıf tüccarların kimler olduğu, 6 bent halinde sayılmakta, 3 numaralı bendinde, "1 ve 2 numaralı bentlerde yazılı işlerin birlikte yapılması halinde 2 numaralı bentte yazılı iş hasılatının beş katı ile yıllık satış tutarının toplamı 7.200.000.000 (411 Sıra No.lu V.U.K. Genel Tebliği ile 1.1.2012'den itibaren 140.000 TL) lirayı aşanlar ... I nci sınıfa dahildirler." hükmü yer almaktadır.

Bu hükme göre, sınıf değişikliğine ilişkin hasılatın dikkate alınmasında, her yıl için mükerrer 414 üncü maddeye göre belirlenen ve takip eden yıl için kullanılacak hadler esas alınmaktadır. Bir başka ifadeyle, 2012 yılında tutulacak defterlerde dikkate alınacak had tutarları 26/12/2011 tarihli ve 28154 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 411 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirlenen tutarlardır.

Buna göre, telefon ve kontör satışı ile fatura tahsilat hizmetlerini birlikte yaptığınızdan, 177 nci maddenin 3 numaralı bent hükmüne göre işlem yapılması gerekmektedir.

Bu durumda, fatura tahsilat hizmetinden dolayı alınan komisyon miktarının gayrisafi iş hasılatı kabul edilmesi ve bu hasılatın beş katı ile telefon ve kontör satışlarına ilişkin yıllık satış tutarı toplamının 7.200.000.000 (411 Sıra No.lu V.U.K. Genel Tebliği ile 1.1.2012'den itibaren 140.000 TL) lirayı aşması halinde bilanço esasına göre defter tutmanız gerekecektir.

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

Katma Değer Vergisi Kanununun;

- 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

- 4 üncü maddesinde; hizmetin, teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler olduğu, bu işlemlerin, bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi şekillerde gerçekleşebileceği,

- 24/c maddesinde; vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat hizmet ve değerlerin matraha dahil olduğu, 25/a maddesinde; teslim ve hizmet işlemlerinde fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen ticarî teamüllere uygun miktardaki iskontoların, matraha dahil olmadığı,

hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanununun 42 nci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak Bakanlığımızca şekil ve muhtevası belirlenen 1 No.lu KDV Beyannamesinde, bir vergilendirme döneminde gerçekleştirilen teslim ve hizmetlere ait bedelin kredi kartı ile tahsil edilen kısmı, beyannamenin (Sonuç Hesapları - Diğer Bilgiler - Kredi Kartı ile Tahsil Edilen Teslim ve Hizmetlerin Katma Değer Vergisi Dahil Karşılığını Teşkil Eden Bedel) satırına yazılacaktır.

KDV beyannamesinde istenilen bu bilgi, verginin tarh ve tahakkuku ile ilgili olmayan denetim amaçlı bir bilgidir. Bu satırda vergiyi doğuran olayın gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılmaksızın bir vergilendirme döneminde kredi kartı ile yapılan tahsilatlar gösterilecektir. Bu satırda yer alan tutarların Beyannamenin "Sonuç Hesapları" kulakçığındaki "Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını Teşkil Eden Bedel" ile uyum göstermemesi ve bu hususun vergi dairesince mükellefe sorulması durumunda, farklılığın; başka firma veya kurum adına pos cihazı ile yapılan (elektrik, su, telefon, faturaları vb.) tahsilâtından kaynaklandığının izah gerekçesi olarak gösterilmesi de mümkündür.

Buna göre, yaptığınız hizmet karşılığında pos cihazı kullanarak tahsil ettiğiniz fatura miktarı üzerinden aldığınız komisyon bedelinin katma değer vergisine tabi tutulması ve tahsil edilen işlem bedeli dahil tutardan sadece yaptığınız hizmet karşılığında aldığınız tutar için belge düzenlenmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.