Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gemiye verilen tadil, bakım ve onarımı hizmetlerinde KDV istisna uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
12 Mart 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.13-981

12/03/2012

Konu

:

Gemiye verilen tadil, bakım ve onarımı hizmetlerinde KDV istisna uygulaması

 

         

 

           İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizce ... A.Ş.'ye ait ... isimli römorköre tamir, bakım ve onarım hizmeti verileceği, anılan römorkörün 7-8 gün tersanede havuzda kalacak olması nedeniyle ilgili tersane tarafından firmanıza (havuzda bağlama) hizmet faturası düzenleneceği belirtilerek, firmanıza verilen havuzda bağlama hizmetinin katma değer vergisinden istisna olup olmayacağı hususunda bilgi istenilmektedir.

            Katma Değer Vergisi Kanununun 13/a maddesine göre, faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere bu amaçla yapılan deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının yüzer tesis ve araçlarının teslimleri, bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılan teslim ve hizmetler ile bunların tadili, onarım ve bakımı şeklinde ortaya çıkan hizmetler ve faaliyetleri deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası olanlara bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılacak teslim ve hizmetler katma değer vergisinden istisnadır.

            48 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "A- Araçlara İlişkin İstisna" başlıklı bölümünde, istisnanın kapsamına deniz taşıma araçları, yüzer tesisler ve yüzer araçlar ile hava ve demiryolu taşıma araçlarının girdiği, faaliyetleri bu araçların kiralanması ve çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere; bu araçlarla ilgili olarak verilen tadil, bakım ve onarım hizmetlerin istisna kapsamında yer aldığı, "A-3 İstisnanın Belgelenmesi" başlıklı bölümünde ise; söz konusu araçları istisna kapsamında teslim almak veya tadil, bakım ve onarım yaptırmak isteyenlerin vergi dairesine başvurmak suretiyle işlemin istisna kapsamına girdiğine dair bir yazı alarak teslimi ya da tadil, bakım ve onarım hizmetini yapanlara noter onaylı bir örneğini verecekleri belirtilmiştir.

            Buna göre, ... A.Ş. nin faaliyetinin söz konusu araçları  işletmek veya kiralamak olması kaydıyla, bu deniz araçlarıyla ilgili Şirketinizce verilen tadil, bakım, onarım hizmetleri KDV den istisna olacak ve düzenlenecek faturada KDV hesaplanmayacaktır.

            Ancak, söz konusu tadil, bakım ve onarım hizmetleriniz nedeniyle Şirketinize yapılan mal teslimleri ile hizmet ifaları genel hükümlere göre KDV ye tabi olacağından, Şirketinize verilen havuzda bağlama hizmeti için adınıza düzenlenecek faturada KDV hesaplanması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.