Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yabancı firma adına yapılan hizmet hk. PDF Yazdır e-Posta
15 Mart 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.33.15.01-2010-701-43-31

15/03/2012

Konu

:

Yabancı firma adına yapılan hizmet

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, temsilciliğini yaptığınız merkezi Çin, şubesi Dubai'de bulunan .......... firmasının Türkiye'deki müşterilerinin gözetim işlerini yüklendiğiniz, firma ile yapılan sözleşme şartlarının uygulamasında yurt içindeki müşterilerden KDV dahil fatura düzenlenerek hizmet bedelinin tahsil edileceği, bunun KDV hariç tutarının .......... Dubai firmasına havale edilerek karşılığında tarafınıza fatura düzenleneceği ve ........ Dubai firmasının hasılatın  %30 unu alıp, %70 tutarını tarafınıza geri havale edeceğinden bahisle, yapacağınız uygulamanın mali açıdan mevzuata uygun olup olmadığı hakkında bilgi talep edilmektedir.

            Vergi Usul Kanununun Vergi Kanunlarının Uygulanması ve İspat başlıklı 3/b maddesinde; vergilendirmede vergiyi doğuran olayın ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu, vergiyi doğuran olayın ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin yemin hariç her türlü delille ispatlanabileceği belirtilmiştir.

            Öte yandan; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

            1/1 inci maddesinde, Türkiye'de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

            6/b maddesinde, hizmetler yönünden işlemlerin Türkiye'de yapılmasının, hizmetin Türkiye'de yapılmasını veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasını ifade ettiği,

             hüküm altına alınmıştır.

            Buna göre, ............. Dubai firmasının Türkiye'deki müşterilerine firmanız tarafından verilen gözetim hizmeti KDV ye tabi olacak, bu hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV firmanız tarafından 1 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilecektir.

            Öte yandan, hizmet bedelinin bir kısmının ........ Dubai firmasının isim hakkının kullanılması karşılığı olarak bu firmaya aktarılması, verilen bu hizmetten Türkiye'de yararlanıldığından  KDV ye tabi olacak ve hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV firmanız tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenecektir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.